Temat: Pomysły na zimowe słoiczki

Trochę późno się do tego zbieram, ale na targu wciąż sporo dojrzałych owoców i warzyw. Co można jeszcze zawekować na zimę? Podzielcie się pomysłami a może nawet przepisami?

Za mną chodzą jakieś chutneye i ajwary. Jakie są Wasze ulubione przetwory na zimę?

A w życiu nie przecieram pomidorów ;) Zwyczajnie kroję w kawałki, podgotowuje a  potem wszystko miksuję solidnie mikserem :))) potem redukuję,, doprawiam i z głowy.

Ja narobiłam galaretki z winogron, miała być z aronią ale ilość winogron i tak mnie zabiła, odpuściłam jeszcze rwanie aronii do nich...mam już i tak za dużo dżemów jak na moje zapotrzebowanie...

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej

3kg fasolki szparag.1kg marchwi,1kg cebuli,4 duże papryki,2łyżki soli,4szklanki wody,1szkl.cukru,1 szkl octu,1 szkl oleju, 2 małe koncentraty pomidorowe,ziele angielskie, pieprz ew.gorczyca jak ktoś lubi. Marchew pokroić, zasypać cukrem, cebule i paprykę osobno-posolić, odstawić na kilkanaście minut/pół godziny, potem wszystko zmieszać z fasolką i przyprawami, zagotować(do smaku żeby nie rozgotować fasolki) i do słoików. Pasteryzowałam bardzo krótko bo się bałam żeby fasolka nie zmiękła za mocno- nic mi się jak dotąd nie zepsuło ;)

Liandra - dziękuję za przepis. Przyda się, ale chyba w przyszłym roku, bo fasolki nie mam już od dawna. Za to pełną parą przerabiam pomidory, ogórki i paprykę. Pomidorów kiedyś i ja nie przecierałam, ale teściowa wbiła mi szpilę, że takie z pestkami szybko fermentują i trzeba włożyć jednak trochę wysiłku... Zatem przecieram:). Co prawda latami robiłam z pestkami i przeciery i ketchupy i wszystko przetrwało, ale niech jej będzie. Zrobię kilka partii według jej wskazówek.

Jutro przygotuję kompot z całych jabłek według smakera. Co prawda tam są w przepisie papierówki, a ja mam jakieś inne jabłka, ale chcę spróbować. Ogórki to chyba teraz tzatzyki a buraczki z czosnkiem. Jak wszystko wyjdzie to podam przepisy. Mam też przepis na rewelacyjną sałatkę z kapusty, marchewki i papryki. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę wklepać.

Mnie też wszystko trwa, i to spokojnie po 3 lata ;) ciekawe czy kapustowa podobna do mojej(kiedyś od koleżanki z USA dostałam przepis-z tym że taka no do tygodnia przechowywanie w lodówce-nie próbowałam pasteryzować bo i ona w taki sposób to robiła- na raz na tydzień do obiadów)

Sałatka z kapusty: 

główka kapusty (raczej średnia) - poszatkowana, wymieszana z solą, wręcz wygnieciona i odstawiona na noc do lodówki)'

pomidory zielone- wedle uznania, ja dałam dwa małe,

4 papryki pokrojone w słupki,

3 duże cebule pokrojone w piórka,

4 małe lub 3 duże marchewki - obgotowane i starte w połowie w piórka a w połowie w plastry'

opcjonalnie można dodać też ogórki - starte według uznania.

Warzywa mieszamy z zalewą: 4-5 łyżek octu, 4-5 łyżek cukru, pół szklanki oleju, sól i pieprz. Po godzinie nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.Serio - polecam. Najlepsza sałatka jaką jadłam.

ja lubię fasolkę szparagową w słoikach :)

Ja uwielbiam buraczki z papryką do obiadu. 

Matylda- to bardzo podobna z tą amerykańska co ja robię tylko skład wzbogacony i zapasteryzowana- bo zalewa identyko poporcje )

U mnie- 1 mała kapustka+1-2 duże papryki,+2 średnie cebule,poszatkować, zalać zalewą gorącą- 1/2szkl octu winnego+1/2szkl cukru+1/2szkl oleju, zagotować, doprawić do smaku solą(1-2 płaskie łyżki) 2 łyżki musztardy, pod koniec zagotowania zalewy dodać mały seler starty na tarce w wiórki drobne.Zalane tym warzywa odstawić na godzinę-ale najlepsza jest na drugi dzień-włożona w słoiki stoi w lodówce spokojnie tydzień. Jest bardzo smaczna.

Z podobną zalewą olejowo-octowo-cukrową robię sałatki(pasteryzowane na zimę) z ogórków z cebulą, młodych cukinii w plasterkach z cebulką- wychodzą świetne.

Młoda cukinia w plasterkach z cebulą?Podaj przepis a ja wrzucę zaraz przepis na pyszne buraczki.:p

A co tu przepisować :) cukinia w plasterki zmieszana z cebulą, lekko zasolona na parę godzin odsączona z wody, zalana zalewą tą jak wyżej olejowo-cukrowo-octowe+przyprawki czyli gorczyca  biała, pieprz w ziarnach odrobina listka laurowego zagotowane z zalewą,, w słoiki i zapasteryzowane krótko :)

Ja wczoraj zrobiłam buraki (oczywiście ugotowane w łupinach i obrane, starte na dużych oczkach) z papryką i cebulą w zalewie. Proporcje:

5 kg buraków,

10 papryk, 10 średnich cebul, 10 papryczek chili (lub 1,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki)

Cebulę i papryki udusiłam na oleju ( 1 szklanka).Dodałam buraki, łyżkę soli, szklankę cukru i szklankę octu. Zagotowałam i pasteryzowałam 15-20 minut.

Z tym, że ja dałam połowę mniej cebuli i papryki, oraz pominęłam chili. Pomimo to wyszło bardzo dobre.

Tę amerykańską można pasteryzować? 

Masz pomysł jak zamknąć w słoiki bakłażany??

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.