Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Nie przełkniesz szpinaku? Brukselka spędza ci sen z powiek? Jest dla ciebie rozwiązanie. Wkrótce te produkty mogą zmienić swój smak.
Naukowcy potrafią zdziałać cuda. Kanadyjska firma MOLECULE-R wyprodukowała aromaty żywności z myślą o edukacyjnym ich wykorzystaniu. Ich potencjał jest jednak ogromny. Mogą być dla wielu osób receptą na wprowadzenie do diety warzyw.
Nasze kubki smakowe potrafią rozróżnić jedynie 5 smaków. Resztę dzieła w odczuwaniu smaku dokonuje zmysł powonienia. Na podstawie tej wiedzy opiera się nowatorski produkt. Twórcy zauważyli, że wystarczy nieco oszukać nos, aby jedząc marchewkę czuć smak wanilii. Tekstura i chrupkość będzie nadal odczuwana tak jak przy tradycyjnym jedzeniu, jednak twój mózg zakoduje, że zjada wanilię. By poczuć różnicę potrzebny jest specjalny zestaw aromatów wraz z odpowiednio przygotowanym widelcem. Na jego rękojeści jest otwór, w który wkłada się papierek uwalniający zapach. Na niego wkrapla się kilka kropli bardzo skoncentrowanego zapachu. Dzięki temu jedząc, do naszego nosa dociera wybrany zapach, a do ust tradycyjny produkt. Może być to bardzo dezorientujące doświadczenie. Wystarczy sobie wyobrazić zjadanie musu czekoladowego o smaku wasabi. W ustach czujesz konsystencję rozpływającego się, kremowego puddingu i jednocześnie smak ostrego chrzanu japońskiego.
Aromafork, bo tak nazywa się ten nowatorski produkt, pozwala oszukać nasz mózg i zmienić smak każdego artykułu, który da się nałożyć na widelec czy łyżkę. W podstawowym zestawie jest komplet 21 aromatów:
W Aroma R-evolution kit znajduje się również widelec, papierki dyfuzyjne, zakraplacze. Można także dokupić zestaw sztućców by nowe doświadczenie jedzenia dzielić wraz z innymi.
Okazuje się, że zastosowanie sprytnego widelca jest nie tylko dobrą zabawą i ciekawym doświadczeniem. Może być także pomocą dla osób, które cierpią na alergie np. na migdały, truskawki. Co prawda musisz zrezygnować z ich jedzenia w tradycyjnej formie, jednak nie oznacza to porzucenia przyjemności delektowania się ich smakiem. Wystarczy zakropić na sztućce odpowiedni zapach by poczuć ulubiony smak bez konsekwencji zdrowotnych. Jesteś na diecie i tęsknisz za smakiem potraw przygotowywanych na maśle? Aromafork pozwoli tobie odczuć przyjemny aromat masła i nie dostarczy zbędnych kalorii.
Rozwiązanie jest genialne w swojej prostocie i szerokie w swojej użyteczności. Pytanie tylko kiedy pojawi się na polskim rynku?
Zdjęcie główne pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Zdjęcie w treści pochodzi z: jamarmstrong / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
24 października 2016, 02:16
lubię brukselkę
aska1277
3 maja 2015, 20:05
brukselka to brukselka ma swój specyficzny smak
magwiz
11 stycznia 2015, 22:29
u mnie wraz ze smakiem zazwyczaj odpycha konsystencja pokarmów, więc nie wiem, czy to by przeszło u mnie
anuszka1981
5 stycznia 2015, 11:21
raczej nic mnie nie przekona do brukselki, ale pomysł ciekawy :)
Dorka.dorka
11 grudnia 2014, 14:35
Ciekawe i rzeczywiście warte wypróbowania.
Eli1605
11 grudnia 2014, 07:21
to może być jedyne sposób na zjedzenie szpinaku, ale mogę się bez niego i tak obejść.
anna987
9 grudnia 2014, 18:43
Ciekawe. już myślałam, że chodzi o modyfikację samej brukselki w stronę czekolady. Niestety, z wysokoalorycznymi potrawami jest tak,że dodatkowe doznania wiążą się ze wzrostem poziomu cukru we krwi. Tego sie już węchem nie oszuka... Spróbowałabym jadać takim aromatycznym widelcem, choć nie przeszkadza mi smak zdrowych potraw i produktów.
corall
9 grudnia 2014, 15:54
ja chyba jednak wolę normalną potrawę - jakoś dla mnie takie dodatki sa sztuczne
Wiedzmowata
9 grudnia 2014, 10:13
Czego to ludzie nie wymyślą. Ja jednak wolę pozostać przy naturalnym zapachu i smaku poszczególnych produktów.
Epestka
9 grudnia 2014, 03:35
A co z własnym zapachem potrawy? Zapach brukselki zmieszany z zapachem czekolady? Fuuj