Ostatnie badania pokazują, że podwyższony poziom witaminy D może redukować ryzyko nowych urazów i aktywnej postaci tej choroby. Zostały one opublikowane w The Annals of Neurology. Ich autorką jest Ellen M.Mowry, lekarz i profesor neurologii na John Hopkins University School of Medicine.
W tym pięcioletnim projekcie, prowadzonym na University of California, udział wzięło 469 osób z SM. Co rok, każdemu z uczestników wykonywano badanie krwi i rezonans magnetyczny.
Odkryto, że niski poziom witaminy D wiąże się z większą liczbą urazów i wzmożoną aktywnością choroby.
Dr Mowry ostrzega jednak, że póki co, nie ma ostatecznych dowodów na skuteczne działanie witaminy D u pacjentów z SM. Z kolei jednak, Denny Bourdette, lekarz, przewodniczący Departament of Neurology i dyrektor Multiple Sclerosis and Neuroimmunology Center na Oregon Health and Science University, mówi, że dowody jasno wskazują na korzystne działanie tych preparatów u chorych na SM.
Sugerowany przez niego właściwy poziom witaminy D, który można określić na podstawie badania krwi, oscyluje między 30 a 74 nanogramów na mililitr.
Rekomendowana dzienna dawka tej witaminy waha się między 600 a 800 jednostek międzynarodowych (IU) dla dorosłych. Najlepiej przyjmować ją w postaci witaminy D3 i nie za dużo, gdyż reaguje ona jak hormon i ma przykre efekty uboczne, takie jak nudności i wymioty.
Aby wzbogacić naszą dietę w produkty zawierające tę witaminę, należy włączyć do jadłospisu ryby, wątrobę, przetworzone mleko. Codzienny spacer pomoże naszemu organizmowi samodzielnie wytworzyć witaminę D3. Należy robić to jednak rozsądnie i uważać na szkodliwe promienie UV.
Wśród innych substancji i roślin uważanych za pomocne w SM i redukujące jego objawy, można wymienić antyoksydanty (warzywa, cytrusy, orzechy), witaminy z grupy B (ryby, wieprzowina, drób, fasola), selen (owoce morze, pełne ziarno), gingko biloba, żeń-szeń, kozłek lekarski, probiotyki (jogurty).
Należy pamiętać, że skuteczność tych substancji i roślin nie została potwierdzona naukowo i potrzebne są dalsze testy. Przede wszystkim jednak chorzy na SM powinni konsultować się z lekarzem, zanim zaczną przyjmować jakiekolwiek preparaty witaminowe.
źródło: ScienceNews.pl
W tym pięcioletnim projekcie, prowadzonym na University of California, udział wzięło 469 osób z SM. Co rok, każdemu z uczestników wykonywano badanie krwi i rezonans magnetyczny.
Odkryto, że niski poziom witaminy D wiąże się z większą liczbą urazów i wzmożoną aktywnością choroby.
Dr Mowry ostrzega jednak, że póki co, nie ma ostatecznych dowodów na skuteczne działanie witaminy D u pacjentów z SM. Z kolei jednak, Denny Bourdette, lekarz, przewodniczący Departament of Neurology i dyrektor Multiple Sclerosis and Neuroimmunology Center na Oregon Health and Science University, mówi, że dowody jasno wskazują na korzystne działanie tych preparatów u chorych na SM.
Sugerowany przez niego właściwy poziom witaminy D, który można określić na podstawie badania krwi, oscyluje między 30 a 74 nanogramów na mililitr.
Rekomendowana dzienna dawka tej witaminy waha się między 600 a 800 jednostek międzynarodowych (IU) dla dorosłych. Najlepiej przyjmować ją w postaci witaminy D3 i nie za dużo, gdyż reaguje ona jak hormon i ma przykre efekty uboczne, takie jak nudności i wymioty.
Aby wzbogacić naszą dietę w produkty zawierające tę witaminę, należy włączyć do jadłospisu ryby, wątrobę, przetworzone mleko. Codzienny spacer pomoże naszemu organizmowi samodzielnie wytworzyć witaminę D3. Należy robić to jednak rozsądnie i uważać na szkodliwe promienie UV.
Wśród innych substancji i roślin uważanych za pomocne w SM i redukujące jego objawy, można wymienić antyoksydanty (warzywa, cytrusy, orzechy), witaminy z grupy B (ryby, wieprzowina, drób, fasola), selen (owoce morze, pełne ziarno), gingko biloba, żeń-szeń, kozłek lekarski, probiotyki (jogurty).
Należy pamiętać, że skuteczność tych substancji i roślin nie została potwierdzona naukowo i potrzebne są dalsze testy. Przede wszystkim jednak chorzy na SM powinni konsultować się z lekarzem, zanim zaczną przyjmować jakiekolwiek preparaty witaminowe.
źródło: ScienceNews.pl
Komentarze
wie58
11 października 2016, 23:56
ciekawe
pund1982
26 czerwca 2016, 19:41
Hej Ewa czy możesz mi potwierdzić, że immunomodulin obniża przeciwciała ANA I i II do 1:40 w po niecałym roku? Znalazłam wiele takich wypowiedzi w internecie. Co to za lek?
takasobieja100
31 stycznia 2014, 22:53
Interesujący artykuł.
maja11
27 stycznia 2014, 18:45
aha...
chiddyBang
12 listopada 2013, 18:27
ciekawe
Malinka38757
5 listopada 2013, 11:52
:)
bblankaa
24 października 2013, 14:36
:)
bblankaa
24 października 2013, 14:36
interesujące .
MIPU91
4 października 2013, 20:44
:]:]
MIPU91
4 października 2013, 20:44
:]:]
maja11
26 sierpnia 2013, 10:46
hmmmm
czarnula1988
25 lipca 2013, 11:12
to straszna choroba
MIPU91
6 lipca 2013, 18:25
:]
paauulinaa
15 czerwca 2013, 09:30
Ciekawy artykuł
Antonetta1989
30 maja 2013, 02:25
Witamina D dobra na wszystko?
gosikmm
22 maja 2013, 19:14
Ciekawy artykuł, a choroba straszna.
Liwia3
19 maja 2013, 16:10
Okropna choroba.Artykuł ok.
larwiszcze
16 maja 2013, 21:43
choroba jak dla mnie nieobliczalna... ciekawy artykuł.
martulka19
16 maja 2013, 17:05
straszna choroba i ciekawy artykuł
truskawkaa89
15 maja 2013, 13:20
Miałam podobne pyszności przed chwilą w miseczce (jak na tym zdjęciu) Witaminy mają wiele cennych właściwości wpływających pozytywnie na nasz organizm, skupiła bym się tylko bardziej na tych potwierdzonych.