Głównym sekretem  diety tlenowej jest wysycenie organizmu warzywami, owocami i ich przetworami. Najlepiej aby były to produkty o największym potencjale antyoksydacyjnym. Jeśli więc lubisz warzywa i owoce, to ta dieta jest dla Ciebie. Jest to dieta niskokaloryczna. Zawiera około 1400 kcal dziennie i trwa około miesiąca. Pierwszy etap diety to 4 dni oczyszczania. Natomiast kolejny etap to dieta właściwa, który trwa około miesiąca. Ze względu na to, że jest to dieta bogata w warzywa i owoce, to najlepiej zastosować ją w okresie letnim. Wtedy mamy większą szansę na lepsze jakościowo warzywa i owoce.

 

Potencjał antyoksydacyjny O.R.A.C.

To najważniejszy element diety tlenowej. O.R.A.C z ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity, czyli zdolność pochłaniania wolnych rodników i reaktywnych form tlenu w organizmie. Wolne rodniki to takie cząsteczki w organizmie, które występują samodzielnie. Posiadają one niesparowane elektrony (jeden lub więcej). Ich powstawanie w organizmie to naturalny proces zachodzący u każdego z nas. Mogą tworzyć się w różnych procesach metabolicznych, podczas aktywności fizycznej itp. Wolne rodniki są bardzo aktywne chemicznie i mogą łączyć się z innymi cząsteczkami tworząc elementy szkodliwe dla organizmu.

 

Źródłem wolnych rodników są także czynniki związane z naszym trybem życia:

  • Palenie papierosów
  • Picie alkoholu
  • Zażywanie niektórych leków
  • Choroby, np. infekcje
  • Dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego z niewielkimi ilościami warzyw, owoców
  • Zanieczyszczenia środowiska
  • Promieniowanie

 

Na skutek przekształcania wolnych rodników mogą powstawać tzw. reaktywne formy tlenu. One mogą uszkadzać narządy w organizmie i generalnie nam szkodzić.  Mogą wpływać destruktywnie na: płuca, układ krążenia, nerki, wątrobę, krew, układ pokarmowy, oczy czy mięśnie. Jeśli wolne rodniki pokonają mechanizmy obronne organizmu lub zbyt intensywne się wytwarzają, to może dochodzić do powstawania różnych chorób, w tym nowotworów, miażdżycy, udaru mózgu.

 

Dieta tlenowa zachęca do spożywania produktów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym O.R.A.C. Do Takich produktów należą głównie owoce i warzywa. Ostatnio bardzo znanym owocem o wysokim potencjale są owoce Acai. Inne owoce o wysokim potencjale opracowane na podstawie danych USDA z 2010 roku widnieją na poniższym wykresie:

 

 

 

Produkty z wysokim O.R.A.C. sprzyjają przeciwdziałaniu niszczeniu komórek, starzeniu się, nowotworom czy chorobom układu krążenia. Dieta tlenowa, to stosunkowo prosty sposób odżywiania wysycony warzywami i owocami szczególnie tymi o intensywnym wybarwieniu.

 

Zaleca się spożywanie produktów dostarczających dziennie około 5000 mikromoli TE. Aby chudnąć na diecie tlenowej zalecenia wskazują na spożywanie 30000 punktów O.R.A.C. dziennie. Dieta ta nie jest głodowa, a sporo w niej smaków natury oraz korzystnie działającego błonnika pokarmowego. Nie ma jeszcze naukowych dowodów na to by produkty o wysokim potencjale antyoksydacyjnym odchudzały, dlatego przedstawia się ją jako zdrowy sposób odżywiania, przy którym jako efekt uboczny traci się na wadze. Czy ta dieta jest dla Ciebie? A może już nieświadomie ją stosujesz?