Dieta orientalna: Odchudza i oczyszcza
Ryż, owoce,
jarzyny to główne składniki diety Dalekiego Wschodu. Choć wydaje się być
egzotyczna, jest prosta, tania oraz skuteczna.
Jeśli jesteś przemęczona, zajadasz stresy, żyjesz w ciągłym pośpiechu, ta dieta jest stworzona dla ciebie.
Działa bowiem jak doskonała kuracja oczyszczająca. A poza tym dodaje
energii, wzmacnia mięśnie oraz skutecznie spala nagromadzony tłuszczyk. A
to dzięki głównym jej składnikom: ryżowi, warzywom i produktom sojowym
(kiełkom, tofu, olejowi, sosowi).
Twórcy diety orientalnej dzielą produkty na trzy grupy: białkowe, węglowodanowe i neutralne.
Sekretem jest takie komponowanie posiłków,
aby utrzymana była odpowiednia równowaga między produktami ze
wszystkich grup. W myśl tej zasady dania białkowe należy łączyć z
warzywami i owocami i jeść koło południa. Dania węglowodanowe zaś
wieczorem.
Grupy białkową i węglowodanową możesz połączyć przy obiedzie, ale nie
kolacji. Produkty neutralne jedz do woli z białkowymi i węglowodanami.
Należy jeść 5 posiłków dziennie i nie zapominać o piciu mineralnej wody
(1,5 l). Nie musisz liczyć kalorii ani głodować.
Trzy grupy produktowe
Grupa białkowa:
Ryby, owoce morza, chude mięso, drób, soja, jajka oraz chudy nabiał
Produkty z grupy białkowej musisz jeść codziennie, najlepiej na
obiad. Węglowodany także powinnaś jeść każdego dnia, ale wieczorem. Łącz
z nimi produkty z grupy neutralnej.
Grupa węglowodanowa:
Ryż (najlepiej dziki i długoziarnisty), makaron (szczególnie sojowy i
razowy), chleb, słodkie owoce (banany, suszone figi, rodzynki),
soczyste owoce (jabłka, cytryny, kiwi, truskawki, maliny)
Grupa neutralna:
Warzywa, produkty pełnomleczne, grzyby, orzechy, oleje, przyprawy
Kurczak słodko- -kwaśny
Składniki na 1 porcję, ok. 270 kcal:
Filet z piersi
kurczaka pokroić w paski. Posmarować sosem sojowym i keczupem (po
łyżce), oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Małą cebulę
obrać, posiekać. Mrożonkę mieszanka chińska (3-4 łyżki) wsypać na
rozgrzany olej (łyżka), podsmażyć. Dodać kurczaka, usmażyć. Dodać
pokrojony ananas z zalewy (krążek), przyprawić. Zjeść z ryżem.
Sałatka ryżowa z rybą
Składniki na 1 porcję, ok. 390 kcal:
Ryż długoziarnisty (8 dag) ugotować na sypko z curry (1/2 łyżeczki).
Schłodzić. Filet rybny (8 dag) umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i
ugotować w osolonym wrzątku. Pomidor pokroić w kostkę, cebulę posiekać,
ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skropić oliwą (łyżka).
Dziki ryż z pomidorami
Składniki na 1 porcję, ok. 190 kcal:
Dziki ryż (10 dag) ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na
opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z masłem (2 łyżki), odstawić na chwilę w
ciepłe miejsce. Pomidory (2 twarde) umyć, osuszyć, pokroić w plastry,
podsmażyć z obu stron na oleju (łyżka). Plastry pomidorów oprószyć solą,
przekładać gorącym ryżem. Udekorować rozmarynem.
Kurczak na ryżu
Składniki na 1 porcję, ok. 455 kcal:
Filet z piersi z kurczaka (10 dag) pokroić na plastry. Oprószyć solą,
pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle (1/2 łyżki)
zeszklić posiekaną małą cebulę. Dodać ryż (5 dag), przesmażyć. Zalać
wodą, posolić, ugotować. Brokuł (mały) podzielić na różyczki, ugotować w
osolonym wrzątku. Plastry mięsa usmażyć na rozgrzanym oleju (łyżka),
połączyć z ryżem i brokułami.
