Długie prace poszukiwawcze nad komórkami rakowymi oraz modelami zwierzęcymi pozwoliły wykazać, że bioaktywne komponenty zawarte w otrębach ryżowych wchodzą w reakcje z komórkami nowotworowymi.
Badacze stwierdzili ponadto, że bioaktywne molekuły otrąb ryżowych działają nie tylko na komórki nowotworowe, ale także wokół komórek, stwarzając takie warunki w otaczających tkankach, które pozwalają na wspieranie funkcjonowania zdrowych komórek i na hamowanie funkcjonowania komórek rakowych.
Dr Ryan wraz z kolegami z uniwersytetu, dr Tiffany Weir i dr Rajesh Agarwal, pracują teraz nad projektem, który pozwoli przekonać się, czy otręby ryżowe mogą również pomóc w wspieraniu antynowotworowej odpowiedzi odpornościowej, oraz czy mogą modulować metabolizm bakterii jelitowych, w celu zapobiegania rakowi jelita grubego.
Badacze z University of Colorado Cancer Center prowadzą także kliniczne próby nad skutecznością otrębów ryżowych w zapobieganiu nawrotom nowotworu jelita grubego.
Na świecie jest blisko 100 000 rodzajów ryżu, każdy z nich posiada unikalne składniki bioaktywne, a głównym zadaniem dla naukowców jest teraz to, aby określić idealną kompozycję tych składników, w celu zastosowania ich w chemioprewencji.
Badacze stwierdzili ponadto, że bioaktywne molekuły otrąb ryżowych działają nie tylko na komórki nowotworowe, ale także wokół komórek, stwarzając takie warunki w otaczających tkankach, które pozwalają na wspieranie funkcjonowania zdrowych komórek i na hamowanie funkcjonowania komórek rakowych.
Dr Ryan wraz z kolegami z uniwersytetu, dr Tiffany Weir i dr Rajesh Agarwal, pracują teraz nad projektem, który pozwoli przekonać się, czy otręby ryżowe mogą również pomóc w wspieraniu antynowotworowej odpowiedzi odpornościowej, oraz czy mogą modulować metabolizm bakterii jelitowych, w celu zapobiegania rakowi jelita grubego.
Badacze z University of Colorado Cancer Center prowadzą także kliniczne próby nad skutecznością otrębów ryżowych w zapobieganiu nawrotom nowotworu jelita grubego.
Na świecie jest blisko 100 000 rodzajów ryżu, każdy z nich posiada unikalne składniki bioaktywne, a głównym zadaniem dla naukowców jest teraz to, aby określić idealną kompozycję tych składników, w celu zastosowania ich w chemioprewencji.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
9 października 2016, 01:57
ciekawe
Malinka38757
5 listopada 2013, 12:05
:)
MIPU91
6 lipca 2013, 18:37
:]
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 09:51
nie jadłam
Aria.
1 kwietnia 2013, 14:19
Mozna je w ogole gdzies dostac?
elzbieta.koluszki
7 marca 2013, 19:28
nie słyszałam o takich
energeticgirl
5 marca 2013, 12:37
tez nie wiedziałam, że takie są;p
Julia551
1 marca 2013, 18:34
Ja lubię otręby i zawsze dodaję do jogurtu i musli
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:29
ciekawy artykuł
deeviance
16 lutego 2013, 00:14
gdzie można je kupic??
onaczeka
10 lutego 2013, 23:33
ja nie widziałam ich w sklepach
agus2003
8 lutego 2013, 16:40
Gdzieś widziałąm otręby ryżowe, ale nie próbowałam. Może jednak warto????
kwiatek19
7 lutego 2013, 21:35
nie lubie otrąb ryżowych i już...
nigraja
5 lutego 2013, 13:42
:)
nigraja
5 lutego 2013, 13:42
:)
Cioccolato
4 lutego 2013, 21:00
Otręby ryżowe? Nigdy ich nawet w sklepach na półkach nie widziałam... hmm... trzeba się przejść do EKO i zobaczyc czy jest :)
Lidka1987
4 lutego 2013, 14:27
pierwszy raz słyszę o otrębach ryżowych, ciekawe.
ulawit
4 lutego 2013, 00:10
NIgdy mi nie wpadły w oko otręby ryżowe.
grubasek266
3 lutego 2013, 11:21
Ciekawe
darmig
2 lutego 2013, 11:38
No to naukowcy mają na wiele pokoleń pracy aby przebadać tych 100000 odmian!