Tytuł wpisu w pamiętniku odchudzania:
Dieta orientalna :)


Dieta orientalna: Odchudza i oczyszcza


Ryż, owoce, jarzyny to główne składniki diety Dalekiego Wschodu. Choć wydaje się być egzotyczna, jest prosta, tania oraz skuteczna.


Jeśli jesteś przemęczona, zajadasz stresy, żyjesz w ciągłym pośpiechu, ta dieta jest stworzona dla ciebie.

Działa bowiem jak doskonała kuracja oczyszczająca. A poza tym dodaje energii, wzmacnia mięśnie oraz skutecznie spala nagromadzony tłuszczyk. A to dzięki głównym jej składnikom: ryżowi, warzywom i produktom sojowym (kiełkom, tofu, olejowi, sosowi).


Twórcy diety orientalnej dzielą produkty na trzy grupy: białkowe, węglowodanowe i neutralne.

Sekretem jest takie komponowanie posiłków, aby utrzymana była odpowiednia równowaga między produktami ze wszystkich grup. W myśl tej zasady dania białkowe należy łączyć z warzywami i owocami i jeść koło południa. Dania węglowodanowe zaś wieczorem.

Grupy białkową i węglowodanową możesz połączyć przy obiedzie, ale nie kolacji. Produkty neutralne jedz do woli z białkowymi i węglowodanami. Należy jeść 5 posiłków dziennie i nie zapominać o piciu mineralnej wody (1,5 l). Nie musisz liczyć kalorii ani głodować.

Trzy grupy produktowe

Grupa białkowa:

Ryby, owoce morza, chude mięso, drób, soja, jajka oraz chudy nabiał

Produkty z grupy białkowej musisz jeść codziennie, najlepiej na obiad. Węglowodany także powinnaś jeść każdego dnia, ale wieczorem. Łącz z nimi produkty z grupy neutralnej.

Grupa węglowodanowa:

Ryż (najlepiej dziki i długoziarnisty), makaron (szczególnie sojowy i razowy), chleb, słodkie owoce (banany, suszone figi, rodzynki), soczyste owoce (jabłka, cytryny, kiwi, truskawki, maliny)

Grupa neutralna:

Warzywa, produkty pełnomleczne, grzyby, orzechy, oleje, przyprawy

Kurczak słodko- -kwaśny

Składniki na 1 porcję, ok. 270 kcal:

Filet z piersi kurczaka pokroić w paski. Posmarować sosem sojowym i keczupem (po łyżce), oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Małą cebulę obrać, posiekać. Mrożonkę mieszanka chińska (3-4 łyżki) wsypać na rozgrzany olej (łyżka), podsmażyć. Dodać kurczaka, usmażyć. Dodać pokrojony ananas z zalewy (krążek), przyprawić. Zjeść z ryżem.

Sałatka ryżowa z rybą

Składniki na 1 porcję, ok. 390 kcal:

Ryż długoziarnisty (8 dag) ugotować na sypko z curry (1/2 łyżeczki). Schłodzić. Filet rybny (8 dag) umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonym wrzątku. Pomidor pokroić w kostkę, cebulę posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, skropić oliwą (łyżka).

Dziki ryż z pomidorami

Składniki na 1 porcję, ok. 190 kcal:

Dziki ryż (10 dag) ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z masłem (2 łyżki), odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Pomidory (2 twarde) umyć, osuszyć, pokroić w plastry, podsmażyć z obu stron na oleju (łyżka). Plastry pomidorów oprószyć solą, przekładać gorącym ryżem. Udekorować rozmarynem.

Kurczak na ryżu

Składniki na 1 porcję, ok. 455 kcal:

Filet z piersi z kurczaka (10 dag) pokroić na plastry. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki. Na rozgrzanym maśle (1/2 łyżki) zeszklić posiekaną małą cebulę. Dodać ryż (5 dag), przesmażyć. Zalać wodą, posolić, ugotować. Brokuł (mały) podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku. Plastry mięsa usmażyć na rozgrzanym oleju (łyżka), połączyć z ryżem i brokułami.

