- 800 g mąki razowej
-
2 łyżeczki soli
-
1 saszetka suchych drożdży (7 g)
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka miodu
-
600 ml ciepłej wody
-
nasiona sezamu do posypania
Mąkę
i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać
oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto
zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być
klejące (nie dosypywać mąki).
Chlebki
przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką
tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy,
ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi
foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby.
Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec
w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy
i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej
płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
ciastka słonecznikowo-owsiane z resztek kuchennych ;D
Puszyste drożdżowe z kruszonką !!!
-
300 g mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
-
pół szklanki letniego mleka (125 ml)
-
1 jajko
-
50 g roztopionego masła
-
45 g cukru
-
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
Mąkę
wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn),
dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do
podwojenia objętości (około 90 minut).
Po
tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o
wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio
wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w
ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
-
50 g masła, miękkiego
-
10 płaskich łyżek mąki
-
4 łyżki cukru
-
8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie
składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra
dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez
około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
Pizza-tarta twarogowo-pełnoziarnista
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 20 g twarogu
- 10 g drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli i cukru
- dowolna dodatki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, zalać nimi mąkę, ser i szczyptę soli. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut. Rozwałkować cienkie ciasto na papierze do pieczenia, wstawić do 190 stopni na jakieś 10-15 minut do podpieczenia.Wyjęty z piekarnika spód smarujemy sosem pomidorowym (u mnie koncentrat, trochę oregano, trochę czosnku, soli oraz bazylii) ;p Układamy nasze dodatki Należy zapiekać aż do rozpuszczenia sera, czyli około 10 minut w 180 stopniach.
BANANOWE PANCAKES u mnie zrobione z połowy podanej niżej porcji
Składniki:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki cukru pudru
-
1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
-
1 jajko, roztrzepane
-
2 łyżeczki syropu klonowego (golden syrupu lub płynnego miodu)
-
20 g roztopionego masła
-
1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterki
Do
naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim
naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione
masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Ciasto jest dość gęste.
Smażyć
na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę
gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru
brązowego.
PIERŚ Z KURCZAKA NADZIANA SEREM FETA + SAŁATKALEKKIE PLACKI OWSIANO-JABŁKOWE
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty cynamonu
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dokładnie wymieszać z resztą
składników. Patelnie rozgrzać (smażyłam bez tłuszczu). Nakładać łyżką
masę, formując małe placuszki. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
DOMOWE DIETETYCZNE KLUSKI NA PARZE ZROBIŁY WIELKĄ FURORĘ U MNIE NA OSIEDLU, W SZKOLE JAK I NA VITALII CIESZĘ SIĘ, ŻE PRZYPADŁY DO GUSTU ;* BUŹKA
PRZEPISUJCIE, DRUKUJCIE PRZEPISY I DZIAŁAJCIE TYLKO NIE ZJEDZCIE MONITORA ;D
jagódki kupione idziemy robić nowe kluseczki idealne danie na lato i sezon owocowy ;)