Sałatka chińska
Składniki na 1 porcję, ok. 210 kcal:
Makaron sojowy (1/4 paczki) zalać lekko osolonym wrzątkiem i
odstawić na 20 minut pod przykryciem. Mieloną wołowinę (5 dag) usmażyć
na rozgrzanym oleju (łyżka), przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Trzy
kolorowe papryki (po 1/4 strąka) i cebulę (małą) pokroić w kostkę.
Makaron, mięso i warzywa włożyć do salaterki, wymieszać, przyprawić do
smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Zupa rybna
Składniki na 6 porcji, ok. 180 kcal:
Ryby (okoń, płoć - 1 kg) sprawić, duże kawałki pokroić. Włoszczyznę
(pęczek) oczyścić, pokroić w słupki. Ziemniaki (30 dag) obrać, pokroić w
kostkę. Głowy i płetwy ryby włożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody,
lekko osolić, dodać listek laurowy i ziele angielskie (2 ziarna).
Szumując, zagotować. Przecedzić, dodać warzywa, gotować 20 minut. Dodać
mięso ryby, gotować kilka minut, przyprawić.
Warto mieć w spiżarni:
- "serek" sojowy tofu (można zastąpić mięsem, np. wołowiną),
- kiełki sojowe, a także każde inne kiełki, samodzielnie wyhodowane lub kupione,
- świeży korzeń imbiru (imbir w proszku),
- chińskie grzyby suszone (krajowe grzyby suszone, np. prawdziwki),
- sos rybny (można użyć sosu sojowego),
- sos chili (można zastąpić przyprawą w proszku chili zmieszaną z olejem),
- olej sezamowy (można zastąpić zwykłym olejem, np. słonecznikowym lub rzepakowym niskoerukowym),
- jasny sos sojowy (można zastąpić łatwiej dostępnym ciemnym sosem sojowym lub przyprawą w płynie Maggi),
- ostrą paprykę chili w strąkach (można zastąpić przyprawą w proszku chili),
- makaron sojowy (zwykły makaron cienki typu nitki).
Orientalne przyprawy można kupić w
sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości dużych supermarketów.
Oprócz smakowitej diety proponujemy trzy ćwiczenia tybetańskich mnichów,
które trzeba powtarzać 12 razy dziennie. Ćwiczenia ujędrniają muskuły,
stymulują przemianę materii, zmniejszają apetyt, uspokajają, a nawet
ponoć hamują proces starzenia się organizmu.
Śniadania owocowe:
Dzień
zaczynamy od wypicia filiżanki świeżo zaparzonej herbaty - czarnej,
zielonej lub jaśminowej. Następnie codziennie jemy owoce (oprócz bananów
i fig, których nie wolno łączyć z innymi owocami), świeże lub mrożone,
albo sok świeżo z nich wyciśnięty. Wolno zjeść tyle owoców, aby poczuć
się sytym. Do wyboru, wedle gustu: jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki,
morele, pomarańcze, ananasy, kiwi, mango, maliny, jeżyny.
PRZEGRYZKI W CIĄGU CAŁEGO DNIA (wedle gustu i apetytu, do wyboru)
Rano i w południe: 1 małe jabłko, jedna gruszka, pół szklanki maślanki, pół szklanki niesłodzonego soku owocowego.
Po południu i wieczorem: garść rodzynek, 30g suszonych owoców, 1 nieduży banan.
Przez
cały dzień: kawałek ogórka, mała kalarepka, kawałek selera naciowego,
20g dowolnych orzechów, filiżanka bulionu warzywnego, pól szklanki soku
pomidorowego, pół szklanki kefiru, 200g owoców jagodowych.
OBIADY BIAŁKOWE
Ryba w folii z jarzynami
Składniki:
filet z dorsz (150g), 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka sosu
rybnego, 1 marchewka, 1 kalarepka, 100g kiełków sojowych, 4 chińskie
grzybki suszone, 1 dymka, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek
korzenia imbiru, kawałek strąka chili, 3 łyżki soku pomidorowego,
łyżeczka octu.