Sałatka chińska

Składniki na 1 porcję, ok. 210 kcal:

Makaron sojowy (1/4 paczki) zalać lekko osolonym wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem. Mieloną wołowinę (5 dag) usmażyć na rozgrzanym oleju (łyżka), przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Trzy kolorowe papryki (po 1/4 strąka) i cebulę (małą) pokroić w kostkę. Makaron, mięso i warzywa włożyć do salaterki, wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.


Zupa rybna

Składniki na 6 porcji, ok. 180 kcal:

Ryby (okoń, płoć - 1 kg) sprawić, duże kawałki pokroić. Włoszczyznę (pęczek) oczyścić, pokroić w słupki. Ziemniaki (30 dag) obrać, pokroić w kostkę. Głowy i płetwy ryby włożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody, lekko osolić, dodać listek laurowy i ziele angielskie (2 ziarna). Szumując, zagotować. Przecedzić, dodać warzywa, gotować 20 minut. Dodać mięso ryby, gotować kilka minut, przyprawić.

Warto mieć w spiżarni:

  • "serek" sojowy tofu (można zastąpić mięsem, np. wołowiną),
  • kiełki sojowe, a także każde inne kiełki, samodzielnie wyhodowane lub kupione,
  • świeży korzeń imbiru (imbir w proszku),
  • chińskie grzyby suszone (krajowe grzyby suszone, np. prawdziwki),
  • sos rybny (można użyć sosu sojowego),
  • sos chili (można zastąpić przyprawą w proszku chili zmieszaną z olejem),
  • olej sezamowy (można zastąpić zwykłym olejem, np. słonecznikowym lub rzepakowym niskoerukowym),
  • jasny sos sojowy (można zastąpić łatwiej dostępnym ciemnym sosem sojowym lub przyprawą w płynie Maggi),
  • ostrą paprykę chili w strąkach (można zastąpić przyprawą w proszku chili),
  • makaron sojowy (zwykły makaron cienki typu nitki).

Orientalne przyprawy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w większości dużych supermarketów. Oprócz smakowitej diety proponujemy trzy ćwiczenia tybetańskich mnichów, które trzeba powtarzać 12 razy dziennie. Ćwiczenia ujędrniają muskuły, stymulują przemianę materii, zmniejszają apetyt, uspokajają, a nawet ponoć hamują proces starzenia się organizmu.

Śniadania owocowe:

Dzień zaczynamy od wypicia filiżanki świeżo zaparzonej herbaty - czarnej, zielonej lub jaśminowej. Następnie codziennie jemy owoce (oprócz bananów i fig, których nie wolno łączyć z innymi owocami), świeże lub mrożone, albo sok świeżo z nich wyciśnięty. Wolno zjeść tyle owoców, aby poczuć się sytym. Do wyboru, wedle gustu: jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, morele, pomarańcze, ananasy, kiwi, mango, maliny, jeżyny.

PRZEGRYZKI W CIĄGU CAŁEGO DNIA
(wedle gustu i apetytu, do wyboru)

Rano i w południe: 1 małe jabłko, jedna gruszka, pół szklanki maślanki, pół szklanki niesłodzonego soku owocowego.

Po południu i wieczorem: garść rodzynek, 30g suszonych owoców, 1 nieduży banan.

Przez cały dzień: kawałek ogórka, mała kalarepka, kawałek selera naciowego, 20g dowolnych orzechów, filiżanka bulionu warzywnego, pól szklanki soku pomidorowego, pół szklanki kefiru, 200g owoców jagodowych.

OBIADY BIAŁKOWE

Ryba w folii z jarzynami

Składniki: filet z dorsz (150g), 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 marchewka, 1 kalarepka, 100g kiełków sojowych, 4 chińskie grzybki suszone, 1 dymka, 1 łyżeczka oleju słonecznikowego, kawałek korzenia imbiru, kawałek strąka chili, 3 łyżki soku pomidorowego, łyżeczka octu.

