Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Uwielbiam mozzarellę, dodaję ja do wszystkiego: surówek, zapiekanek, kanapek…. Nigdy jednak nie zastanawiałam się z jakiego mleka produkuje się ten rodzaj sera? Czy jest on bardzo kaloryczny?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Wszyscy na pewno słyszeliście o mozzarelli, ale z czego jest mozzarella? Mozzarella jest to włoski ser podpuszczkowy, niedojrzewający, produkowany z mleka bawolic, ewentualnie krów mlecznych. Jej smak jest delikatny, a konsystencja kremowa. Ser ten sprzedawany jest z reguły w postaci mniejszych lub większych kulek w serwatkowej zalewie.
Wartość odżywcza (w 100g) mozarelli z mleka krowiego, – bo właśnie w takiej wersji w Polsce spotkamy ją najczęściej jest następująca:
Energia 254kcal
Białko 24g
Tłuszcz 16g
Węglowodany 3g
Jak widać ser ten jest stosunkowo tłusty. Warto więc zachować umiar w jego spożywaniu, zwłaszcza podczas diety odchudzającej.
Czy ser mozzarella jest zdrowy? Ser mozzarella jest bogaty w białko, wapń i fosfor. Zawiera witaminy z grupy B, takie jak B12, które są ważne dla produkcji czerwonych krwinek i funkcji nerwów. Zawartość witamin z grupy B wspiera również funkcje metaboliczne i produkcję energii. Mozzarella zawiera mniej tłuszczów nasyconych w porównaniu do wielu innych serów, co może być korzystne dla zdrowia serca, gdy spożywana w umiarkowanych ilościach.
Mleko bawole vs mleko krowie
Mozarella z mleka bawolego jest zdecydowanie bardziej delikatna, miękka i kremowa w porównaniu z tą z mleka krowiego. Dodatkowo charakteryzuje się charakterystycznym, piżmowym zapachem. Wielbiciele tego sera podkreślają jego porcelanowy kolor i mnogość delikatnych, błyszczących warstw. Uważa się, że odmienne właściwości „bawolego sera” związane są z wilgotnym klimatem wypasania bawolic. Mozzarella di bufala campana – bo tak nazywa się oryginalna mozzarella, produkowana jest tylko w określonych regionach południowo – środkowych Włoch. Wykorzystywane do jej produkcji mleko uzyskiwane jest od czarnych bawolic z rogami w kształcie półksiężyców.
Odmienna jest również wartość odżywcza „włoskiej mozzarelli”. Mleko bawole ma bowiem więcej tłuszczu i białka, co przekłada się na wartość odżywczą sera:
Zawartość w 100g
Energia 278kcal
Białko 17.2g
Tłuszcz 23g
Węglowodany 0.6g
Do czego mozzarella? Mozarellę można jeść na tysiące sposobów. Dzięki idealnej rozciągliwości po roztopieniu używana jest do pizzy, lazanii, spaghetti, zapiekanek itd. Idealnie sprawdza się też w surówkach, kanapkach, przystawkach.
Z czym jeszcze jeść ser mozzarella? Przepis poniżej!
Sałatka z mozzarellą:
Składniki:
2 kulki mozzarelli
2 plasterki szynki parmeńskiej
1 duży pomidor
Świeża bazylia
Sałata roszponka
5 łyżek oliwy z oliwek
Sok z cytryny
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
A czy Wy lubicie mozzarellę? Jakie są Wasze ulubione przepisy z mozarellą? Często dodajecie mozzarellę do gotowania? Koniecznie dajcie znać w komentarzach!
Komentarze
CzarnaCzekoladka
11 października 2014, 22:59
Wczoraj i dziś jadłam. :). Uwielbiam, chociaż jem rzadko z uwagi na dietę.
dola123
21 czerwca 2014, 21:33
Od pewnego czasu jestem wielką fanką tego sera szczególnie na kanapce z pomidorkiem albo pierś nadziana mozzarellą pychotka :) !!!!
monka78
21 czerwca 2014, 20:20
Uwielbiam teraz nawet wędzoną jadłam,też super
Faza.Delta
21 czerwca 2014, 14:25
Mozzarella *.* Jem często i sporo, bo uwielbiam. Gdybym mogła to zjadłabym całą kulkę, ot tak, bez niczego :P Najlepsza z Lidla! ;-)
UlaSB
21 czerwca 2014, 12:44
Uwielbiam mozarellę i kupuję po prostu odtłuszczoną :P
anna987
21 czerwca 2014, 08:33
Lubię delikatny smak mozzarelli, ale właśnie ze względu na dużą zawartość tłuszczu staram się jej nie nadużywać.
Carolina91
29 stycznia 2014, 12:32
Najlepsza mozzarella z lidla:) koszt tylko 2,60 - lekki kremowy smak:) rewelacja!
Mysia6918
22 września 2013, 14:02
nie lubie tego sera jest taki bez smaku dla mnie..
fashi0nistka
10 września 2013, 14:56
A tam, są też odtłuszczone mozzarelle, np. Zottarella light (157 kcal w 100g bodajże, na całą kulę wychodzi 196 kcal). Ja najbardziej lubię pokrojoną w kostkę i dodaną do serka wiejskiego + słodzik i cynamon, mmmmmmmmm :)
anuszka1981
22 kwietnia 2013, 19:14
kaloryczna :(
Aria.
1 kwietnia 2013, 15:51
Interesujący artykuł:)
SexyKitty
9 marca 2013, 13:37
Lubię mozzarellę, jem ją dosyć często. Mieszkam w Italii, więc dziwne by było, gdybym jej nie jadła :D
elzbieta.koluszki
20 lutego 2013, 19:56
bardzo lubię mozzarellę
Septima
9 lutego 2013, 13:52
uwielbiam
grubasek266
5 lutego 2013, 11:26
ciekawe
basikonik
31 stycznia 2013, 16:56
:)
natalia1211
24 stycznia 2013, 21:09
interesujące
ibiza1984
14 stycznia 2013, 18:52
I pomyśleć, że kiedyś jej nie lubiłam
moniaczkaa
7 stycznia 2013, 12:04
Fajny artykuł
vitanitete
4 stycznia 2013, 00:47
Uwielbiam ją, naprawdę szkoda że aż tyle kalorii ma