- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 grudnia 2014, 16:08
Kupiłam dzisiaj 2 paczki jajek, bo były tak tanie, że aż żal było nie wziąć, ale datę mają do dzisiaj. Zjadłam już jajecznicę, ale nie wiem co zrobić z resztą jaj. Myślałam o jakieś babce. Jakie ciasto zawiera dużą ilość jajek? Macie jakieś sprawdzone przepisy, albo inne pomysły? W robienie sałatki nie chce mi się bawić, fajnie jakby to było coś prostego, bez szaleństw .
19 grudnia 2014, 16:36
A można je zamrozić?....kurcze jeśli ich nie rozsadzi to bym zamroziła i w razie potrzeby rozmrażała
19 grudnia 2014, 16:38
A można je zamrozić?....kurcze jeśli ich nie rozsadzi to bym zamroziła i w razie potrzeby rozmrażała
niee, to głupi pomysł. Jadę na święta do domu, a mieszkam na wsi, więc jaj mam zawsze pod dostatkiem, a teraz kupiłam od tak, jakoś się zużyje
19 grudnia 2014, 16:40
Ugotuj sobie na twardo, to jeszcze jutro/pojutrze będą dobre, do kanapek czy sałatki będziesz mogła dodać.
19 grudnia 2014, 16:40
Z jajek może być biszkopt, w sumie sporo chyba potrzeba tam albo mam przepis na ciasto czekoladowe na bazie samych jajek, gorzkiej czekolady/kakao i bodajże trochę tłuszczu :p Bez mąki czy proszku do pieczenia. Genialnie w buzi się rozpuszcza :3
19 grudnia 2014, 16:42
Heh, poczekaj sobie do wtorku czy coś i sałatkę jarzynową zrób na święta :p Chyba się nie popsują do tej pory te jajca :p
19 grudnia 2014, 16:45
jesli cie interesuje to mam pomysl na tort. do biszkoptu srednio potrzeba 6 jajek tak srednica 24, do przeciecia na pol.i do tego masa. najlepszy jest biszkopt orzechowy i owoce brzoskwinie lub ananas. ciocia robi taki tort i jest przepyszny
Krem maślano-jajeczny najlepszy do przekładania i zdobienia tortów
4 całe jajka
1-1,5 szklanki cukru
2 kostki masła bez dodatku oleju
szczypta soli
50 ml spirytusu lub wódki
1 duży cukier waniliowy
Jajka ubijać z cukrem,cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak
długo aż masa zbieleje,powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo
ciepła.Po ubiciu odstawić do przestudzenia.Masło o temperaturze
pokojowej ucierać mikserem do białości i dodawać powoli po jednej łyżce
masę jajeczną.Na koniec powolutku dodać spirytus.
do czekoladowej wersji daje sie 2 tabliczki czekolady np mleczna i gorzka, albo obie mleczne. czekolady sie rozpuszcza i miesza z w/w masa
19 grudnia 2014, 16:52
Ugotuj sobie na twardo, to jeszcze jutro/pojutrze będą dobre, do kanapek czy sałatki będziesz mogła dodać.
jak dla mnie ugotowane jajka na drugi dzień są już nie do zjedzenia, chyba, że w sałatce właśnie. Na święta wyjeżdżam, jakbym miała sama coś gotować dla siebie, to już bym dawno miała problem z głowy .
Coś wymyślę, dzięki za propozycje.
19 grudnia 2014, 17:12
ja bym zrobiła likier jajeczny :) i bezy :)