Wykonanie: wymieszać sok cytrynowy i sos rybny, zalać filet i odstawić na pół godziny. Grzyby namoczyć. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 min. w temperaturze 225°C. Marchewkę, kalarepkę i namoczone grzyby pokroić w bardzo cienkie paseczki (tzw. julienne). Ugotować w lekko osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić. Dymkę pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju, dodać sok pomidorowy, utarty imbir i rozdrobnione chili, chwilę razem gotować, następnie dodać ocet i zagotować. Podawać rybę posypaną jarzynami i polaną sosem.

Wołowina w jarzynach

Składniki: 125g wołowiny, kilka kropli oleju sezamowego, kawałek korzenia imbiru, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 2 dymki, 200g bakłażana lub cukini, dyni lub ugotowanej fasolki szparagowej, 1 łyżeczka sosu rybnego, pól szklanki bulionu warzywnego, sól, pieprz, świeża lub suszona bazylia.

Wykonanie: mięso pokroić w cienkie paski, posypać utartym imbirem i skropić olejem sezamowym, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Olej rozgrzać na patelni, usmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i bakłażan, doprawić solą, pieprzem i sosem rybnym, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 min. na bardzo małym ogniu. Przed podaniem posypać bazylią.

Tofu z bazylią

Składniki: 250g tofu, łyżeczka posiekanej świeżej lub pół łyżeczki suszonej bazylii, 1 ząbek czosnku, 200g białej fasolki ( z puszki lub świeżej namoczonej przez noc i ugotowanej na półmiękko), 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól.

Wykonanie: olej rozgrzać na dużej patelni, czosnek posiekać lub rozgnieść i krótko podsmażyć, dodać fasolę, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać tofu osączone z zalewy i pokrojone w kostkę, smażyć dalsze 2 minuty, doprawić sosem rybnym i solą. Dusić około 3 minuty. Przed podaniem posypać bazylią i zamieszać.

Sałatka tajska

Składniki: 150g mięsa z piersi kurczaka, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1łyżeczka oleju słonecznikowego, 1 dymka, 1 strąk chili, kilka liści zielonej sałaty, 1łyżka jasnego sosu sojowego, sól, pieprz, sok cytrynowy.

Wykonanie: mięso natrzeć dwoma rodzajami oleju, solą i pieprzem. Włożyć do małego garnka, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Następnie mięso pokroić w cienkie paseczki. Dymkę i chili pokroić, dodać do mięsa, przyprawić sosem sojowym, sokiem cytrynowym i pieprzem. Serwować na liściach zielonej sałaty.

Cielęcina słodko - kwaśna

Składniki: 100g cielęciny, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, kilka kropli oleju sezamowego, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 pomidor, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 dymka, pół strąka zielonej papryki, 2 plastry ananasa świeżego lub z puszki, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso pokroić w małą kostkę, skropić sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10 min. Następnie obsmażyć na oleju na dużym ogniu, dodać pomidora (sparzonego wrzątkiem, obranego ze skórki i pokrojonego w drobną kostkę), sok cytrynowy i gotować razem 10 min. na małym ogniu. Dodać drobno pokrojoną dymkę i ananas, podgrzać.

KOLACJE WĘGLOWODANOWE

Jarzyny z pikantnym sosem

Składniki: 250g jarzyn do wyboru (kiełki bambusowe, fasolka szparagowa, bakłażany, cukinie, brokuły, kalafior, kalarepka, marchewka), 25g makaronu sojowego, 1 żółtko, sos rybny, olej słonecznikowy, pół ogórka, 4 łyżeczki sosu chili, 1 dymka, 1 ząbek czosnku.

Wykonanie: jarzyny pokroić na nieduże kawałki, ugotować na parze na półmiękko (w sitku ustawionym na garnku z wrzątkiem; marchewkę i fasolkę szparagową trzeba przedtem podgotować w osolonej wodzie). Żółtko wymieszać z łyżką sosu rybnego, w powstałym sosie maczać jarzyny i smażyć na bardzo gorącym oleju. Makaron zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10-15 min. Wymieszać składniki sosu: posiekaną dymkę, czosnek, sos chili i łyżkę sosu rybnego. Połowa sosu polać makaron. W pozostałym sosie maczać gorące jarzyny.