Wykonanie: wymieszać sok cytrynowy i sos rybny,
zalać filet i odstawić na pół godziny. Grzyby namoczyć. Rybę zawinąć w
folię aluminiową i piec ok. 15 min. w temperaturze 225°C. Marchewkę,
kalarepkę i namoczone grzyby pokroić w bardzo cienkie paseczki (tzw.
julienne). Ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić.
Dymkę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać sok pomidorowy,
utarty imbir i rozdrobnione chili, chwilę razem gotować, następnie dodać
ocet i zagotować. Podawać rybę posypaną jarzynami i polaną sosem.
Wołowina w jarzynach
Składniki:
125g wołowiny, kilka kropli oleju sezamowego, kawałek korzenia imbiru, 2
łyżki oleju słonecznikowego, 2 dymki, 200g bakłażana lub cukini, dyni
lub ugotowanej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka sosu rybnego, pól
szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia.
Wykonanie:
mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem
sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na
patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażan, doprawić
solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem
10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.
Tofu z bazylią
Składniki:
250g tofu, łyżeczka posiekanej świeżej lub pół łyżeczki suszonej
bazylii, 1 ząbek czosnku, 200g białej fasolki ( z puszki lub świeżej
namoczonej przez noc i ugotowanej na półmiękko), 2 łyżki sosu rybnego, 2
łyżki oleju słonecznikowego, sól.
Wykonanie: olej rozgrzać na
dużej patelni, czosnek posiekać lub rozgnieść i krótko podsmażyć, dodać
fasolę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać tofu osączone z zalewy i
pokrojone w kostkę, smażyć dalsze 2 minuty, doprawić sosem rybnym i
solą. Dusić około 3 minuty. Przed podaniem posypać bazylią i zamieszać.
Sałatka tajska
Składniki:
150g mięsa z piersi kurczaka, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1łyżeczka
oleju słonecznikowego, 1 dymka, 1 strąk chili, kilka liści zielonej
sałaty, 1łyżka jasnego sosu sojowego, sól, pieprz, sok cytrynowy.
Wykonanie:
mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego
garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości.
Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić,
dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.
Cielęcina słodko - kwaśna
Składniki:
100g cielęciny, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, kilka kropli oleju
sezamowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 pomidor, 1 łyżeczka soku
cytrynowego, 1 dymka, pół strąka zielonej papryki, 2 plastry ananasa
świeżego lub z puszki, sól, pieprz.
Wykonanie: mięso pokroić w
małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać solą i
pieprzem, odstawić na 10 min. Następnie obsmażyć na oleju na dużym
ogniu, dodać pomidora (sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i
pokrojonego w drobną kostkę), sok cytrynowy i gotować razem 10 min. na
małym ogniu. Dodać drobno pokrojoną dymkę i ananas, podgrzać.
KOLACJE WĘGLOWODANOWE
Jarzyny z pikantnym sosem
Składniki:
250g jarzyn do wyboru (kiełki bambusowe, fasolka szparagowa, bakłażany,
cukinie, brokuły, kalafior, kalarepka, marchewka), 25g makaronu
sojowego, 1 żółtko, sos rybny, olej słonecznikowy, pół ogórka, 4
łyżeczki sosu chili, 1 dymka, 1 ząbek czosnku.
Wykonanie: jarzyny
pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko (w sitku
ustawionym na garnku z wrzątkiem; marchewkę i fasolkę szparagową trzeba
przedtem podgotować w osolonej wodzie). Żółtko wymieszać z łyżką sosu
rybnego, w powstałym sosie maczać jarzyny i smażyć na bardzo gorącym
oleju. Makaron zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10-15 min.
Wymieszać składniki sosu: posiekaną dymkę, czosnek, sos chili i łyżkę
sosu rybnego. Połowa sosu polać makaron. W pozostałym sosie maczać
gorące jarzyny.
