Risotto z warzywami i kurczakiem
Składniki (na 4 duże porcje):
- 2 torebki ryżu (1,5 zł; 600 kcal)
- pojedyncza pierś z kurczaka (4 zł; 200 kcal)
- mieszanka warzyw mrożonych (3 zł; 150 kcal)
- 1/ 3 groszku z puszki (opcjonalnie; 2,5 zł; 30 kcal)
- bulion z warzyw ( w moim przypadku zrobiony z kostki; 0,5 zł; 30 kcal)
- łyżeczka oleju (0.1 zł?; 90 kcal)
Przygotowanie:
- do wrzącej, osolonej wody wrzucamy ryz i gotujemy al dente
- na patelni smażymy kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy będzie już złocisty dorzucamy mrożone warzywa i odsączony groszek. Zalewamy woda i dodajemy kostkę rosołową ( bądź zalewamy przygotowanym bulionem). Gdy warzywa będą już dobre, a bulion odparuje dodajemy ryz. Całość doprawiamy do smaku według własnych upodobań ( mnie już nic więcej do szczęścia nie trzeba:D)
Koszt całości: 11,60 zł
Koszt porcji: 2,9 zł
Wartość kaloryczna porcji: 275 kcal
Smacznego!
Cytrynowaaa
3 grudnia 2013, 20:24bardzo smacznie to wygląda:) niestety mój aparat fotograficzny padł i nie opłaca mi się go naprawiać, został mi tylko telefon.
Ayali
3 grudnia 2013, 19:48Takie proste i tanie dania to są właśnie najsmaczniejsze. Gdyby nie waga, to osobiście zajadałabym się samym ryżem i makaronem spaghetti, moja zmora.
Syliar
3 grudnia 2013, 19:43Dziękuję!:) Niestety, ale wagi nie ma co gratulować- przytyłam 2 kg:)
iwa0801
3 grudnia 2013, 19:42zrobie ! ;)
Ishita17
3 grudnia 2013, 19:37Pysznie wyglada ;)
xwxexrxoxnxixkxa
3 grudnia 2013, 19:36smacznie :):) Gratuluje wagi :D