Długie prace poszukiwawcze nad komórkami rakowymi oraz modelami zwierzęcymi pozwoliły wykazać, że bioaktywne komponenty zawarte w otrębach ryżowych wchodzą w reakcje z komórkami nowotworowymi.
Badacze stwierdzili ponadto, że bioaktywne molekuły otrąb ryżowych działają nie tylko na komórki nowotworowe, ale także wokół komórek, stwarzając takie warunki w otaczających tkankach, które pozwalają na wspieranie funkcjonowania zdrowych komórek i na hamowanie funkcjonowania komórek rakowych.

Dr Ryan wraz z kolegami z uniwersytetu, dr Tiffany Weir i dr Rajesh Agarwal, pracują teraz nad projektem, który pozwoli przekonać się, czy otręby ryżowe mogą również pomóc w wspieraniu antynowotworowej odpowiedzi odpornościowej, oraz czy mogą modulować metabolizm bakterii jelitowych, w celu zapobiegania rakowi jelita grubego.
Badacze z University of Colorado Cancer Center prowadzą także kliniczne próby nad skutecznością otrębów ryżowych w zapobieganiu nawrotom nowotworu jelita grubego.
Na świecie jest blisko 100 000 rodzajów ryżu, każdy z nich posiada unikalne składniki bioaktywne, a głównym zadaniem dla naukowców jest teraz to, aby określić idealną kompozycję tych składników, w celu zastosowania ich w chemioprewencji.

źródło: ScienceNews.pl