Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Z czego jest mozzarella?
  • Czy ser mozzarella jest zdrowy?
  • Mozarella, do czego?

Z czego jest mozzarella?

Wszyscy na pewno słyszeliście o mozzarelli, ale z czego jest mozzarella? Mozzarella jest to włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, produkowany z mleka bawolic, ewentualnie krów mlecznych. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Ser ten sprzedawany jest z reguły w postaci mniejszych lub większych kulek w serwatkowej zalewie.

 


Wartość odżywcza (w 100g) mozarelli z mleka krowiego, – bo właśnie w takiej wersji w Polsce spotkamy ją najczęściej jest następująca:

 

Energia            254kcal          

Białko              24g

Tłuszcz            16g     

Węglowodany  3g       

 

Jak widać ser ten jest stosunkowo tłusty. Warto więc zachować umiar w jego spożywaniu, zwłaszcza podczas diety odchudzającej.

 Czy ser mozzarella jest zdrowy?

Czy ser mozzarella jest zdrowy? Ser mozzarella jest bogaty w białko, wapń i fosfor. Zawiera witaminy z grupy B, takie jak B12, które są ważne dla produkcji czerwonych krwinek i funkcji nerwów. Zawartość witamin z grupy B wspiera również funkcje metaboliczne i produkcję energii. Mozzarella zawiera mniej tłuszczów nasyconych w porównaniu do wielu innych serów, co może być korzystne dla zdrowia serca, gdy spożywana w umiarkowanych ilościach.

Mleko bawole vs mleko krowie

Mozarella z mleka bawolego jest zdecydowanie bardziej delikatna, miękka i kremowa w porównaniu z tą z mleka krowiego. Dodatkowo charakteryzuje się charakterystycznym, piżmowym zapachem. Wielbiciele tego sera podkreślają jego porcelanowy kolor i mnogość delikatnych, błyszczących warstw. Uważa się, że odmienne właściwości „bawolego sera” związane są z wilgotnym klimatem wypasania bawolic. Mozzarella di bufala campana – bo tak nazywa się oryginalna mozzarella, produkowana jest tylko w określonych regionach południowo – środkowych Włoch. Wykorzystywane do jej produkcji mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców.

 

Odmienna jest również wartość odżywcza „włoskiej mozzarelli”. Mleko bawole ma bowiem więcej tłuszczu i białka, co przekłada się na wartość odżywczą sera:

 

Zawartość w 100g

Energia            278kcal          

Białko              17.2g    

Tłuszcz             23g     

Węglowodany  0.6g    

 

Mozzarella, do czego?

Do czego mozzarella? Mozarellę można jeść na tysiące sposobów. Dzięki idealnej rozciągliwości po roztopieniu używana jest do pizzy, lazanii, spaghetti, zapiekanek itd. Idealnie sprawdza się też w surówkach, kanapkach, przystawkach.

 Z czym jeszcze jeść ser mozzarella? Przepis poniżej!

Sałatka z mozzarellą:

 

Składniki:

2 kulki mozzarelli

2 plasterki szynki parmeńskiej

1 duży pomidor

Świeża bazylia

Sałata roszponka

5 łyżek oliwy z oliwek

Sok z cytryny

Sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Sałatę i bazylie umyć i osuszyć.
  2. Mozzarellę i szynkę pokroić.
  3. Pomidora umyć i pokroić w kostkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, pieprzem, solą.


A czy Wy lubicie mozzarellę? Jakie są Wasze ulubione przepisy z mozarellą? Często dodajecie mozzarellę do gotowania? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!



Dieta ze wsparciem dietetyka i psychologa: Wypróbuj