Warzywa sezonowe to bez wyjątku bogactwo witamin, składników mineralnych i polifenoli. Wszystkie bez wątpienia warto wprowadzać do swojej diety dla zdrowia, sylwetki i urozmaicenia smaku. Często jednak z przyzwyczajenia gotujesz te same sprawdzone przepisy. Warto postarać się znajdować nowe połączenia i pomysły na wprowadzanie bogactw lata. Niżej kilka ciekawych propozycji. Wypróbuj je koniecznie!

marchew i buraki
Warzywa korzeniowe -
marchew, pasternak, seler, buraki

To warzywa, które są dostępne w zasadzie przez cały rok, jednak latem są świeże i jędrne, młode i soczyste. Poza tym to okres kiedy możemy korzystać z boćwiny czy buraka liściowego, których nie spotkamy jesienią czy zimą. Co z nich przygotować? Może zrobić je na gęsto podobnie jak szpinak. W przypadku boćwinki wystarczy poddusić ją z cebulką i dodać śmietanę lub jogurt, by otrzymać pyszny dodatek do obiadu. Burak liściowy to także świetny produkt do duszenia, zupy, czy sałatki np. takiej jak poniżej.

Kolorowa sałatka z liściem

Składniki:

Buraki liściowe

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

1 garść groszku cukrowego

1 jajko

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka wody

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Buraki umyć i przebrać. Zblanszować.
  2. Paprykę pokroić w kostkę. Groszek umyć.
  3. Jajko ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
  4. Warzywa wymieszać z jajkiem.
  5. Sól, przepuszczony przez praskę czosnek, pieprz wymieszać z wodą i octem. Powoli wlewać olej.
  6. Powstałym sosem polać sałatkę. Podawać z pieczywem.
warzywa kapustne
Warzywa kapustne -
brokuł, kalafior, kapusta

W brokułach są związki przeciwnowotworowe, więc zjadanie ich pomaga w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia raka. Kalafior czy kapusta to jednak również wartościowe produkty. Kapusta to przede wszystkim bogactwo szeregu witamin, zwłaszcza witaminy K. Najczęściej jemy ją duszona czy zasmażaną, ale można przecież zrobić z niej pyszne zupy, sałatki czy nawet wyciskać sok. Oto przepis na sałatkę ze świeżej kapusty czerwonej. Oczywiście możesz ją zastąpić młodą kapustą białą.

Niebieska kapusta

Składniki:

½ małej główki kapusty czerwonej

2 łodygi selera naciowego

100 g sera z niebieską pleśnią

1 pęczek koperku

Kilka orzechów włoskich, laskowych lub migdałów

½ szklanki jogurtu naturalnego

2 łyżki soku z cytryny

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Jogurt, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz wymieszać w osobnej misce.
  2. Kapustę posiekać (można chwilę zblanszować, by była bardziej miękka). Łodygę selera pokroić.
  3. Orzechy posiekać i podprażyć. Koperek posiekać.
  4. Ser pokroić w kostkę
  5. W misce wymieszać warzywa z serem, orzechami i sosem. Posypać koperkiem.
warzywa dyniowate
Warzywa dyniowate -
cukinia, ogórki, patison, melon

Warzywa dyniowate to doskonałe źródło wody w naszej diecie ponieważ zawartość jej w nich jest bardzo duża. Świetnie więc sprawdzają się w upalne dni. Melona możesz ponatykać na wykałaczki z kawałkami mozzarelli i szynki dojrzewającej, by mieć zapewnioną pyszną przekąskę. Ogórki są świetne na mizerię czy greckie tzatziki, ale też koktajle np. taki jak w naszej diecie ‘Zielony koktajl imbirowy’ z pietruszką, szpinakiem i płatkami owsianymi. Cukinia czy patison nadają się oczywiście doskonale do duszenia czy marynowania, czy jednak wiesz, że cukinię można zjadać na surowo? Oto przykład.

Kolorowa cukinia

Składniki:

2 małe cukinie zielona i żółta

1 cebula dymka lub szczypiorek

1 garść liści bazylii

1 łyżka startego parmezanu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

Sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

  1. Cukinie pociąć na taśmy za pomocą obieraczki do warzyw lub pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i bazylię posiekać. 
  3. Przyprawy wymieszać z sokiem z cytryny. Powoli dodawać oliwę mieszając.
  4. Warzywa wymieszać z sosem. Posypać serem.
papryka i pomidory
Warzywa psiankowate -
pomidory, papryka, ziemniaki

Pomidory to likopen, likopen to działanie przeciwnowotworowe. Papryka to z kolei bogactwo witaminy C, a ziemniaki potasu. Do tego produkty te są doskonałą bazą, ale również dodatkiem do całego szeregu pysznych dań, od zapiekanek zaczynając, poprzez zupy, na sałatkach kończąc. I jak ich nie kochać? Dla przykładu pyszna i lekka sałatka z ziemniaków, tak odmienna od tradycyjnej Kartoffelsalat.

Ziemniaczane szaleństwo

Składniki:

500 g młodych ziemniaków

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek pietruszki

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka oleju

½ szklanki maślanki

1 łyżeczka musztardy francuskiej

1 mały ząbek czosnku

Sól, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować. Gdy ostygną pokroić w dużą kostkę.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Łodygę selera i rzodkiewki pokroić niezbyt drobno. Natkę posiekać.
  4. Maślankę, olej, musztardę, czosnek i przyprawy wymieszać do powstania gładkiego sosu.
  5. Warzywa wymieszać delikatnie ze sobą. Polać sosem. Posypać natką pietruszki.
Zdjęcie pochodzi z: główne1234