Genem hamującym rozwój guzów jest gen p53. Jednak jego mutacja działa pobudzająco na wzrost tkanki nowotworowej. Zmutowany p53 powoduje także złośliwość raka, oporność na leczenie oraz nawroty. Najnowsze badania wykazały zależność między ilością przyjmowanej glukozy a poziomem zmutowanego p53.
Pierwotnym celem badań było wyjaśnienie, jak można zredukować poziom białek generowanych przez zmutowany, obecny w guzach gen p53. Wielu naukowców twierdzi bowiem, że obecna chemioterapia zwiększa nawet ten poziom.
Naukowcy badali związek pomiędzy autofagią a zredukowaniem poziomu glukozy w diecie. Autofagia to proces, w którym zniszczone organelle oraz zmutowane białka zostają usunięte z komórki. Otóż okazało się, że zmutowane białka p53 zostają skutecznie zlikwidowane tylko wówczas, gdy autofagia jest prowadzona przez redukcję glukozy.
W pierwszej fazie eksperymentu naukowcy porównali reakcję dwóch myszy posiadających zmutowany p53 na węglowodany (glukozę). Dieta zawierająca mało węglowodanów spowodowała znaczący spadek zmutowanego p53 w tkankach myszy (i odwrotnie). Następnie należało wykazać zależność między tym zjawiskiem a wzrostem guzów nowotworowych.
W tym celu wszczepiono myszom ludzkie komórki raka płuc. Konsekwentnie okazało się, że wzrost komórek nowotworowych miał miejsce wówczas, gdy mysz była poddana diecie zawierającej duże ilości węglowodanów.
Prowadząca badania profesor Maria Laura Avantaggiaty przestrzega jednak przed redukowaniem glukozy w naszej diecie. Jest wiele odmian mutacji p53, a naukowcy wzięli pod lupę tylko kilka z nich. Ponadto, wykazanie zależności nie świadczy wcale, że to sama glukoza jest przyczyną wzrostu nowotworu.
Profesor dodaje także, że koniecznie jest przeprowadzenie kolejnych badań, których celem będzie analiza innych komponentów diety.
źródło: ScienceNews.pl
Pierwotnym celem badań było wyjaśnienie, jak można zredukować poziom białek generowanych przez zmutowany, obecny w guzach gen p53. Wielu naukowców twierdzi bowiem, że obecna chemioterapia zwiększa nawet ten poziom.
Naukowcy badali związek pomiędzy autofagią a zredukowaniem poziomu glukozy w diecie. Autofagia to proces, w którym zniszczone organelle oraz zmutowane białka zostają usunięte z komórki. Otóż okazało się, że zmutowane białka p53 zostają skutecznie zlikwidowane tylko wówczas, gdy autofagia jest prowadzona przez redukcję glukozy.
W pierwszej fazie eksperymentu naukowcy porównali reakcję dwóch myszy posiadających zmutowany p53 na węglowodany (glukozę). Dieta zawierająca mało węglowodanów spowodowała znaczący spadek zmutowanego p53 w tkankach myszy (i odwrotnie). Następnie należało wykazać zależność między tym zjawiskiem a wzrostem guzów nowotworowych.
W tym celu wszczepiono myszom ludzkie komórki raka płuc. Konsekwentnie okazało się, że wzrost komórek nowotworowych miał miejsce wówczas, gdy mysz była poddana diecie zawierającej duże ilości węglowodanów.
Prowadząca badania profesor Maria Laura Avantaggiaty przestrzega jednak przed redukowaniem glukozy w naszej diecie. Jest wiele odmian mutacji p53, a naukowcy wzięli pod lupę tylko kilka z nich. Ponadto, wykazanie zależności nie świadczy wcale, że to sama glukoza jest przyczyną wzrostu nowotworu.
Profesor dodaje także, że koniecznie jest przeprowadzenie kolejnych badań, których celem będzie analiza innych komponentów diety.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
laurkagorka
21 grudnia 2017, 12:09
Jak to jest że przecież cukier zawsze był obecny w diecie, chyba nawet więcej niż teraz, a dopiero teraz odnajduje się tak dużo skutków ubocznych?
wie58
6 października 2016, 01:45
ciekawe
AndrzejPilipiuk
5 sierpnia 2015, 16:29
zielarniaimbir . blogspot . com #yerbamatelublin #zielarnia #amigdalina #ostropest #artykuły
Malinka38757
5 listopada 2013, 12:07
;/
MIPU91
6 lipca 2013, 18:48
:]
kinnkaa
9 kwietnia 2013, 10:14
ciekawe
grubasek266
22 marca 2013, 08:51
ciekawe
elzbieta.koluszki
1 marca 2013, 18:57
interesujące
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:11
wow nie wiedziałam
ciasteczko91
24 lutego 2013, 12:11
wow nie wiedziałam
deeviance
16 lutego 2013, 00:20
bardzo dużo rzeczy szkodzi zauwazyłam ..:)
Septima
11 lutego 2013, 15:44
ciekawe
milusia9999
4 lutego 2013, 11:47
Cukier i sól to biała śmierć :) oczywiście wszystko co w nadmiarze szkodzi...
Julia551
5 stycznia 2013, 21:15
Ciekawy
natalia1211
1 stycznia 2013, 18:54
artykuł godny poświęcenia uwagi
rybka19781
26 grudnia 2012, 21:24
i znowu dowód na to że cukier nie jest dla nas najlepszy
grazia66
2 grudnia 2012, 21:00
jak wiadomo wszystko co w nadmiarze szkodzi ;) a już cukier to na pewno ;)
wikimiki101
2 grudnia 2012, 16:32
Nasz wróg.
Bobolina
30 listopada 2012, 21:15
hmm to na razie tylko pewnie jedna milionowa badań i zależności, bo wątpie, żeby same węgle powodowały wzrost lub aktywacje owego genu
GythaOgg
29 listopada 2012, 21:40
A jednak zakazany owoc smakuje najlepiej :/