Standardowe menu generalnie rozrosło się o „zdrowe” sałatki, jogurty oraz inne produkty pretendujące do miana „lekkich”. Na nieszczęście, propozycje te wcale nie są mniej kaloryczne, mimo dodania góry sałaty czy kawałków jabłek.
Główna autorka wspomnianego badania, dr Katherine Bauer z wydziału zdrowia publicznego na Temple University, mówi: sałatki na przystawkę, których jest coraz więcej, również są złe. Ze smażonym kurczakiem i dressingiem, mają więcej kalorii niż zwykły burger.
Prace ukazały się w przeglądzie American Journal of Preventiv Medecine.
Dr Bauer przeanalizowała menu 8 sieci restauracji fast food - McDonald's, Burger King, Wendy's, Taco Bell, KFC, Arby's, Jack in the Box i Dairy Queen – w Stanach Zjednoczonych, posługując się danymi z University of Minnesota Nutrition Coordinating Center Food and Nutrient Database.

Odkryłaniewielką różnicę między przeciętną ilością kalorii w przystawkach (ok. 453 kalorie dla kanapek i sałatek). Inne dania, takie jak frytki, zupy czy chleb, mają średnio 262 kalorie. Naukowcy odkryli także niewielki wzrost zawartości kalorii dla napojów i przypraw.

źródło: ScienceNews.pl