Spośród wszystkich serników dodanych w naszym dziale przepisy wybraliśmy te, które mają najmniej kalorii, ale też i pięknie wyglądają. Od razu chce się je zjeść. Może i Wy się skusicie na jedną z propozycji naszych pomysłowych użytkowników. Zapraszam do lektury i pieczenia!

 

Tradycyjny sernik w zależności od dodatków może mieć nawet 400-500 kcal w 1 kawałku. Poniżej przedstawiam przepisy, które z jednym kawałkiem ciasta dostarczają mniej niż 400 kcal.

 

Serniczek pieczony – 101 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: pandemic


Składniki:

500 g sera twarogowego chudego

150 g jogurtu naturalnego

3 żółtka jaja

3 białka jaja

35 g budyniu śmietankowego

50 g fruktozy

15 g kakao naturalne do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  • Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, więc wcześniej wyciągamy je z lodówki. Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  • Żółtka miksujemy z fruktozą (ilość według uznania - u mnie 5 łyżek) do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
  • Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
  • Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
  • Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy. Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
  • Wstawiamy na 10 min do 180 st., a następnie przez 50-55 min w 160 st.
  • Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h, aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.

 

Sernik – 141 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: takasobieja100

 

Składniki:

750 g sera twarogowego półtłustego

5 jaj

150 g cukru pudru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mleka 2%  tłuszczu

50 g budyniu waniliowego z  cukrem

 

Sposób przygotowania:

  • Ser zmielić.
  • Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać twaróg, cukier puder, sok z cytryny, cukier waniliowy, proszek budyniowy i mleko.
  • Całość miksować na najwyższych obrotach około 5 minut.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
  • Piec ok. 60 minut w 170°C.
  • Upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Udekorować sernik. Posypać wiórkami.

 

Lekki serniczek z brzoskwiniami – 204 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: BlackBebe


Składniki:

200 g chudego twarogu

100 g jogurtu naturalnego

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g brzoskwiń z syropu z  puszki

 

Sposób przygotowania:

  • Twaróg, jajo, jogurt naturalny i proszek do pieczenia zmiksować na gładką masę.
  • Przelać do małej foremki bądź miseczki (moja jest kamienna i wytrzymuje każdą temperaturę ).
  • Wierzch przykryć pokrojonymi brzoskwiniami (2 połówki z puszki ).
  • Piec w piekarniku w 200 stopniach ok godziny.

 

Sernik Cappuccino – 232 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: meEffy


Masa serowa:

800 g serka homogenizowanego chudego

250 g gęstego jogurtu naturalnego

4 jaja

120 g cukru

70 g naparu kawowego

3 łyżki mąki

Szczypta cynamonu

 

Orzechowy spód:

1 szklanka orzechów włoskich

50 g płatków owsianych

40 g miodu  pszczelego

40 g masła

 

Sposób przygotowania:

  • Miód i masło rozpuścić, wymieszać z płatkami i posiekanymi orzechami, rozłożyć w tortownicy lub kwadratowej formie (średnica/bok 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 170 stopniach.
  • Przygotować napar kawowy: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać 1/4 szklanki wrzątku, dodać cynamon, ostudzić. Można też użyć espresso z ekspresu ciśnieniowego (70ml). Ser zmiksować z jogurtem, jajami i cukrem. Dodać napar i mąkę. Gotową masę wylać na podpieczony spód.
  • Piec 10 minut w 230 stopniach, następnie godzinę w 130 stopniach. Chłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Delikatny sernik z jogurtu greckiego – 357 kcal/1 porcja

Autorka przepisu: lelana


Składniki:

620 g jogurtu greckiego

4 jaja

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 opakowanie waniliowego

110 g cukru

125 ml oleju

 

12 sztuk biszkoptów Petitki

5 łyżeczek wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

  •  Jogurt, żółtka, budyń i cukier waniliowy zmiksować, dodać olej.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem i delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
  • Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, na to wylać masę jogurtową, po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi .
  • Piec w temperaturze 170 st. około 30 minut.
  • Ja piekłam 50 minut ponieważ mój piekarnik jest trochę dziwny i ma tylko grzałkę na górze. Piekłam w średniej tortownicy.
  • Na talerzykach polałam musem malinowym ze względu na dzieci - były zachwycone.