Temat: Problematyczne przepisy

Czy jest gdzieś możliwość zgłaszania problematycznych przepisów? Pomysłów na usprawnienia? Albo nawet całych nowych dietetycznych przepisów?

Co do tego pierwszego. Mam problem z przepisem na jutrzejszy lunch: "Kasza z warzywami".
Opis przygotowania jest następujący:

  1. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu.
  2. Pokroić marchewkę i pieczarki, wrzucić do cebuli, doprawić solą pieprzem.
  3. Po tym jak pieczarki puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania soku.
  4. Podlać wodą, dodać kukurydzę. Chwilę potrzymać na ogniu aż kukurydza się ugrzeje. Doprawić.
  5. Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać.
No i mam pytanie - czy tę kaszę powinnam wcześniej ugotować? Czy trzeba dodać surową i jeszcze razem wszystko dusić?

Kaszę wcześniej ugotować. Mam nadzieję, że zjadłaś, bo to moje ulubione danie. Posypuję jeszcze pietruszką. Warto czytać opinie przy danym daniu - można znaleźć wskazówki i pomysły na zmianę, ale dobrze by było stworzyć wątek pod okiem dietetyka.
Pani asafetyda, tak jak poradziła Pani magull kaszę należy najpierw ugotować. Dziękuję za zgłoszenie błędu, przepis został już poprawiony. Jeśli w przyszłości zauważy Pani jakieś błędy w przepisach, to najlepiej, aby poinformowała Pani o tym swojego dietetyka.

Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedź i korektę.

Przeglądając przepisy natknęłam się na jeszcze jeden problem. Danie "Bułka z szynką kanapkową 40g" w składzie nie ma żadnej bułki a pieczywo chrupkie ;-)
Dziękuję za informację. W tym przypadku jednak nazwa nie zmienia wartości odżywczej dania, pozwoli wiec Pani, iż pozostawimy potrawę bez zmian :).
Pasek wagi
mam taki przepis: Sałatka z czerwonej kapusty z bakaliami.
W sposobie wykonania jest podane, że trzeba dodać rodzynki, ale nie są one uwzględnione w spisie składników.
I jeszcze jedno pytanie. Czy tej kapusty ma być tylko 0,5 szkl? Wydaje mi się to strasznie mało.
:)
Kapusta czerwona45 g(½ szklanki poszatkowanej)
Dziękuję za zwrócenie uwagi na przepis. Poprawiliśmy go. W składnikach znalazły się rodzynki, a ilość kapusty wzrosła do szklanki.
Pasek wagi

Chcialam zaszalec i zrobic cos o czym nigdy w zyciu nawet nie slyszalam czyli kulebiak ze szpinakiem.

pojecia nie mam co to kulebiak ale kocham szpinak wiec powinno mi smakowac. jest tylko jedno male ale... :


"Składniki na  1 porcji

Przelicz
Sok wyciśnięty z cytryny 20 g
(1¾ łyżki)
Mąka pszenna. typ 500 40 g
(0,4 szkl.)
Jaja kurze całe 15 g
(0,4 szt.)
Śmietana 12% tłuszczu 2 g
(niecała łyżka)
Masło śmietankowe 4 g
(niecała łyżeczka)
Cukier 1 g
(niecała łyżeczka)
Czosnek 9 g
(1,3 ząbka)
Szpinak 85 g
Żółtko jaja kurzego 10 g
(0,4 szt)
Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 20 g
(1¾ łyżki)
Sól biała 1 g

(0,4 szczypty)

przepis: zpinak opłukać pod zimną wodą, przelać na sicie wrzątkiem i drobno pokroić.
Masło roztopić, następnie dodać szpinak, obrany, drobno pokrojony czosnek i kilka minut smażyć.
Śmietanę wymieszać z odrobiną mąki, cukrem, sokiem z cytryny i zagęścić nią szpinak.
Odlać ogrzane mleko, cukier oraz odsypać z przygotowanej mąki jedną 1/2 łyżeczki i rozetrzeć to wszystko z drożdżami. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przesiać mąkę do miski, dodać jajko, 3/4 ilości mleka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać dalej. Gdy ciasto będzie gładkie, wlać roztopione masło i ostatecznie wyrabiać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe rozwałkować i przełożyć do formy metalowej.
Na wierzchu ułożyć połowę masy szpinakowej, następnie ugotowane na twardo i obrane jaja. To pokryć resztą szpinaku. Brzegi ciasta skleić w tak zwany pieróg i pozostawić do wyrośnięcia.
Wierzch kulebiaka posmarować żółtkiem.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Potrawę serwować na gorąco.


drozdze jakie drozdze???

niestety nie figuruja w skladnikach wiec pojecia nie mam ile tych drozdzy trzeba . help 


aha i sprawa z maslem jest dla mnie nie do konca jasna. pisze 4 gramy masla. w przepisie najpiew jest ze na masle mam usmazyc szpinak z czosnkiem.a potem maslo pojawia sie po raz drugi gdzie w formie roztopionej mam je dodac do ciasta.wiec jak to jest z tym maslem?. 4 gramy to naprawde malutko ile z tego mam wykorzystac do szpinaku a ile do ciasta?

Dziękuję za tą trafną uwagę, poprawimy to niedociągnięcie. Proszę użyć łyżeczki drożdży.

Serdecznie pozdrawiam :)


Pasek wagi

mam kolejny :) 


Seler naciowy z parmezanem


Ser Parmezan 50 g
(1,7 plastra)
Masło roślinne kostka 20 g
(1,7 płaskiej łyżki)
Seler naciowy 1 g  
Pieprz czarny, zmielony
Sól biała 1 g
(1,7 szczypty


przyznam ze bardzo mnie ubawila proba wyobrazenia sobie 1grama selera przekladanego z 50cioma gramami sera zotlego 

a tak serio to ile tego selera powinno byc?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.