Najnowsze studium, które jest uważane za pierwsze skupiające się tylko i  wyłącznie na tym problemie, wykorzystało mutacje genetyczne do analizy efektów umiarkowanego spożycia alkoholu w ciąży (1-6 jednostek w ciągu tygodnia) wśród dużej grupy kobiet.
Badania wykazały, że IQ dzieci pijących umiarkowanie kobiet było niższe średnio o 2 punkty w  porównaniu do potomstwa abstynentek.
Podczas picia alkoholu, etanol jest przetwarzany na aldehyd octowy przez grupę enzymów. Wariacje genowe, które są odpowiedzialne za działanie tych enzymów, prowadzą do zróżnicowania w tempie metabolizowania alkoholu.
Uważa się, że szybka przemiana etanolu w organizmie kobiety chroni płód przez anomaliami rozwojowymi, ponieważ mniejsza ilość alkoholu dostaje się do płodu, ale dokładny mechanizm tego procesu, jak dotąd, nie jest jasny.
Wcześniejsze badania opierały się na zaobserwowanych dowodach, ale sprawiało to pewne problemy. Studia obserwacyjne wykazały, że umiarkowane picie alkoholu jest korzystniejsze w porównaniu do całkowitej abstynencji. Stało się tak dlatego, że kobiety, które świadomie regulują ilość wypijanych trunków, są zwykle lepiej wykształcone, stosują zbilansowaną dietę i rzadziej palą - wszystkie te czynniki przyczyniają się do zwiększenia IQ dziecka w przyszłości i maskują negatywny wpływ alkoholu.
Ostatnie studium odbywało się przy użyciu innowacyjnej techniki znanej jako randomizacja Mendla, która stanowi najefektywniejszą naukowo metodę śledzenia zależności między wpływem alkoholu a późniejszymi dolegliwościami.

Badania przeprowadzano w formie kwestionariuszy wypełnianych przez ciężarne, a ich dopełnieniem były testy IQ dzieci po osiągnięciu przez nie ósmego roku życia.
Główna autorka badań, dr Sarah Lewis, mówi: “Nasze wyniki sugerują, że nawet w przypadku przyjmowania ilości alkoholu, które normalnie są uznawane za nieszkodliwe, możemy wyśledzić różnice w IQ dzieci. Są one zależne w  głównym stopniu od zdolności płodu do swoistego neutralizowania tej substancji. Stanowi to dowód, że nawet umiarkowane picie wpływa na rozwój mózgu płodu”.
źródło: ScienceNews.pl