Temat: co z robić z dużą ilością jaj?

Kupiłam dzisiaj 2 paczki jajek, bo były tak tanie, że aż żal było nie wziąć, ale datę mają do dzisiaj. Zjadłam już jajecznicę, ale nie wiem co zrobić z resztą jaj. Myślałam o jakieś babce. Jakie ciasto zawiera dużą ilość jajek? Macie jakieś sprawdzone przepisy, albo inne pomysły? W robienie sałatki nie chce mi się bawić, fajnie jakby to było coś prostego, bez szaleństw :D.

Pasek wagi

A można je zamrozić?....kurcze jeśli ich nie rozsadzi to bym zamroziła i w razie potrzeby rozmrażała :D

HelloPomello napisał(a):

A można je zamrozić?....kurcze jeśli ich nie rozsadzi to bym zamroziła i w razie potrzeby rozmrażała 

niee, to głupi pomysł. Jadę na święta do domu, a mieszkam na wsi, więc jaj mam zawsze pod dostatkiem, a teraz kupiłam od tak, jakoś się zużyje :D

Pasek wagi

Ugotuj sobie na twardo, to jeszcze jutro/pojutrze będą dobre, do kanapek czy sałatki będziesz mogła dodać.

Pasek wagi

Z jajek może być biszkopt, w sumie sporo chyba potrzeba tam albo mam przepis na ciasto czekoladowe na bazie samych jajek, gorzkiej czekolady/kakao i bodajże trochę tłuszczu :p Bez mąki czy proszku do pieczenia. Genialnie w buzi się rozpuszcza :3 

Heh, poczekaj sobie do wtorku czy coś i sałatkę jarzynową zrób na święta :p Chyba się nie popsują do tej pory te jajca :p

jesli cie interesuje to mam pomysl na tort. do biszkoptu srednio potrzeba 6 jajek tak srednica 24, do przeciecia na pol.i do tego masa. najlepszy jest biszkopt orzechowy i owoce brzoskwinie lub ananas. ciocia robi taki tort i jest przepyszny

Krem maślano-jajeczny najlepszy do przekładania i zdobienia tortów

4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy

Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.Masło o temperaturze pokojowej ucierać mikserem do białości i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.

do czekoladowej wersji daje sie 2 tabliczki czekolady np mleczna i gorzka, albo obie mleczne. czekolady sie rozpuszcza i miesza z w/w masa

Pasek wagi

MsLissoir napisał(a):

Ugotuj sobie na twardo, to jeszcze jutro/pojutrze będą dobre, do kanapek czy sałatki będziesz mogła dodać.

jak dla mnie ugotowane jajka na drugi dzień są już nie do zjedzenia, chyba, że w sałatce właśnie. Na święta wyjeżdżam, jakbym miała sama coś gotować dla siebie, to już bym dawno miała problem z głowy :p.

Coś wymyślę, dzięki za propozycje.

Pasek wagi

Ja bym zrobiła sernik albo biszkopt :)

Pasek wagi

ja bym zrobiła likier jajeczny :) i bezy :)

a ja bym zrobiła pastę jajeczną na kanapki :) ugotowane zetrzeć na tarce, dodać sos jogurtowy czy jogurtowo majonezowy, koperek czy co tam sobie zechcesz :) Mało czasu zajmuje a dobre :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.