- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 sierpnia 2018, 13:14
czesc. Mam w ogrodku wlasnorecznie wyhodowany, naturalny jarmuz. Podzielcie sie prosze Waszymi sprawdzonymi patentami na to warzywo. Nie wiem jak sie za nie zabrac. Zblanszowac, wczesniej zamrozic, czy zjesc na surowo? Zrobic koktail, salatke, a moze jeszcze cos innego? Wiem, ze w internecie na pewno jest mnostwo przepisow, ale chcialabym cos przetestowanego przz Was :) z gory dziekuje.
17 sierpnia 2018, 14:20
Nie słuchaj go. On nie lubi warzyw i ich nie rozróżnia, a poza tym mało dziś zjadł i zapewne majaczy z głodu i gorąca Polecam jarmuż do stir fry z wołowinką lub kurczakiem. No oczywiscie chipsy też super. Uwielbiam. Nie to co mój małż tu wyżej...Wyrzucić
Jakbym się jarmużu najadł to bym może i majaczył
17 sierpnia 2018, 14:21
sok wyciskany z jabłkami, ogórkiem , kiwi, ..., spirulina i takimi tam.
17 sierpnia 2018, 14:40
Jakbym się jarmużu najadł to bym może i majaczyłNie słuchaj go. On nie lubi warzyw i ich nie rozróżnia, a poza tym mało dziś zjadł i zapewne majaczy z głodu i gorąca Polecam jarmuż do stir fry z wołowinką lub kurczakiem. No oczywiscie chipsy też super. Uwielbiam. Nie to co mój małż tu wyżej...Wyrzucić
17 sierpnia 2018, 14:48
Ladnie rosnie to po co niszczyc :P
Ja toleruje tylko do stir fry a i to w nie za duzych ilosciach ale moze dlatego ze chipsow nie jadlam nigdy...
Za to moj mezczyzna ma podobne zdanie do Kuby na ten temat :D
17 sierpnia 2018, 15:44
Generalnie zostawienie do jesieni to nie taki zły pomysł - jarmuż możesz zbierać i jeść nawet po przymrozkach :D
U nas w domu zwykle się go je w postaci surówki z oliwą, cebulą i koniecznie czosnkiem. Do tego sól, pieprz i cok z cytryny do smaku. W tej formie bardzo go lubię. Najlepiej jeszcze dać się surówce "przegryźć" przez pół godziny, wtedy jest pycha ;)
Podobno można go robić tak samo jak szpinak, ale ja nie próbowałam.
17 sierpnia 2018, 16:22
W Chinach wrzuca się jarmuz na chwilkę do wrzącej wody, wyjmuje, polewa sosem sojowym i je jako dodatek do dan głównych. Ja tylko w takiej postaci znam to warzywo.
17 sierpnia 2018, 16:32
dzieki tiennka, czesc na pewno zostawie skoro mozna go zjesc po przymrozkach.
17 sierpnia 2018, 16:35
wieprzek, chinska metoda pewnie tez przetestuje. Wydaje mi sie, ze jarmuz sparzony bedzie bardziej zjadliwy.
17 sierpnia 2018, 16:37
Jakbym się jarmużu najadł to bym może i majaczyłNie słuchaj go. On nie lubi warzyw i ich nie rozróżnia, a poza tym mało dziś zjadł i zapewne majaczy z głodu i gorąca Polecam jarmuż do stir fry z wołowinką lub kurczakiem. No oczywiscie chipsy też super. Uwielbiam. Nie to co mój małż tu wyżej...Wyrzucić
ja mam podobne przemyslenia. aczkolwiek raz dodalam do takiego ala rosolu z duza iloscia zielska i jakos przelknelam
17 sierpnia 2018, 17:11
Jarmuż, szczególnie taki duży z ogródka trzeba... wymasować. Zyskuje wtedy na smaku poprzez zmianę konsystencji na mniej łykowatą. Można wtedy śmiało zjadać na surowo, jako bazę sałatki. Wymasować dokładnie liście wcierając winegret, do tego cienkie plasterki jabłka, czerwonej cebuli, prażone orzechy laskowe - zrobiłam raz coś takiego improwizując i ta sałatka zrobiła furorę na przyjęciu.