Pyłek ten to tak naprawdę nasienie kwiatów męskich, niezbędne do zapylenia. Kiedy pszczoły zbierają z kwiatów nektar, pyłek ten przyczepia się do ich łapek, w ten sposób tworząc „pyłek pszczeli”.
Pyłek pszczeli jest substancją, którą może stworzyć tylko natura – pyłek robiony przez człowieka nie posiada takich samych unikatowych właściwości, nawet jeśli chemicznie jest identyczny.
Kiedy laboratoria próbują podawać syntetyczny pyłek pszczołom, owady te umierają, nawet jeśli obecne są w nim wszystkie znane składniki odżywcze. Nawet najnowsze technologie nie potrafią zidentyfikować tych wyjątkowych składników, które są w pyłku pszczelim. A to właśnie te składniki odpowiadają za super moc pyłku. Wcześniejsze badanie, opublikowane w Journal of the National Cancer Institute pokazało, iż pyłek pszczeli chronił myszy przed rozwojem nowotworu.
Pyłek pszczeli jest używany także przez wielu kulturystów i sportowców olimpijskich, ponieważ ma zwiększać siłę i wytrzymałość. British Sports Council wykazało, iż ludzie, którzy jedzą codziennie pyłek pszczeli, doświadczają przyrostu siły nawet o 40 – 50%.
Francis Huber, niemiecki naukowiec, stwierdził niegdyś, iż pyłek pszczeli jest „najlepszym kulturystą na świecie”. Przyczyną, dla której substancja ta jest tak skuteczna w budowaniu masy mięśniowej jest fakt, iż zawiera ona wszystkie 22 aminokwasy, z czego połowa jest w wolnej postaci.

źródło: ScienceNews.pl