Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Tanie gotowanie:)


Risotto z warzywami i kurczakiem

Składniki (na 4 duże porcje):

- 2 torebki ryżu (1,5 zł; 600 kcal)

- pojedyncza pierś z kurczaka (4 zł; 200 kcal)

- mieszanka warzyw mrożonych (3 zł; 150 kcal)

- 1/ 3 groszku z puszki (opcjonalnie; 2,5 zł; 30 kcal)

- bulion z warzyw ( w moim przypadku zrobiony z kostki; 0,5 zł; 30 kcal)

- łyżeczka oleju (0.1 zł?; 90 kcal)

Przygotowanie:


- do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryz i gotujemy al dente

- na patelni smażymy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy będzie już złocisty dorzucamy mrożone warzywa i odsączony groszek. Zalewamy woda i dodajemy kostkę rosołową ( bądź zalewamy przygotowanym bulionem). Gdy warzywa będą już dobre, a bulion odparuje dodajemy ryz. Całość doprawiamy do smaku według własnych upodobań ( mnie już nic więcej do szczęścia nie trzeba:D)

Koszt całości: 11,60 zł


Koszt porcji: 2,9 zł


Wartość kaloryczna porcji: 275 kcal


Smacznego!

  • Cytrynowaaa

    Cytrynowaaa

    3 grudnia 2013, 20:24

    bardzo smacznie to wygląda:) niestety mój aparat fotograficzny padł i nie opłaca mi się go naprawiać, został mi tylko telefon.

  • Ayali

    Ayali

    3 grudnia 2013, 19:48

    Takie proste i tanie dania to są właśnie najsmaczniejsze. Gdyby nie waga, to osobiście zajadałabym się samym ryżem i makaronem spaghetti, moja zmora.

  • Syliar

    Syliar

    3 grudnia 2013, 19:43

    Dziękuję!:) Niestety, ale wagi nie ma co gratulować- przytyłam 2 kg:)

  • iwa0801

    iwa0801

    3 grudnia 2013, 19:42

    zrobie ! ;)

  • Ishita17

    Ishita17

    3 grudnia 2013, 19:37

    Pysznie wyglada ;)

  • xwxexrxoxnxixkxa

    xwxexrxoxnxixkxa

    3 grudnia 2013, 19:36

    smacznie :):) Gratuluje wagi :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.