Temat: Pomysły na zimowe słoiczki

Trochę późno się do tego zbieram, ale na targu wciąż sporo dojrzałych owoców i warzyw. Co można jeszcze zawekować na zimę? Podzielcie się pomysłami a może nawet przepisami?

Za mną chodzą jakieś chutneye i ajwary. Jakie są Wasze ulubione przetwory na zimę?

A peperoni suszysz czy marynujesz?

Marynuje w całości- uwielbiamy i pięknie wygląda-jeszcze ładniej niż sklepowa-w sumie każdy chwali jak u nas je-jest taka półostra- nie zabija ale zdecydowanie pikantnie. Susz robię z indonezyjskiej kopay-naprawdę piękny susz-głębokie bordo- kolorystycznie chowa się dowolna papryka sklepowa(wyglądają jak z piaskiem zmieszane ) malutkie chilli zamrażam, habanero cześć na susz część na nalewkę leczniczą. Z nowymi tegorocznymi jeszcze nie wiem co zrobię-bo jest parę tych argentyńskich odmian-musze popatrzeć jak tam je konserwują.

Mam ochotę zrobić cukinię z ogórkami i cebulą, ale cukinia w przetworach zawsze wydawała mi się mdła...

A jak zawekować fasolkę??

a ja robię dynię z goździkami na słodko :)

Podasz przepis? :)

Z fasolki mam dobrą sałatkę w słoiki, fajna chrupiąca jest i nie za ostra. Też mam ten przepis na dynię na słodko- choć dla mnie ona jest aż za słodka (i nie lubię gożdzików)-niemniej wiele osób ją chwali,.. eksperymentuję żeby zrobić cos pomiędzy- słodkawe, chrupiące ale i pikantne- takie jak "dynia słodka" marki Rolnik- sklepowa, niestety na razie jestem jeszcze daleko od ideału ;)

Robiłyście przeciery z kolorowych pomidorów??

Ja teraz walczę z sitkiem i zastanawiam się czy to przecieranie ziarenek ma sens? Czy dawać z ziarnami? A może ktoś chce się podzielić swoim wypróbowanym przepisem?

Ja skończyłam wczoraj smażenie powideł śliwkowych. Dzisiaj mam na tapecie przecier pomidorowy i kompot winogronowy. Od jutra zabieram się za sałatkę z kapusty, papryki, marchewki i zielonych pomidorów. Powoli zaczyna brakować miejsca na przetwory i ... słoików.:D

Matylda111 napisał(a):

Robiłam w ubiegłym roku i jest naprawdę niezła. Jak masz czas, ochotę i paprykę, to pewnie. Czemu nie?Ja skończyłam wczoraj smażenie powideł śliwkowych. Dzisiaj mam na tapecie przecier pomidorowy i kompot winogronowy. Od jutra zabieram się za sałatkę z kapusty, papryki, marchewki i zielonych pomidorów. Powoli zaczyna brakować miejsca na przetwory i ... słoików.

I tak ich napewno mialas z tysiac, patrzac po ilosci przetworow :) ps i jak te powidla robilas, smazylas kilka dni?

Smażyłam od poniedziałku. Studziłam i smażyłam znowu. Po kilka godzin dziennie. Najgorszy jest stres, żeby tego nie przypalić. A robiłam z 10 kilogramów śliwek.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.