Ryż z jarzynami

Składniki: pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, strąk zielonej i strąk czerwonej papryki, 1 dymka, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 25g chińskich grzybów suszonych, 2 łyżki bulionu warzywnego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, szczypta bazylii.

Wykonanie: Ryż włożyć na gęste sitko, wypłukać zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po 14 minutach zamieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Grzyby namoczyć. Posiekana dymkę i drobno pokrojoną paprykę podsmażyć na niezbyt gorącym oleju, dodać odsączone grzyby pocięte w paski i ryż, zwiększyć ogień i krótko smażyć mieszając. Przyprawić bulionem, sosem sojowym i bazylią.

Curry jarzynowe

Składniki: 1 mały kalafior, 1 dymka, 1 strąk chili, kawałek imbiru, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 100g kwaśnej śmietanki, 1 łyżka oleju słonecznikowego, pół szklanki ryżu, 1 szklanka wody, sól, siekana natka, szczypta kminku.

Wykonanie: ryż zalać wodą, ugotować, wystudzić. Kalafior podzielić na małe różyczki. Dymkę i chili posiekać, usmażyć, dodać utarty imbir i kalafior. Przyprawić curry i kminkiem, dodać śmietankę i wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 min. Przed podaniem posypać natką.

Soczewica ze szpinakiem

Składniki: 100g czerwonej soczewicy, szczypta szafranu (curry lub kurkumy), 1 dymka, pół szklanki bulionu warzywnego, kawałek imbiru, kawałek strąka chili, 200g szpinaku (mrożonego), 1 łyżeczka oleju, 100g kwaśnej śmietanki, sól.

Wykonanie: soczewicę gotować z szafranem i bulionem 15 min. na małym ogniu pod przykryciem. Posiekaną dymkę, chili i utarty imbir podsmażyć na niezbyt gorącym oleju. Dodać szpinak, przykryć i dusić do miękkości. Soczewicę odcedzić, dodać do szpinaku, posolić. Przed podaniem polać śmietanką.

Ryż, owoce, jarzyny i szczypta azjatyckiej filozofii.

Dania białkowe (ryby, owoce morza, mięso, soja, jaja i chudy nabiał) powinny być jedzone codziennie, najlepiej koło południa, w połączeniu z jarzynami i soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny).

Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i słodkie owoce - banany, suszone figi, rodzynki) należy również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami.

Trzecią grupą są produkty neutralne, które można jeść i z białkami, i z węglowodanami: jarzyny, oleje, masło, orzechy, grzyby, produkty pełnomleczne i przyprawy.

Twórcy tej diety połączyli założenia amerykańskiego lekarza Haya z tradycyjną dalekowschodnią filozofią Yin-Yang. Yin i Yang obecne są w każdej żywej istocie i w każdej rzeczy (także w jedzeniu), a ideałem jest równowaga między nimi. Yang symbolizuje pierwiastek męski, słońce, lewą półkulę mózgową odpowiedzialną za myślenie logiczno-abstrakcyjne; Yang to odwaga, koncentracja, wytrzymałość. Yang potrzebujemy rano i w południe, abyśmy mieli siły do całodziennej pracy. Yin - pierwiastek żeński - to dusza, księżyc, spokój, prawa półkula mózgowa kierująca intuicją ,fantazją. Yin przydatny jest wieczorem, kiedy ciało i dusza łakną regenerującego siły odpoczynku.

Dieta orientalna podobno już po kilku dniach daje efekty: waga spada, mija zmęczenie, ustępuje podatność na grypę i przeziębienie, przechodzą bóle głowy i zły nastrój. Stosując dietę orientalną można schudnąć około 2-3 kg w ciągu tygodnia (im wyższy ciężar wyjściowy, tym większy spadek wagi) i wspaniale zregenerować siły - bez głodowania i bez liczenia kalorii. Podczas diety należy pić dziennie co najmniej 6 szklanek wody mineralnej, najlepiej niegazowanej. Do posiłków wolno popijać czerwone wytrawne wino oraz piwo w rozsądnych ilościach.

Bardzo podoba mi się ta dieta przestudiuję ją i pewnie ją zastosuję :)


© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.