Co to są mikrofale?

Mikrofala została wynaleziona przez przypadek przez Amerykanina Percyo Spencea, który pracował nad radarem. Pewnego dnia stojąc przy magnetronie zauważył, że czekolada znajdująca się w kieszeni jego spodni stopiła się. Powiązał fakty i zaczął pracę nad mikrofalami, które to wprawiają w ruch cząsteczki i powodują ich ogrzanie. Zanim w każdej kuchni zagościło niewielkie urządzenie zwane mikrofalówką, minęło trochę czasu.


Pierwsza mikrofalówka była bardzo duża i nie nadawała się do użytku codziennego. Urządzenie zbliżone do tych znanych nam w obecnych czasach powstało w 1952 roku.

 

Jaki wpływ mają mikrofale na nasze zdrowie?

Jest to pytanie, które nurtuje wielu z nas. Wiemy, że jest szybko, jest skutecznie, jest bezproblemowo, ale czy jest bezpiecznie? To, co dzieje się we wnętrzu kuchenki mikrofalowej jest dla nas pewnego rodzaju tajemnicą, czymś do końca niepewnym i nieznanym. Nie wiemy czy działanie tego urządzenia ma wpływ na nasze zdrowie, na skład pożywienia traktowanego mikrofalami. Obrońcy kuchenki mikrofalowej podkreślają, że falami magnetycznymi mamy też do czynienia w przypadku telewizora, telefonu komórkowego czy lodówki, dlatego nie powinniśmy się obawiać o zdrowie.

 

Badania dowodzą, że mikrofale mogą częściowo niszczyć struktury organiczne, w tym białko. Co za tym idzie zmniejsza się wartość odżywcza posiłku. Naukowcy ostrzegają również o możliwym wpływie produktów poddawanych działaniu mikrofali na spadek poziomu hemoglobiny, białych krwinek oraz dobrego cholesterolu.

 

Mikrofalówka a odchudzanie

Mało, kto podejrzewa, że spożywanie dań z mikrofalówki może mieć wpływ na wzrost masy ciała. Według niektórych badaczy, tak się jednak dzieje, mechanizm ten jest bardzo prosty:

 

  1. Tak jak wspomniałam wcześniej żywność poddawana działaniu mikrofali ma mniejszą wartość odżywczą.
  2. Organizm poszukuje źródła powstałego niedoboru.
  3. Jemy więcej.
  4. Tyjemy.

 

I tak w kółko. Nie jest to oczywiście działanie masowe, wszystko dzieje się bardzo delikatnie, jednak po dłuższym okresie ciągłego podgrzewania żywności w mikrofalówce możemy zaskoczyć się przyrostem masy ciała.

 

Rozwiać wątpliwości

Oczywiście, można się domyślać, że wszelkie próby „oczerniania” kuchenki mikrofalowej spotykają się w głośnym odzewem i protestem firm je produkujących, (przez co nawiasem mówiąc nie jeden naukowiec miał spore problemy). Prawda jest również taka, że nie wszystkie badania są klarowne i wolne od niedociągnięć. Każdy z nas powinien rozważyć wszelkie wątpliwości i odnaleźć złoty środek. Tutaj po raz kolejny nasuwa się zasada umiaru. Jeśli od czasu do czasu skorzystamy z mikrofalówki, nic się nie stanie – jest to bardzo wygodne, jeśli akurat późno wrócimy z pracy lub zapomnimy odmrozić mięsa na obiad. Warto jednak stawiać na świeżość, naturalność. Kiedy tylko możemy odpuśćmy uproszczenia i przygotujmy posiłek w sposób „tradycyjny”.

 

Uwaga!

Produkty przygotowane do podgrzania w mikrofalówce są często przetworzone, z mnóstwem niezdrowych dodatków i głównie dlatego ich spożywanie jest niezalecane!