Sylwetka

Poprzednia Początkowa sylwetka
Obecna Obecna sylwetka
Cel Mój cel

O mnie

Mama 4-letniego artysty-filozofa, prawie-żona prawie-męża swego, pragnąca poznać siebie i wpoić młodzikowi, jak dobrze żyć.

Informacje o pamiętniku:

Odwiedzin: 21532
Komentarzy: 285
Założony: 8 stycznia 2012
Ostatni wpis: 11 czerwca 2015

Pamiętnik odchudzania użytkownika:
skrzydla.motyla

kobieta, 38 lat, Szczecin

171 cm, 66.10 kg więcej o mnie

Postępy w odchudzaniu

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Masa ciała

Najskuteczniejsze odchudzanie w Polsce.

Wpisy w pamiętniku

14 stycznia 2012 , Skomentuj
ETAP II
Tydzień 1
Dzień 4

08:30 - I śniadanie:
- jajecznica (2 jaja) + 1/2 kiełbasy suchej + 1 mały pomidor + 1 kromka chleba pszennego z ziarnami
- kawa zbożowa Inka + mleko 0,5 %

10:30 - II śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + 1 kiwi + 1/2 banana

13:20 - obiad:
- hamburger (bar szybkiej obsługi - niestety zero wyboru :-(...)

16:20 - podwieczorek:
- serek homogenizowany (175 g)

19:00 - kolacja:
- miseczka sałatki hawajskiej*
- herbata zielona


xxx

Woda: 6  x 200 ml + 500 ml (ok. 1,7 l)

xxx

Przepis na sałatkę hawajską (2 porcje, ok. 400 g):

SKŁADNIKI:
- 3-4 liście sałaty lodowej,
- mały kawałek pora,
- 2 plastry ananasa,
- 2 plastry wędliny drobiowej,
- 2 łyżki kukurydzy z puszki,
- 4 łyżki jogurtu,
- sól, pieprz, papryka w proszku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- sałatę porwać, por pokroić w plasterki, ananasa i wędlinę pokroić w kostkę,
- dodać kukurydzę i wymieszać,
- polać sosem z jogurtu, soli, pieprzu i mielonej papryki - całość wymieszać,
- drugą porcję przechowujemy do następnej kolacji w lodówce.

... Bon Appétit :-)

13 stycznia 2012 , Skomentuj
ETAP II
Tydzień 1
Dzień 3

06:15 - I śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + muesli z rodzynkami (2 łyżki)
- kawa zbożowa Inka + mleko 0,5 %

09:30-10:30 - II śniadanie:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego ze słonecznikiem + szynka drobiowa + sałata lodowa + ogórek kiszony + pomidor

11:00 - przekąska:
- banan

13:30 - obiad:
- zupa cebulowa z grzankami (z 1 kromki) posypana żółtym serem (1 łyżka)*

16:30 - podwieczorek:
- galaretka cytrynowa (200 ml) + mandarynka

19:30 - kolacja:
- twaróg chudy (1/2 kostki) z dodatkiem jogurtu naturalnego + garść szpinaku w liściach + 2 plastry pomidora + mały ogórek kiszony + 3 małe rzodkiewki + szczypiorek

xxx

Woda: 9 x 200 ml (ok. 1,8 l)

xxx

Przepis na zupę cebulową (4 porcje):

SKŁADNIKI:
- 4 duże cebule,
- 5 dużych ziemniaków,
- wywar z kości lub bulion z kostki,
- 1 marchew,
- sól, pieprz do smaku,
- starty żółty ser,
- grzanki,
- olej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- cebulę pokroić w paski i zarumienić w garnku pod przykryciem na 3 łyżkach oleju -mieszać, aby nie przypalić,
- ziemniaki obrać, pokroić w kostkę razem z marchewką, a następnie wrzucić do wywaru i gotować,
- miękką, zarumienioną cebulę dodać do wywaru z ziemniakami i marchewką, całość zagotować,
- gdy warzywa będą już miękkie, zupę zmiksować,
- doprawić do smaku solą i pieprzem,
- podawać z grzankami z chleba (1 kromka) i posypaną startym serem (1 łyżka).

... Bon Appétit :-)

13 stycznia 2012 , Skomentuj
ETAP II
Tydzień 1
Dzień 2

06:15 - I śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + muesli z rodzynkami (2 łyżki)
- kawa zbożowa Inka + mleko 0,5 %

09:30-10:30 - II śniadanie:
- bułka ziarnista + szynka drobiowa + ogórek kiszony + sałata lodowa + szczypiorek + pomidor
- gruszka

12:30 - obiad:
- ryż (2 łyżki ugotowanego) + udko pieczone w folii (oliwa + sól morska + pieprz + zioła prowansalskie + papryka słodka) + surówka z marchwi i jabłka (1 miseczka, ok. 200 g)
- sok pomidorowy (1 szklanka)

16:30 - podwieczorek:
- koktajl owocowy (1 szklanka kefiru, truskawki mrożone (10 sztuk), ? banana, kiwi) 

18:30 - kolacja:
- sałatka grecka (1 miseczka, ok. 200 g)

xxx

Woda: 9 x 200 ml (ok. 1,8 l)

11 stycznia 2012 , Skomentuj
ETAP II
Tydzień 1
Dzień 1

06:15 - I śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + muesli z rodzynkami (2 łyżki)

