- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 56
27 listopada 2011, 19:32
Czy jest gdzieś możliwość zgłaszania problematycznych przepisów? Pomysłów na usprawnienia? Albo nawet całych nowych dietetycznych przepisów?
Co do tego pierwszego. Mam problem z przepisem na jutrzejszy lunch: "Kasza z warzywami".
Opis przygotowania jest następujący:
- Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu.
- Pokroić marchewkę i pieczarki, wrzucić do cebuli, doprawić solą pieprzem.
- Po tym jak pieczarki puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania soku.
- Podlać wodą, dodać kukurydzę. Chwilę potrzymać na ogniu aż kukurydza się ugrzeje. Doprawić.
- Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać.
No i mam pytanie - czy tę kaszę powinnam wcześniej ugotować? Czy trzeba dodać surową i jeszcze razem wszystko dusić?
- Dołączył: 2004-10-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1637
28 marca 2012, 11:58
ok. 100 g.
Dziękuję za informację. Poprawimy.
- Dołączył: 2011-03-28
- Miasto:
- Liczba postów: 104
14 kwietnia 2012, 15:24
i znowu ja
przepis
Kaszka manna z serem
Składniki na porcji
Mleko spożywcze 2% tłuszczu 140 g
(0,6 szkl.)
Kasza manna 30 g
(2,6 płaskiej łyżki)
Żółtko jaja kurzego 30 g (1,3 szt)
Jaja kurze całe 75 g (1,3 szt.)
Ser Parmezan 15 g
(0,6 plastra)
Masło śmietankowe 15 g
(1,3 płaskiej łyżki)
Sól biała 1 g
(1,3 szczypty)
Pieprz czarny, zmielony
Gałka muszkatołowa
Opis wykonania
Mleko ugotować. Delikatnie wsypywać do niego kaszkę ciągle mieszając.
Dodać przyprawy.
Całość gotować przez około 15 minut aż kasza zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i dokładnie
połączyć z żółtkiem.
Przygotować blaszkę, wykładając ją pergaminem. Rozłożyć na niej kaszę. Poczekać aż ostygnie.
Kiedy będzie już całkowicie schłodzona, wycinać z niej krążki szklanką.
Niewielką ilością masła wysmarować naczynie żaroodporne. Umieścić w nim kółka.
Ser zetrzeć na tarce. Posypać nim potrawę.
Roztopić pozostałą ilość masła i polać nią krążki z kaszy.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec przez 10-12 minut.
zastanawiam sie o co chodzi z tymi jajami ? w skladnikach podane jest i jajko i osobno zoltko ale potem w przepisie nic nie pisze po co wlasciwie to jajo. co ja mam z nim zrobic??? zlotko mieszam z kaszka a to 75gr jajka? ot, zagadka...
Edytowany przez heurippe 14 kwietnia 2012, 15:25
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
15 kwietnia 2012, 19:50
Nie próbowałam, ale kaszka gotowana przez 15 min na mleku chyba musi się przypalić. Żal też wyrzucać te resztki po wykrojeniu kółek:)
- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto:
- Liczba postów: 13
16 kwietnia 2012, 06:08
No pewnie, bułka bez bułki, dieta bez jadłospisu... Tak tu właśnie pracujemy a wy, jelenie, będziecie nam za To płacić :) Wasza Vitalia.
Edytowany przez piotrurbi 16 kwietnia 2012, 06:09
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 671
17 kwietnia 2012, 10:33
Dziękuję za wskazanie niedopatrzenia. Całe jajko nie powinno znaleźć się na liście, przepis został już poprawiony.
Pozdrawiam.
3 maja 2012, 19:53
w przepisie "SAŁATKA Z KUKURYDZY" na liście potrzebnych artykułów nie ma majonezu, natomiast w opisie wykonania już jest.
To jak powinno być prawidłowo?
Sałatka z kukurydzy
| Sok wyciśnięty z cytryny |
25 g (2,1 łyżki) |
Koper ogrodowy |
1 g (niecała łyżeczka) |
Kukurydza konserwowa |
20 g (1,6 płaskiej łyżek) |
Ogórek kwaszony |
25 g (½ małego) |
Jabłko |
75 g (½ średniego) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu |
15 g (1 łyżka) |
Musztarda |
6 g (1 płaska łyżeczka) |
Cukier |
1 g (1 szczypta) |
Sól biała |
1 g (1 szczypta) |
Pieprz czarny, zmielony |
|
|
Opis wykonania
- Ogórka pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę osączyć na sicie.
- Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Sokiem z cytryny polać jabłko.
- Koperek opłukać w zimnej wodzie i drobno posiekać.
- Majonez wymieszać dokładnie z jogurtem, musztardą, przyprawami i cukrem.
- Warzywa i jabłko dokładnie wymieszać, polać przygotowanym sosem i schłodzić.
- Dołączył: 2004-10-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1637
4 maja 2012, 20:10
Majonez już wrócił do przepisu.
- Dołączył: 2012-05-05
- Miasto: Cieszyn
- Liczba postów: 32
15 maja 2012, 21:50
w przepisie mam :
kanapka z pomidorem 100g
jogurt naturalny 200g (1 małe opakowanie)
a potem w zestawieniu produktów mam napisane
pomidor 50 g
koper ogrodowy
chleb graham 40 g
jogurt naturalny 2% tłuszczu 10g ( 1 łyżeczka)
to ile w końcu tego pomidora i jogurtu?
![]()
- Dołączył: 2010-08-08
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 10
16 maja 2012, 00:15
O to w tym chodzi, że masz 2 składowe posiłku, kanapkę i jogurt. Kanapka jako całość z pomidorem 50+ chleb 40 + jogurt 10 waży razem 100g, a osobno jogurt 200g. Ostatecznie potrzebujesz: pomidor 50g, jogurt 210g no i oczywiście resztę. :)
14 października 2012, 20:03
Sałatka z ananasem, kurczakiem i fasolką
Jest rozbieżność między listą składników a sposobem przygotowania.
|
Mięso z piersi kurczaka bez skóry |
180 g |
Rodzynki suszone |
30 g (2,4 płaskiej łyżki) |
Ananas |
115 g (3,6 plastra) |
Fasola czerwona puszka
|
120 g |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu |
45 g (4,8 łyżeczki) |
Kukurydza konserwowa |
45 g (3,6 płaskiej łyżki) |
Pieprz czarny, zmielony |
|
Ale w przepisie nie ma mowy o rodzynkach.Opis wykonania
- Mięso z piersi kurczaka ugotować w wodzie lub na parze.
- Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki.
- Fasolkę, kukurydzę i ananasa odsączyć. Ananasa pokroić w kostkę.
- Wszystko razem wymieszać z jogurtem.
Czy rodzynki powinny być na liście składników? Czy zostały pominięte w opisie wykonania?
Bo 30 g rodzynek to ok. 83 kcal.