Ryż z jarzynami
Składniki:
pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, strąk zielonej i strąk czerwonej
papryki, 1 dymka, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 25g chińskich grzybów
suszonych, 2 łyżki bulionu warzywnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
szczypta bazylii.
Wykonanie: Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać
zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć
i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i
wystudzić. Grzyby namoczyć. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę
podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać odsączone grzyby pocięte w
paski i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić
bulionem, sosem sojowym i bazylią.
Curry jarzynowe
Składniki:
1 mały kalafior, 1 dymka, 1 strąk chili, kawałek imbiru, 1 łyżeczka
przyprawy curry w proszku, 100g kwaśnej śmietanki, 1 łyżka oleju
słonecznikowego, pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, sól, siekana natka,
szczypta kminku.
Wykonanie: ryż zalać wodą, ugotować, wystudzić.
Kalafior podzielić na małe różyczki. Dymkę i chili posiekać, usmażyć,
dodać utarty imbir i kalafior. Przyprawić curry i kminkiem, dodać
śmietankę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min.
Przed podaniem posypać natką.
Soczewica ze szpinakiem
Składniki:
100g czerwonej soczewicy, szczypta szafranu (curry lub kurkumy), 1
dymka, pół szklanki bulionu warzywnego, kawałek imbiru, kawałek strąka
chili, 200g szpinaku (mrożonego), 1 łyżeczka oleju, 100g kwaśnej
śmietanki, sól.
Wykonanie: soczewicę gotować z szafranem i
bulionem 15 min. na małym ogniu pod przykryciem. Posiekaną dymkę, chili i
utarty imbir podsmażyć na niezbyt gorącym oleju. Dodać szpinak,
przykryć i dusić do miękkości. Soczewicę odcedzić, dodać do szpinaku,
posolić. Przed podaniem polać śmietanką.
Ryż, owoce, jarzyny i szczypta azjatyckiej filozofii.
Dania białkowe (ryby,
owoce morza, mięso, soja, jaja i chudy nabiał) powinny być jedzone
codziennie, najlepiej koło południa, w połączeniu z jarzynami i
soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny).
Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i słodkie owoce - banany, suszone figi, rodzynki) należy również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami.
Trzecią grupą są produkty neutralne, które można jeść i z białkami, i z węglowodanami: jarzyny, oleje, masło, orzechy, grzyby, produkty pełnomleczne i przyprawy.
Twórcy tej diety
połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z tradycyjną
dalekowschodnią filozofią Yin-Yang. Yin i Yang obecne są w każdej żywej
istocie i w każdej rzeczy (także w jedzeniu), a ideałem jest równowaga
między nimi. Yang symbolizuje pierwiastek męski, słońce, lewą półkulę
mózgową odpowiedzialną za myślenie logiczno-abstrakcyjne; Yang to
odwaga, koncentracja, wytrzymałość. Yang potrzebujemy rano i w południe,
abyśmy mieli siły do całodziennej pracy. Yin - pierwiastek żeński - to
dusza, księżyc, spokój, prawa półkula mózgowa kierująca intuicją
,fantazją. Yin przydatny jest wieczorem, kiedy ciało i dusza łakną
regenerującego siły odpoczynku.
Dieta
orientalna podobno już po kilku dniach daje efekty: waga spada, mija
zmęczenie, ustępuje podatność na grypę i przeziębienie, przechodzą bóle
głowy i zły nastrój. Stosując dietę orientalną można schudnąć około 2-3
kg w ciągu tygodnia (im wyższy ciężar wyjściowy, tym większy spadek
wagi) i wspaniale zregenerować siły - bez głodowania i bez liczenia
kalorii. Podczas diety
należy pić dziennie co najmniej 6 szklanek wody mineralnej, najlepiej
niegazowanej. Do posiłków wolno popijać czerwone wytrawne wino oraz piwo
w rozsądnych ilościach.
Bardzo podoba mi się ta dieta przestudiuję ją i pewnie ją zastosuję :)