- Dołączył: 2011-06-05
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 56
27 listopada 2011, 19:32
Czy jest gdzieś możliwość zgłaszania problematycznych przepisów? Pomysłów na usprawnienia? Albo nawet całych nowych dietetycznych przepisów?
Co do tego pierwszego. Mam problem z przepisem na jutrzejszy lunch: "Kasza z warzywami".
Opis przygotowania jest następujący:
- Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem pieprzu.
- Pokroić marchewkę i pieczarki, wrzucić do cebuli, doprawić solą pieprzem.
- Po tym jak pieczarki puszczą sok zdejmujemy pokrywkę i smażymy do czasu odparowania soku.
- Podlać wodą, dodać kukurydzę. Chwilę potrzymać na ogniu aż kukurydza się ugrzeje. Doprawić.
- Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać.
No i mam pytanie - czy tę kaszę powinnam wcześniej ugotować? Czy trzeba dodać surową i jeszcze razem wszystko dusić?
- Dołączył: 2004-10-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1637
17 października 2012, 12:47
Zostały pominięte w opisie wykonania. Jeśli jakiś produkt jest wymieniony w składnikach, to na pewno trzeba go użyć.
- Dołączył: 2009-02-15
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 159
20 listopada 2012, 12:03
ja mam "sałatke z roszponki" na liscie skladników:
Rzodkiewka |
65 g (4½ szt.) |
Jogurt naturalny 2% tłuszczu |
10 g (niecała łyżka) |
Majonez domowy z olejem rzepakowym |
9 g (1½ płaskiej łyżeczki) |
Jabłko |
225 g (1½ średniego) |
Cebula |
80 g (¾ średniej) |
Ogórek |
75 g (¾ średniego) |
Sałata |
15 g (4½ małego liścia) |
hmm....
poza tym, na ten sam posiłek mam klops z indyka, do niego potrzeba 20g cukinii, a na mojej liście zakupów pojawiła się "1 szt. dł. ok 20cm" i co ja mam z resztą tej cukinii zrobić? wyrzucić???
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
26 listopada 2012, 14:06
Lista zakupów, w odróżnieniu od przepisów, ukazuje najmniejsze możliwe do kupienia porcje jeśli jest taka możliwość. Ponieważ nie można zakupić plasterka cukinii, na liście znalazła się jedna sztuka. Warzywa są generalnie niskokaloryczne, może wiec je Pani wymieniać między sobą, czy nawet dodawać do posiłku jeśli nie zostały zaplanowane. Może więc Pani ową cukinie wkroić do jakiegoś innego posiłku zaplanowanego w diecie.
- Dołączył: 2010-01-08
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 181
4 grudnia 2012, 16:12
W przepisie na "kluski kładzione" jest zdecydowanie za dużo wody.
Chyba, że zamierzeniem autora było "ciasto" rzadsze nawet niż na naleśniki ;)
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 671
14 grudnia 2012, 08:16
Ilość wody można oczywiście regulować. Serdecznie dziękuję za uwagę, zmodyfikujemy przepis.
Pozdrawiam.
- Dołączył: 2007-04-18
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 733
18 grudnia 2012, 09:16
Dziękuję za zwrócenie uwagi na problem. Spróbujemy znaleźć przyczynę i naprawić błąd.
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
5 marca 2013, 21:06
No to pomidorowa :D W przepisie stoi, że kości należy wrzucić do garnka i ugotować. Pytanie w tym 1ml wody? I czy tego wywaru ma być 50g, czy kości ma być tyle? Edytowany przez drska 5 marca 2013, 21:07
- Dołączył: 2010-09-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 211
8 marca 2013, 12:14
Ś
niadanko po wiejskuSerek wiejski ze szczypiorkiem, Rzodkiewka, Ogórek
I tylko 5,5 punkta tylko nie wiem gdzie dostane 2,5 kilo sera za 2 złote
Edytowany przez wtecza 8 marca 2013, 12:15
- Dołączył: 2008-11-05
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 413
11 marca 2013, 06:56
Pani drska - ponieważ składniki zupy zostały przeliczone na 1
porcję, ilość wody została zmniejszona - może ją jednak Pani sama
regulować. Jesli chodzi o drugie pytanie, to chodzi o 50 ml wywaru z
kości - przepis został już poprawiony.
Pani wtecza -
bardzo proszę o podanie daty, na kiedy zaproponowaliśmy Pani takie
śniadanie, łatwiej mi będzie wtedy nanieść ewentualne poprawki
(właściwie uwaga ta dotyczy wszystkich zgłaszanych problemów z
przepisami).