Herbata z miodem w kaszel

Jest to jeden z napojów, do którego wypijania zachęca się w trakcie lub w profilaktyce przeziębień. Zdrowie ma tutaj zapewnić miód. Badania pokazują, że może być on skutecznym lekiem przeciwkaszlowym u dzieci i dorosłych. Może on także pomagać w leczeniu kaszlu, który utrzymuje się co najmniej 3 tygodnie po chorobie. Wykazano, że połączenie miodu z kawą lub herbatą i picie takiego napoju co 8 godzin daje dobre rezultaty, zmniejszając uporczywość kaszlu. Światowa Organizacja Zdrowia także podkreśla, że miód może być doskonałym środkiem na łagodzenie i leczenie uporczywego kaszlu zarówno u dzieci jak i dorosłych.

 

W skład miodu wchodzi ponad 200 substancji, są to m.in.: aminokwasy, witaminy, enzymy, składniki mineralne, ale także cukier i woda. Miód a także inne produkty pszczele (mleczko pszczele, pyłek, propolis) swoje właściwości zawdzięczają: związkom fenolowym, których są źródłem. Dzięki temu mają one działanie: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, rozszerzające naczynia. Ponadto mogą one zmniejszać przepuszczalność i kruchość naczyń włosowatych.

 

Pamiętajmy, aby stosować miód pszczeli, a nie miód sztuczny. Miód sztuczny, to wytwór człowieka, który udaje prawdziwy miód. Powstaje z cukru, dodawane są do niego barwniki, aromaty, substancje nadające odpowiedni smak, aby jak najbardziej przypominał miód.

 

Rada nr 1

Aby napary herbaty z miodem mogły być skuteczne wymieszaj go z płynem, którego temperatura nie przekracza 60 stopni (można odnaleźć źródła, które mówią nawet o 40 stopniach).

 

Herbata z cytryną a Alzheimer czy przeziębienie

Cytryna jako źródło witaminy C uważana jest za produkt pomocny w poprawie odporności organizmu. Wiele osób lubi pić herbatę z cytryną dla jej smaku, ale i dla zdrowia.

 

Czy witamina C służy poprawie odporności? Coraz więcej jest doniesień, że jednak nie aż tak znacznie. Może ona skracać czas już trwającego przeziębienia, jednak nie działa profilaktycznie przeciw wystąpieniu przeziębienia lub ten efekt jest bardzo znikomy. Jest ona jednak świetnym antyoksydantem. Nie warto więc z niej rezygnować.

 

Rada nr 2

Witamina C rozpada się pod wpływem wysokich temperatur. Jeśli chcemy z niej skorzystać dodawajmy cytrynę do letniej herbaty, a nie wrzątku.

 

Jednak niejeden słyszał o innej ciemnej stronie tego połączenia niezwiązanej z przeziębieniem, że może być ona szkodliwa dla zdrowia. Czy jest? Tego jeszcze w 100% nie udowodniono. Nie przeprowadzono jeszcze długoletnich badań klinicznych, które mogłyby te tezę potwierdzić lub jej zaprzeczyć. Niezaprzeczalnym jest fakt, że herbata jest źródłem glinu (toksyczny w określonych dawkach, wpływa niekorzystnie na układ nerwowy). Prawdopodobny jest związek zapadalności na Alzheimer’a przy narażeniu na toksyczne dawki tego składnika. Każda herbata może go zawierać mniej lub więcej zależnie od gatunku. Glin w herbacie jest nieprzyswajalny przez organizm. Jednak gdy dodamy do niej cytrynę, to w wysokiej temperaturze przybiera on przyswajalną formę. Na obecny stan badań nikt nie wypija takich ilości herbaty w ciągu dnia, aby przekroczyć dopuszczalną dawkę spożycia glinu. Wydaje się więc, że herbata z cytryną nie jest dla człowieka dużym zagrożeniem.

 

Czosnek

Czosnek zmiażdżony,zalany sokiem z cytryny i przegotowaną wodą, jedzony jako dodatek do pieczywa lub w formie przyprawy - od zawsze uważany za dobry środek w walce z przeziębieniem. Badania pokazują, że czosnek jedzony profilaktycznie przez okres co najmniej 3 miesięcy wpływał na zmniejszenie ilości przeziębień względem grupy zażywającej placebo. Nie zauważono jednak różnicy w skróceniu trwania choroby u tych osób, gdy ona wystąpiła.

 

Jest uważany za silny przeciwutleniacz oraz naturalny antybiotyk przeciwko bakteriom chorobotwórczym w przewodzie pokarmowym i oddechowym. Można zatem spokojnie go zażywać jako naturalny środek przeciw przeziębieniom.

 

Rada nr 3

Niektóre osoby mogą być uczulone na czosnek. Z ilością spożywanego czosnku nie należy przesadzać. Nadmiar może być „ciężki” dla wątroby. Staraj się jeść nie więcej niż 1 ząbek czosnku dziennie.

 

Herbata z lipy, czarnego bzu

Lipa zawiera w swym składzie: flawonoidy, terpeny, olejki eteryczne. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe, może łagodzić kaszel. Jej napary mogą zatem sprzyjać poprawie zdrowia. Właściwości lipy docenili także naukowcy, którzy z liści lipy wyodrębnili: kemferol i kwercetynę o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym. To tylko potwierdza, że lipa może dawać korzyści zdrowotne.

 

Rada nr 4

Letnie napary herbaty z lipy czy czarnego bzu można wymieszać z miodem pszczelim by dostarczyć więcej cennych składników.

 

Inne domowe metody walki z przeziębieniem to m.in.: syrop z cebuli lub z buraka z cukrem, mleko z miodem i masłem, herbata z majerankiem i inhalacje. W każdej z nich znajdziemy pozytywy i korzystne składniki w walce z chorobami. Jeśli nie pomogą na przeziębienie to na pewno dostarczą one sporo witamin i składników mineralnych, których organizm potrzebuje. A jakie są Twoje sposoby na walkę z przeziębieniem?



Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj