Dlaczego truskawki odchudzają ?
Trusawki osiadają w swoim składzie bromelinę - enzym rozkładający białko pokarmowe, dzięki temu uzyskujemy również łatwiejsze spalanie tłuszczów i węglowodanów. Zawierają cukier - fruktozę, ma ona niski indeks glikemiczny, stąd po spożyciu nie ma nagłych skoków insuliny, ma to także istotne znaczenie, ponieważ wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie nagły skok insuliny działa w sposób antagonistyczny do spalania tkanki tłuszczowej. Truskawki są istotne w diecie również ze względu na to, iż zawierają bardzo dużą ilość wody. Pozwala to na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych, a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Są także bardzo dobrym składnikiem diety antycelulitowej. Bromelina zawarta w owocu trawi białko, które zostało wydzielone w sposób nieprawidłowy, przez co ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu. Woda zawarta w tkance celullitowej jest także łatwiej eliminowana w wyniku oczyszczającego działania truskawek. Zawieraja rowniez duzo blonnika i związków mineralnych usprawniają perystaltykę jelit. Bogactwo witamin, zwłaszcza witaminy C, A, B1, świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, (np maseczki z truskawek poprawiają wygląd cery nawilżają i odżywiają skórę. A są szczególnie polecane przy kłopotach z trądzikiem, mają właściwości bakteriobójcze). Błonnik, magnez, sole mineralne zawarte w truskawkach wspomagają odchudzanie, a wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Obniżają cholesterol i regulują procesy spalania i przemiany materii. Ponadto są źródłem kwasu elegonowego, który chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Są też polecane przy schorzeniach nerek i wątroby, poniewać obniżają kwasowość moczu. Sa nieskokaloryczne, więc można zjeść ich naprawdę dużo. 100 g truskawek zawiera jedynie 32 kcal!"