- 800 g mąki razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 600 ml ciepłej wody
- nasiona sezamu do posypania
Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 - 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).
Chlebki przenieść do wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami (lub bułką tartą) foremek - keksówek o wymiarach 21 x 10 cm. Wypełnić je do połowy, ciasto wcisnąć w narożniki. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki), około 1 - 1,5 godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce.
ciastka słonecznikowo-owsiane z resztek kuchennych ;DPuszyste drożdżowe z kruszonką !!!
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
- pół szklanki letniego mleka (125 ml)
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
- 1 jajko, do posmarowania
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut).
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć do głębokiej keksówki o wymiarach 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Forma powinna być uprzednio wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Po wystudzeniu pokroić.
Pizza-tarta twarogowo-pełnoziarnista
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 20 g twarogu
- 10 g drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli i cukru
- dowolna dodatki
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, zalać nimi mąkę, ser i szczyptę soli. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut. Rozwałkować cienkie ciasto na papierze do pieczenia, wstawić do 190 stopni na jakieś 10-15 minut do podpieczenia.Wyjęty z piekarnika spód smarujemy sosem pomidorowym (u mnie koncentrat, trochę oregano, trochę czosnku, soli oraz bazylii) ;p Układamy nasze dodatki Należy zapiekać aż do rozpuszczenia sera, czyli około 10 minut w 180 stopniach.
BANANOWE PANCAKES u mnie zrobione z połowy podanej niżej porcji
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 ¼ szklanki maślanki lub kefiru
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżeczki syropu klonowego (golden syrupu lub płynnego miodu)
- 20 g roztopionego masła
- 1 - 1,5 banana (około 200 g bez skórki), pokrojonego w plasterki
Do naczynia przesiać mąkę, wsypać cukier i proszek, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, syrop i roztopione masło, wmieszać pokrojone banany. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać. Ciasto jest dość gęste.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (bez tłuszczu). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki, smażyć do koloru brązowego.
PIERŚ Z KURCZAKA NADZIANA SEREM FETA + SAŁATKA
LEKKIE PLACKI OWSIANO-JABŁKOWE
1 jabłko
1 jajko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty cynamonu
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Dokładnie wymieszać z resztą składników. Patelnie rozgrzać (smażyłam bez tłuszczu). Nakładać łyżką masę, formując małe placuszki. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
DOMOWE DIETETYCZNE KLUSKI NA PARZE ZROBIŁY WIELKĄ FURORĘ U MNIE NA OSIEDLU, W SZKOLE JAK I NA VITALII CIESZĘ SIĘ, ŻE PRZYPADŁY DO GUSTU ;* BUŹKA
PRZEPISUJCIE, DRUKUJCIE PRZEPISY I DZIAŁAJCIE TYLKO NIE ZJEDZCIE MONITORA ;D
jagódki kupione idziemy robić nowe kluseczki idealne danie na lato i sezon owocowy ;)
aleschudlas
5 lipca 2013, 12:32mniam mniam :)
spelniacmarzenia
4 lipca 2013, 01:33Pycha pycha pycha ! Jest 2 w nocy a ja bym schrupala ten chleb na leżąco :D
granolaa
3 lipca 2013, 20:52Ale pyszne rzeczy robisz :). A ta skórka na chlebie to normalnie ślinotok u mnie wywołuje :D
marrgarrettkack
3 lipca 2013, 20:42jak ja mam ochote na pancakes :( niestety jestem lewa w ich robieniu a
Karmelkowaaa
3 lipca 2013, 13:44aż zrobiłam się głodna ;D ten chleb wygląda smakowicie!
espanola59
3 lipca 2013, 12:25nieźle, nie dość, że laska to jeszcze umie gotować ;D czyli rozumiesz mój problem, nie jestem sama... ;)
siczma
3 lipca 2013, 12:22Pizza musi być wyprobowana!!
insayney
3 lipca 2013, 12:06uwielbiam domowe chleby razowe, albo pełnoziarniste;)