- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Awokado to owoc, który oprócz wysokiej wartości odżywczej i korzystnych właściwości zdrowotnych oferuje szeroki wachlarz możliwości kulinarnych. Smakuje rewelacyjnie zarówno w potrawach na słono, jak i na słodko. Dzięki uniwersalności, można sporządzać go na zimno i na ciepło. Oto kilka propozycji, w jaki sposób zastosować awokado w kuchni.
Polski rynek oferuje najczęściej dwa gatunki awokado. Pierwszy to odmiana Fuerte - awokado cechujące się zieloną skórką i zielono-żółtym kremowym wnętrzem. Owoc ma kształt gruszki o średniej wielkości, a jego cena to około 3-5 zł na sztukę. Drugi gatunek to awokado Hass. Charakteryzuje się fioletowo-czarną skórką oraz delikatnym, orzechowym smakiem. Są one zazwyczaj mniejsze od odmiany Fuerte, zaś jego cena jest większa – od 6 do 10 zł za sztukę.
Sklepowy asortyment często obfituje w różnorodne warzywa i owoce - zarówno mniej, jak i bardziej dojrzałe. Najlepszym wyborem jest zakup miękkiego, a więc dojrzałego już awokado. Miękkość możemy sprawdzić naciskając na oba końce owocu. Jeżeli oba są miękkie, oznacza to, że całe awokado jest już dojrzałe. Jeśli zaś cały owoc jest miękki, istnieje możliwość, że wewnątrz niektóre partie będą zepsute. Zakup twardego awokado wymaga odczekania kilku dni do jego użycia. W innym przypadku owoc będzie nieatrakcyjny sensorycznie (gorzki, niedojrzały, trudny w zastosowaniu). Z drugiej strony, jeśli owoc będzie leżał za długo, istnieje duże ryzyko, że zwiędnie lub się zepsuje. Jego dojrzewanie można przyśpieszyć wkładając go do papierowej torebki lub zawijając w papier z innym owocem np. bananem.
Zielony koktajl z awokado i bananów
Składniki (porcja dla 2 osób):
½ dojrzałego awokado
2 dojrzałe banany
1 kiwi
sok z ½ cytryny
1 łyżka miodu
1 szklanka mleka/mleka roślinnego (migdałowe/ryżowe/sojowe)
½ szklanki wody
Sposób przygotowania:
1.Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką.
2.Obierz pozostałe owoce ze skórki i podziel na mniejsze części.
3.Wszystkie składniki wrzuć do blendera.
4.Do owoców dodaj miód, sok z cytryny, mleko i wodę.
5.Miksuj blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy.
Wartość odżywcza (1 porcja=400 g):
Energia: 297 kcal
B: 6,7 g
T: 7,8 g
W: 52,1 g
Sałatka z awokado i tuńczyka
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka (w sosie własnym)
6 pomidorów koktajlowych
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka nasion słonecznika
natka pietruszki
przyprawy (szczypta soli, pieprz, zioła)
Sposób przygotowania:
1.Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę.
2.Wydrąż miąższ łyżeczką i pokrój go w kostkę.
3.Pomidory koktajlowe przekrój na 2 mniejsze części.
4.Awokado wymieszaj z tuńczykiem i pomidorami.
5.Dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i natkę pietruszki.
6.Sałatkę dopraw do smaku przyprawami.
Wartość odżywcza (1 porcja=150 g):
Energia: 251 kcal
B: 15,4 g
T: 18,6 g
W: 6,8 g
Jajko zapiekane w awokado
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 dojrzałe awokado
2 małe jaja kurze
4 plastry sera mozzarella
1 łyżka kiełków brokułów
przyprawy (szczypta soli, pieprz, zioła)
Sposób przygotowania:
1.Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2.Awokado przetnij wzdłuż na dwie części.
3.Przekręć owoc, zdejmij połówkę, zaś z drugiej usuń pestkę.
4.Jeśli połówki awokado przewracają się, wbij od spodu wykałaczkę w węższą cześć awokado, co ustabilizuje potrawę w pozycji.
5.Powiększ łyżeczką miejsce po pestce, tak, by zmieściło się całe jajko.
6.Na spód zgłębienia włóż plaster mozzarelli oraz jajko.
7.Na wierzch awokado połóż drugi plaster mozzarelli i dodaj przyprawy.
8.Przygotowane awokado umieść w naczyniu do zapiekania i piecz w piekarniku na górnej półce do czasu, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie nadal płynne.
9.Po upieczeniu posyp delikatnie przyprawami oraz kiełkami brokułów.
Wartość odżywcza (1 porcja=160 g):
Energia: 285 kcal
B: 15,9 g
T: 20,9 g
W: 6,9 g
Pasta z awokado (guacamole)
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
4 kromki chleba żytniego razowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny
6 pomidorów koktajlowych
przyprawy (szczypta soli, pieprzu, liście bazylii)
Sposób przygotowania:
1.Awokado zaparz wrzątkiem, przekrój na pół i wyjmij pestkę.
2.Wydrąż miąższ łyżeczką, przełóż go do miski i ugnieć widelcem.
3.Dodaj starty na tace czosnek, oliwę oraz sok z cytryny.
4.Pomidory koktajlowe przekrój na dwie części.