09:30 - II śniadanie:
- bułka pszenna + kawałki makreli wędzonej + ogórek kiszony (2 małe) + sałata lodowa (3 liście)
- pomarańcza

15:00 - obiad:
- ryż (2 łyżki ugotowanego) + udko pieczone w folii (oliwa + sól morska + pieprz + zioła prowansalskie + papryka słodka) + surówka z marchwi i jabłka (1 mieszka, ok. 200 g)
- sok pomidorowy (1 szklanka)

17:00 - podwieczorek:
-  budyń bez cukru (1 miseczka, ok. 200 g) na mleku 0,5 % + truskawki mrożone (1 łyżka)

20:00 - kolacja:
- sałatka grecka* (1 miseczka, ok. 200 g)
- szklanka kawy zbożowej (Inka) z mlekiem 0,5 %

xxx

Woda: 9 x 200 ml (ok. 1,8 l)

xxx

Przepis na sałatkę grecką (2 porcje, ok. 400 g):

SKŁADNIKI:
- 1/2 opakowania sera feta,
- 1 starta marchew,
- 1 mały ogórek (ok. 50 g),
- 1/2 papryki,
- 1 pomidor,
- sałata lodowa (4 liście),
- pietruszka lub koperek (1 łyżka),
- można dodać oliwki.

SOS:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ocet winny wymieszany z 1 łyżką oregano lub bazylii.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- składniki kroimy, siekamy i... mieszamy,
- drugą porcję przechowujemy do następnej kolacji w lodówce.

... Bon Appétit :-)

11 stycznia 2012 , Skomentuj
Etap I (dieta oczyszczająca) zakończony :-).
Trwał on 3 dni (08.01.-10.01.), ale już po pierwszym dniu czułam jej cudowne efekty!

Czas na etap II - trzytygodniowa dieta redukująco-usprawniająca (11.01.-31.01.).

10 stycznia 2012 , Skomentuj
III / III dzień z dietą oczyszczającą :-)

06:15 - I śniadanie:
- kawa rozpuszczalna z mlekiem 1,5 % (bez cukru)
- kromka chleba pełnoziarnistego + wędlina wieprzowa (3 plasterki) + 1 kulka szpinaku mrożonego + 1/2 pomidora

09:00 - herbata zielona

09:30 - II śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + 1 jabłko

12:45 - obiad:
- purée oczyszczające (ok. 200 ml)
- mięso z kurczaka (ok. 150 g, pieczone w piekarniku /oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska, pieprz mielony/)
- sok pomidorowy (1 szklanka)

16:30 - podwieczorek:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + duży banan

19:30 - kolacja:
- purée oczyszczające (ok. 100 ml)
- 2 kromki pieczywa chrupkiego

xxx

Woda: 10 x 200 ml (ok. 2,0 l)

9 stycznia 2012 , Skomentuj
II / III dzień z dietą oczyszczającą :-)

06:15 - I śniadanie:
- kawa rozpuszczalna z mlekiem 1,5 % (bez cukru)
- kromka chleba pełnoziarnistego + 1 łyżeczka oliwy + twaróg półtłusty + 10 plasterków ogórka szklarniowego

09:30 - II śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + 1 mała pomarańcza

12:30 - obiad:
- purée oczyszczające (ok. 200 ml)
- mięso z kurczaka (ok. 150 g, pieczone w piekarniku /oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska, pieprz mielony/)
- sok pomidorowy (1 szklanka)

16:30 - podwieczorek:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + garść mrożonych truskawek

17:00 - Cholinex - czy to się w ogóle liczy? ;-)

19:00 - kolacja:
- purée oczyszczające (ok. 200 ml)
- 2 kromki pieczywa chrupkiego

xxx

Woda: 11 x 200 ml (ok. 2,2 l)

8 stycznia 2012 , Komentarze (2)
I / III dzień z dietą oczyszczającą :-)

09:00 - I śniadanie:
- kawa rozpuszczalna z mlekiem 1,5 % (bez cukru)
- jajecznica ze szpinakiem (1 jajko, 1 kulka szpinaku mrożonego w liściach, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, patelnia teflon)
- 2 kromki pieczywa chrupkiego
- 1/2 pomidora

12:00 - II śniadanie:
- jogurt naturalny (175 g) + siemię lniane (1 łyżka) + 1 średnia gruszka

14:45 - obiad:
- purée oczyszczające* (1 szklanka)
- mięso z kurczaka (ok. 150 g, pieczone w piekarniku /oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska, pieprz mielony/)

18:30 - kolacja:
- purée oczyszczające (niecała szklanka, ok. 200 ml)
- 2 kromki pieczywa chrupkiego
- zielona herbata

xxx

Woda: 13 x 200 ml (ok. 2,6 l)

xxx

* Przepis na purée oczyszczające:

SKŁADNIKI:
- 1 kg białej kapusty,
- 3 cebule,
- 3 zielone papryki,
- 2 dojrzałe pomidory (lub puszka startych w zalewie naturalnej),
- 2 x kostka rosołowa warzywna,
- 1 litr wody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- we wrzącej wodzie (1 l) rozpuszczamy kostki warzywne,
- zmniejszamy gaz i dodajemy poszatkowaną kapustę oraz pokrojone warzywa,
- gotujemy pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając,
- wymieszać / zmiksować,
- pozostałą ilość można zamrozić.

... Bon Appétit :-)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.