Choć badania jednoznacznie wskazują na związek pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem cukrzycy, naukowcy nie są w stanie wyprowadzić związku przyczynowo-skutkowego.
W jednym z badań, wykazano, iż występujące w kawie kwas chlorogenowy oraz trygolina zmniejszają oddziaływanie glukozy oraz insuliny, przyczyniając się tym samym do domniemanego korzystnego wpływu kawy.
W badaniu zauważono, iż wpływ picia kawy na zmniejszone ryzyko cukrzycy może być sprzeczny z intuicją, gdyż spożycie tego napoju kojarzy się ze złymi nawykami, takimi jak palenie papierosów albo niski poziom aktywności fizycznej. Co więcej, badacze wykazali, iż umiarkowane spożycie kawy nie zwiększa ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz chorób serca.
Naukowcy sugerują, iż kofeina zawarta w kawie stymuluje metabolizm i zwiększa zużycie energii, zaś składniki kawy mogą odgrywać kluczową rolę w organizmie przy wprowadzaniu równowagi glukozy.
Istnieją także teorie wskazujące, że kawa może zwiększyć wrażliwość na insulinę poprzez pośredniczenie w mechanizmach związanych ze stresem oksydacyjnym komórek, wywołując efekty hormonalne oraz zmniejszając rezerwy żelaza.
Chociaż potrzebne są nadal dalsze badania na temat wpływu kawy na zdrowie człowieka, to dotychczasowe informacje pokazują, iż spożycie kawy nie jest tak złe, jak wcześniej sądzono.
W jednym z badań, wykazano, iż występujące w kawie kwas chlorogenowy oraz trygolina zmniejszają oddziaływanie glukozy oraz insuliny, przyczyniając się tym samym do domniemanego korzystnego wpływu kawy.
W badaniu zauważono, iż wpływ picia kawy na zmniejszone ryzyko cukrzycy może być sprzeczny z intuicją, gdyż spożycie tego napoju kojarzy się ze złymi nawykami, takimi jak palenie papierosów albo niski poziom aktywności fizycznej. Co więcej, badacze wykazali, iż umiarkowane spożycie kawy nie zwiększa ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu oraz chorób serca.
Naukowcy sugerują, iż kofeina zawarta w kawie stymuluje metabolizm i zwiększa zużycie energii, zaś składniki kawy mogą odgrywać kluczową rolę w organizmie przy wprowadzaniu równowagi glukozy.
Istnieją także teorie wskazujące, że kawa może zwiększyć wrażliwość na insulinę poprzez pośredniczenie w mechanizmach związanych ze stresem oksydacyjnym komórek, wywołując efekty hormonalne oraz zmniejszając rezerwy żelaza.
Chociaż potrzebne są nadal dalsze badania na temat wpływu kawy na zdrowie człowieka, to dotychczasowe informacje pokazują, iż spożycie kawy nie jest tak złe, jak wcześniej sądzono.
źródło: ScienceNews.p
Komentarze
wie58
20 marca 2017, 20:31
:)
wie58
8 października 2016, 17:35
ciekawe
mariolka1960
18 sierpnia 2013, 21:09
ciekawy artykul
florekk
23 września 2013, 12:55
Moim zdaniem to nie ma związku z prawdą. To dieta decyduje o cukrzycy, odpowiednia dieta, a nie picie kawy. Kilka istotnych informacji - http://likemed.com/pl/cukrzyca-typu-2/jak-zmniejszyc-prawdopodobienstwo-cukrzycy-typu-2.html Dbajcie o dietę, aktywność fizyczną, to nie będziecie mieli problemu cukrzycy...
MIPU91
6 lipca 2013, 18:41
:]
anuska836
26 kwietnia 2013, 15:34
ja zdecydowanie jestem kawoszką
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:03
a ja nie lubie...
grubasek266
13 marca 2013, 10:40
ciekawe
Mrs.Seal
5 marca 2013, 16:33
kocham kawę
sizeminus
4 marca 2013, 18:07
nie przepadam za kawa
Julia551
1 marca 2013, 18:39
Kocham!
ciasteczko91
24 lutego 2013, 11:36
lubię pic kawe
elzbieta.koluszki
12 lutego 2013, 19:48
uwielbiam kawę,więc dobrze wiedziec
Biedronka71
7 lutego 2013, 20:29
Lubię kawę, ale 3-4 filiżanki dziennie to przesada.
nigraja
5 lutego 2013, 13:45
lubię kawę
nigraja
5 lutego 2013, 13:45
lubię kawę
milusia9999
4 lutego 2013, 11:37
Ech, szkoda że osoby mające problemy gastryczne nie mogą sobie na nią pozwolić...
Pina.colada
30 stycznia 2013, 07:45
dobrze, że lubię kawę ;-)
leokadia522
25 stycznia 2013, 16:11
no cóż, cztery filiżanki dziennie, to brzmi trochę jak zalecenie lekarskie, a co na to wątroba
krasnal92
22 stycznia 2013, 02:18
4 filiżanki? :D
kolorowa.papryczka
20 stycznia 2013, 08:22
I tak nie przestanę pić kawy, nieważne czy następne badania nie odkryją, że jest bardzo szkodliwa, czy bardzo pożyteczna :)