Temat: Fit ciasto marchewkowe

Macie jakieś sprawdzone przepisy bez proszku do pieczenia? :)

Jakas moda na te paskudztwa fit. Nie mozna zjesc kawalka normalnego ciasta? 

Czemu od razu paskudztwa? Po prostu wolę lekkie wersje.

Nie odpowiem na temat, ale muszę się podzielić tym przepisem na fit muffinki. Nie mają one co prawda marchewki, ale są fit, a do tego tak fenomenalnie pyszne, że często do nich wracam: 

http://kuchniaagaty.pl/przepisy/muffinki-czekolado...

w przepisie jest cukier, ale możesz co spokojnie ominąć, bo muffinki są wystarczająco słodkie i wyrastają bez cukru. 

kiciulka91 napisał(a):

Czemu od razu paskudztwa? Po prostu wolę lekkie wersje.

A co w tym przeszkadza proszek do pieczenia?

W niczym nie przeszkadza, ale wolę używać sody, po proszku źle się czuję.

To w każdym przepisie, w którym jest proszek do pieczenia dasz tyle samy sody zamiast i wyjdzie ;)

Jesteś pewna, że akurat po proszku, którego się daje łyżeczkę na całe ciasto...? Ale ok, to wsyp po prostu sodę, na jedno wyjdzie, jak Dominika pisze. 

Ja nie używam ani sody ani.proszku. To syf i chemia. Jak.się dobrze ubije jajka, to ciasto.pięknie rośnie bez żadnej chemii.

ggeisha napisał(a):

Ja nie używam ani sody ani.proszku. To syf i chemia. Jak.się dobrze ubije jajka, to ciasto.pięknie rośnie bez żadnej chemii.

Może, ale nie sądzę, że od łyżeczki czy dwóch na całe ciasto coś się komuś stało. Zresztą nie do każdego ciasta się ubija jajka.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.