- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 56
27 listopada 2011, 19:32
Czy jest gdzieś możliwość zgłaszania problematycznych przepisów? Pomysłów na usprawnienia? Albo nawet całych nowych dietetycznych przepisów?
Co do tego pierwszego. Mam problem z przepisem na jutrzejszy lunch: "Kasza z warzywami".
Opis przygotowania jest następujący:
- Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu.
- Pokroić marchewkę i pieczarki, wrzucić do cebuli, doprawić solą pieprzem.
- Po tym jak pieczarki puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania soku.
- Podlać wodą, dodać kukurydzę. Chwilę potrzymać na ogniu aż kukurydza się ugrzeje. Doprawić.
- Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać.
No i mam pytanie - czy tę kaszę powinnam wcześniej ugotować? Czy trzeba dodać surową i jeszcze razem wszystko dusić?
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
29 listopada 2011, 09:00
Kaszę wcześniej ugotować. Mam nadzieję, że zjadłaś, bo to moje ulubione danie. Posypuję jeszcze pietruszką. Warto czytać opinie przy danym daniu - można znaleźć wskazówki i pomysły na zmianę, ale dobrze by było stworzyć wątek pod okiem dietetyka.
Edytowany przez magull 29 listopada 2011, 09:01
- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 413
1 grudnia 2011, 08:49
Pani asafetyda, tak jak poradziła Pani magull kaszę należy najpierw ugotować. Dziękuję za zgłoszenie błędu, przepis został już poprawiony. Jeśli w przyszłości zauważy Pani jakieś błędy w przepisach, to najlepiej, aby poinformowała Pani o tym swojego dietetyka.
Pozdrawiam serdecznie.
- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 56
1 grudnia 2011, 22:16
Dziękuję za odpowiedź i korektę.
Przeglądając przepisy natknęłam się na jeszcze jeden problem. Danie "Bułka z szynką kanapkową 40g" w składzie nie ma żadnej bułki a pieczywo chrupkie ;-)
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
12 grudnia 2011, 16:20
Dziękuję za informację. W tym przypadku jednak nazwa nie zmienia wartości odżywczej dania, pozwoli wiec Pani, iż pozostawimy potrawę bez zmian :).
- Dołączył: 2010-09-15
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 6
25 lutego 2012, 13:18
mam taki przepis: Sałatka z czerwonej kapusty z bakaliami.
W sposobie wykonania jest podane, że trzeba dodać rodzynki, ale nie są one uwzględnione w spisie składników.
I jeszcze jedno pytanie. Czy tej kapusty ma być tylko 0,5 szkl? Wydaje mi się to strasznie mało.
:)
Kapusta czerwona | 45 g(½ szklanki poszatkowanej) |
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
5 marca 2012, 09:36
Dziękuję za zwrócenie uwagi na przepis. Poprawiliśmy go. W składnikach znalazły się rodzynki, a ilość kapusty wzrosła do szklanki.
- Dołączył: 2011-03-28
- Miasto:
- Liczba postów: 104
12 marca 2012, 15:08
Chcialam zaszalec i zrobic cos o czym nigdy w zyciu nawet nie slyszalam czyli kulebiak ze szpinakiem.
pojecia nie mam co to kulebiak ale kocham szpinak wiec powinno mi smakowac. jest tylko jedno male ale... :
"Składniki na 1 porcji
Przelicz
Sok wyciśnięty z cytryny 20 g
(1¾ łyżki)
Mąka pszenna. typ 500 40 g
(0,4 szkl.)
Jaja kurze całe 15 g
(0,4 szt.)
Śmietana 12% tłuszczu 2 g
(niecała łyżka)
Masło śmietankowe 4 g
(niecała łyżeczka)
Cukier 1 g
(niecała łyżeczka)
Czosnek 9 g
(1,3 ząbka)
Szpinak 85 g
Żółtko jaja kurzego 10 g
(0,4 szt)
Mleko spożywcze 0.5 % tłuszczu 20 g
(1¾ łyżki)
Sól biała 1 g
(0,4 szczypty)
przepis: zpinak opłukać pod zimną wodą, przelać na sicie wrzątkiem i drobno pokroić.
Masło roztopić, następnie dodać szpinak, obrany, drobno pokrojony czosnek i kilka minut smażyć.
Śmietanę wymieszać z odrobiną mąki, cukrem, sokiem z cytryny i zagęścić nią szpinak.
Odlać ogrzane mleko, cukier oraz odsypać z przygotowanej mąki jedną 1/2 łyżeczki i rozetrzeć to wszystko z drożdżami. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Przesiać mąkę do miski, dodać jajko, 3/4 ilości mleka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i wyrabiać dalej. Gdy ciasto będzie gładkie, wlać roztopione masło i ostatecznie wyrabiać. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe rozwałkować i przełożyć do formy metalowej.
Na wierzchu ułożyć połowę masy szpinakowej, następnie ugotowane na twardo i obrane jaja. To pokryć resztą szpinaku. Brzegi ciasta skleić w tak zwany pieróg i pozostawić do wyrośnięcia.
Wierzch kulebiaka posmarować żółtkiem.
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Potrawę serwować na gorąco.
drozdze jakie drozdze???
niestety nie figuruja w skladnikach wiec pojecia nie mam ile tych drozdzy trzeba . help
aha i sprawa z maslem jest dla mnie nie do konca jasna. pisze 4 gramy masla. w przepisie najpiew jest ze na masle mam usmazyc szpinak z czosnkiem.a potem maslo pojawia sie po raz drugi gdzie w formie roztopionej mam je dodac do ciasta.wiec jak to jest z tym maslem?. 4 gramy to naprawde malutko ile z tego mam wykorzystac do szpinaku a ile do ciasta?
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 671
13 marca 2012, 10:22
Dziękuję za tą trafną uwagę, poprawimy to niedociągnięcie. Proszę użyć łyżeczki drożdży.
Serdecznie pozdrawiam :)
- Dołączył: 2011-03-28
- Miasto:
- Liczba postów: 104
23 marca 2012, 17:03
mam kolejny :)
Seler naciowy z parmezanem
Ser Parmezan 50 g
(1,7 plastra)
Masło roślinne kostka 20 g
(1,7 płaskiej łyżki)
Seler naciowy 1 g
Pieprz czarny, zmielony
Sól biała 1 g
(1,7 szczypty
przyznam ze bardzo mnie ubawila proba wyobrazenia sobie 1grama selera przekladanego z 50cioma gramami sera zotlego
a tak serio to ile tego selera powinno byc?