5.Całość dopraw bazylią, pieprzem i solą.
6.Pastę oraz pomidory nałóż na świeże pieczywo.
Wartość odżywcza (1 porcja=225 g):
Energia: 347 kcal
B: 6,0 g
T: 17,0 g
W: 42,2 g
Czekoladowy pudding z awokado
Składniki (porcja dla 2 osób):
1 dojrzałe awokado
3 łyżki kakao
3 łyżki miodu lub syropu z agawy
4 łyżki mleka/mleka roślinnego (migdałowe/ryżowe/sojowe)
1 łyżeczka posiekanych migdałów
2 łyżki owoców granatu
Sposób przygotowania:
1.Awokado przekrój na pół i wyjmij pestkę.
2.Wydrąż miąższ łyżeczką i przełóż do blendera.
3.Dodaj kakao, miód/syrop z agawy oraz wybrany rodzaj mleka.
4.Całość zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli jest za gęste dodaj wodę.
5.Przelej do dwóch szklanych pucharów.
6.Na wierzch połóż owoce granatu, a cały deser posyp posiekanymi migdałami.
Wartość odżywcza (1 porcja=150 g):
Energia: 325 kcal
B: 6,1 g
T: 16,5 g
W: 40,1 g
Oprócz wszechstronnych właściwości zdrowotnych, awokado cechuje się dużą uniwersalnością w aspekcie kulinarnym. Jego specyficzny, orzechowy smak i kremową konsystencję można wykorzystać na wiele sposobów w zależności od indywidualnych preferencji. Jest to idealny wybór dla osób, które chcą zjeść smacznie i zdrowo.
Bibliografia:
Dembitsky V.M.: The multiple nutrition properties of some exotic fruits: Biological activity and active metabolites. Food Research International, v.44, p.1671-1701, 2011.
DuarteI P. F., Chaves M. A., Dellinghausen Borges C., Rosane C., Mendonça B.: Avocado: characteristics, health benefits and uses, Cienc. Rural vol.46 no.4 Santa Maria Apr. 2016.
Elez-Martinez P.: Natural antioxidants preserve the lipid oxidative stability of minimally processed avocado pure. Journal of Food Science, n.70, p.325-329, 2005.
Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J.: Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Probl Hig Epidemiol, 93(4): 871-875, 2012.
Hierro M.T.G.: Determination of the triglyceride composition of avocado oil by high-performance liquid chromatography using a light-scattering detector. Journal of Chromatography, v.607, p.329-338, 1992.
Komentarze
Cefira
10 maja 2018, 00:52
To nie jest owoc za którym przepadam ale w wersji słonej jest nawet dobry tak więc do sałatki z pomidorkami, fetą, sałatą i oliwkami i jajkiem super na pieczywo posolony tez smacznie na słodko raczej mi nie podchodzi.
laura930
12 kwietnia 2018, 21:49
Wersji solo
laura930
12 kwietnia 2018, 21:49
Tez w
laura930
12 kwietnia 2018, 21:49
Ale lubię
laura930
12 kwietnia 2018, 21:47
Lubie pasty z awokado na pewno wyprubuje
wie58
1 kwietnia 2018, 19:53
Nawet bardzo.
wie58
15 marca 2018, 05:27
Dobre!
szablowskie
12 marca 2018, 15:02
Muszę spróbować :)
Vivi33
8 lutego 2018, 07:30
Dobre, zdrowe ale tak czy siak duzo tluszczu dlatego trzeba jesc w granicach. Podobno niekorzystna konstelacja omega 6 do omegi3.
wie58
3 lutego 2018, 23:59
Bardzo lubię awokado.
WalentynaJ
1 lutego 2018, 08:00
Jak dotąd jadłam awokado tylko w sushi nie myślałam że można zrobić z niego coś więcej.
aska1277
30 stycznia 2018, 18:49
Awokado z kurczakiem mmmmm sałatka rewelacja :)
Tereenia
28 stycznia 2018, 16:42
Interesujący artykuł
KasiaaaK92
28 stycznia 2018, 15:57
Świetny artykuł, zdjecia jak z jakiegoś magazynu typu food forum , czy coś w tym stylu, no pięknie. Miło poczytac po pracy, albo do śniadanka ;)
aniulewa
26 stycznia 2018, 15:08
Szkoda że w artykule nie przedstawiono konkretnych wartości odżywczych a tylko kalorie i wagę podano :) poza tym uwielbiam awokado :) Próbowałam kiedyś takiego przepisu z tym jajkiem zapiekanym i tylko w takiej postaci mi nie posmakowało
anna.cw
dietetyk Vitalia.pl
26 stycznia 2018, 17:11
Oprócz kalorii i wagi, do każdej potrawy dołączone zostały wartości makroskładników : białka, tłuszczy i węglowodanów. Pozdrawiam :)
wie58
24 stycznia 2018, 23:39
Fajne przepisy.
Magdzior1985
23 stycznia 2018, 23:20
Az mnie naszla ochota na ten deser :D
Grubaska.Aneta
23 stycznia 2018, 22:06
Przepisy fajne warte wyprobowania..moze się wreszcie przekonam do tego całego awokado ;-)
Magdzior1985
23 stycznia 2018, 23:21
Awokado jest przepyszne! :D