Glikozydy stewiolowe są substancją mogącą znaleźć szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Przypuszcza się, że największym powodzeniem będą się cieszyć wśród producentów napojów. Ze względów technologicznych ważne jest, że słodziki wyizolowane ze stewii są dobrze rozpuszczalne w wodzie, stabilne w kwaśnym środowisku oraz nie zmniejszają zawartości witamin. Działają synergistycznie z innymi substancjami słodzącymi (np. acesulfamem K, aspartamem, sacharyną) co oznacza, że wzajemnie podnoszą swoją słodycz. Zależnie od proporcji poszczególnych glikozydów substancja ta cechuje się słodkością od 200 do 300 razy wyższą od cukru.
Akceptowane, dzienne pobranie - ADI dla tej substancji ustalono na poziomie 4 mg/kg masy ciała/dzień. Przypuszcza się, że przy szerszym zastosowaniu tej substancji, prawdopodobne jest częste przekraczanie tej ilości. Z tego też względu zaproponowano dodatek tej substancji słodzącej na dość niskim poziomie oraz nie dopuszczono jej do stosowania przy produkcji żywności i napojów dla dzieci do lat 3.
Główne glikozydy stewiolowe to stewiozyd oraz rebaudiozyd A. Z nich powstaje substancja słodząca oznaczana jako E 960. Tak więc jeżeli wykorzystano ją przy produkcji danego produktu, na jego opakowaniu znajdziemy sformułowanie: substancja słodząca glikozydy stewiolowe lub substancja słodząca E 960. Związek ten został dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej pod koniec 2011 roku. Poza Europą m. in. W USA i Japonii jest on stosowany od wielu lat.
Komentarze
am1980
17 stycznia 2017, 08:58
fajnie, ale ja akurat cukru nie używam więc nie brakuje mi słodkości
wie58
17 października 2016, 19:46
ciekawe
asimil
13 listopada 2015, 23:09
Hoduję stewię już od 3 lat. Latem rośnie na balkonie bardzo intensywnie, zimą - na parapecie, zdecydowanie gorzej. Suszę jej liście i dodaję do wody z miętą, koktajli, mieszam z miksowanymi kwaśnymi owocami. Wystarczy odrobina żeby "posłodzić" 1,75 l wody z miętą.
Martyna1981
31 lipca 2015, 11:33
...czyli same listki stewii nie sa wcale slodsze 200-300 razy niz cukier, chyba, ze sa juz przeprocesowane do glikozydow, tak? Pytanie, ile w samych listkach jest cukru? ktos wie?
magwiz
15 stycznia 2015, 23:52
Oj dobra ta Stewia, tylko coś nie mogę się jej dochować. Co kupiłam sadzonkę, to po pewnym czasie padała :(
babciabasia3
24 października 2014, 18:16
U mnie rośnie w ogrodzie - zbiór jesienią .
likily
25 sierpnia 2014, 13:24
używam stevi od kilku lat, w postaci słodzików i liści steviowych, czy naprawdę jest aż 300 razy słodsza... nie sądzę, fakt do ciasta sypie się jej mniej, ale ciasto też nie jest za słodkie, jakby faktycznie tak było to 1 kg stevi byłby odpowiednikiem 200 kg cukru... heh
good.day.my.fat.angel
17 czerwca 2014, 12:40
Już od dawna myślę o zakupie :)
zoykaa
20 maja 2014, 19:38
stevia jest najzdrowszym ze slodzikow...
zlotowlosa21
13 marca 2014, 10:50
Nigdy nie używałam.
zdenka83
5 lutego 2014, 22:53
ciekawe ... już dawno słyszałam o tej słodkiej roślinie
takasobieja100
29 stycznia 2014, 23:50
Nie każdemu odpowiada smak stevii.
Kiddo1980.2
26 stycznia 2014, 11:16
Stewia jest zdrowa, to prawda- ale w postaci listków a nie przetworzonego proszku z dodatkami (nie każdy jest zły, trzeba uważnie czytać etykiety), ale niestety, jest gorzka. Nadaje się tylko do uzyskania słodkawego smaku, ale nie słodkiego.
grazia66
18 stycznia 2014, 18:48
próbowałam kilka razy, za każdym razem od innego producenta, niestety za każdym razem była mało słodka a dodana w większej ilości staje się gorzkawa :(
martulka19
5 stycznia 2014, 15:28
nie uzywam
mamagrzesia
3 stycznia 2014, 22:56
Ja chyba jestem uzależniona od słodzika...zwłaszcza w coli...
mlle_fitness
19 grudnia 2013, 08:54
Ale stewia ma bardzo hmmm... "słodzikowy" smak i mnie np. nie podchodzi
ANIUSIEK26
4 grudnia 2013, 08:48
Nie używam.
Domel_a
29 listopada 2013, 09:02
Chciałam sobie kiedyś kupić takie cudo ale przeczytałam skład i już mi przeszło
Ilovemusicc
13 listopada 2013, 14:27
ja zrezygnowałam i ze słodzika i z cukru...słodzik ma inny smak od cukru można się przyzwyczaić ale nie zmylimy naszego organizmu czujemy słodkie i tego się domagamy ,wpadamy w koło lepiej zrezygnować ze słodzenia czym kolwiek