Temat: Co zrobić z wątróbki?

Dziewczyny, mam mega problem. Nienawidzę wątróbki, ale mam anemię i muszę ją włączyć do jadłospisu i jeść w miarę regularnie. Mogłabym się obżerać wołowiną, ale ona nie ma tyle żelaza, co wątróbka (szczególnie wieprzowa).

W związku z tym... znacie jakieś przepisy, jak przyrządzić wątróbkę żeby nie było czuć tak bardzo jej wstrętnego smaku? Czym to "zabić", z czym połączyć? W życiu wątróbki nie robiłam...

roseshill napisał(a):

wrednababa56 napisał(a):

 jak dla mnie to troche przesada. najlepiej nic nie jesc bo z maki jest i pieczywo
Nie wiem, czy dobrze mnie zrozumiałaś... Chodzi o to, żeby unikać tych produktów, a nie żeby je całkowicie wyeliminować, po prostu trzeba się liczyć z tym, że mniejszą ilość żelaza przyswoi organizm z tabletek, więc może warto zaplanować posiłek tak, aby nie kolidował z preparatem. To wszystko, wystarczy przeczytać ulotkę...Bardzo często jest tak, że lekarstwa, które bierzemy wchodzą w interakcje z produktami spożywczymi, więc myślę, że warto byłoby taką wiedzę posiadać, bo o ile mniejsza ilość żelaza nie doprowadzi do tragedii, to wypicie herbatki z dziurawca przy antykoncepcji hormonalnej, może przysporzyć nam miłej niespodzianki :)

az k..zwa przeczytalam ulotke i pisza tylko o mocnej herbacie i o kawie, ja jedno i drugie pije. pytanie co dla kogo oznacza mocna kawa i herbata. niektorzy wala kawe z 3 lyzeczek, ja robie z 2. ja tabletke biore rano (zaraz musze sie zebrac po nie) robie sniadanie z pieczywem czy platkami, pozniej wypijam kawe, w ciagu dnia ze2 herbaty

Pasek wagi

Smak wątróbki jest lepszy gdy przed przyrządzeniem wymoczysz ją w mleku przez mniej więcej godzinę, po prostu, zalewasz mlekiem i zostawiasz. Później mleko wylewasz, wątróbkę płuczesz i już dalej jedziesz według przepisu. Sposób działa, sama stosuję, wątróbka jest o wiele delikatniejsza w smaku, znika goryczka, pozbywamy się też dzięki temu charakterystycznego zapachu, który mało kto lubi. Gdzieś też obiło mi się o uszy, że celem tego "zabiegu" jest oczyszczenie wątroby, ze szkodliwych substancji i toksyn, które nagromadzają się w niej, w końcu w żywym organizmie pełni ona funkcję filtra. Nie wiem na ile możesz to w ogóle wykorzystać skoro unikasz mleka, ale może warto byłoby się zainteresować tematem (tzn. w jaki dokładnie sposób to mleko tutaj działa i jak duży będzie wpływ na zmniejszenie wchłaniania żelaza w tym przypadku - o ile w ogóle będzie), jeśli mogłoby to w jakiś znaczący sposób wpłynąć na poprawę smaku i sprawić, że spożywanie tej wątróbki nie będzie katorgą to myślę, że warto trochę zgłębić temat. Różnicę czuć zwłaszcza przy wątrobie wieprzowej - drobiowa jest z natury delikatniejsza, jak pisałam wyżej, sama tak robię i różnica jest naprawdę wyczuwalna i to znacznie.

Pasek wagi

Zieroga napisał(a):

Smak wątróbki jest lepszy gdy przed przyrządzeniem wymoczysz ją w mleku przez mniej więcej godzinę, po prostu, zalewasz mlekiem i zostawiasz. Później mleko wylewasz, wątróbkę płuczesz i już dalej jedziesz według przepisu. Sposób działa, sama stosuję, wątróbka jest o wiele delikatniejsza w smaku, znika goryczka, pozbywamy się też dzięki temu charakterystycznego zapachu, który mało kto lubi. Gdzieś też obiło mi się o uszy, że celem tego "zabiegu" jest oczyszczenie wątroby, ze szkodliwych substancji i toksyn, które nagromadzają się w niej, w końcu w żywym organizmie pełni ona funkcję filtra. Nie wiem na ile możesz to w ogóle wykorzystać skoro unikasz mleka, ale może warto byłoby się zainteresować tematem (tzn. w jaki dokładnie sposób to mleko tutaj działa i jak duży będzie wpływ na zmniejszenie wchłaniania żelaza w tym przypadku - o ile w ogóle będzie), jeśli mogłoby to w jakiś znaczący sposób wpłynąć na poprawę smaku i sprawić, że spożywanie tej wątróbki nie będzie katorgą to myślę, że warto trochę zgłębić temat. Różnicę czuć zwłaszcza przy wątrobie wieprzowej - drobiowa jest z natury delikatniejsza, jak pisałam wyżej, sama tak robię i różnica jest naprawdę wyczuwalna i to znacznie.

Bardzo ciekawa sprawa ;) Pytanie teraz: co ma mleko do żelaza i czy takie moczenie w mleku nie wywoła jakichś zmian w tym żelazie z wątróbki? Choć filozofia o usuwaniu toksyn jest dość mądra, bo przecież mleko to podobno niezła odtrutka. Niestety biochemia nigdy nie była moją mocną stroną ;) spróbuję też i z mlekiem. Póki co dziś kolejny dzień obżeram się buraczkami bez opamiętania ;)

No ja się niestety "nieznaju" zupełnie, nie wiem czy będzie to miało wpływ na zawartość żelaza, może jak przeszukasz internet, to coś znajdziesz. Sama w sumie nie wiem do jakiego "specjalisty" można by się zwrócić z takim pytaniem... Ale może na jakichś forach związanych z biochemią właśnie, lub medycznych gdzie ludzie dzielą się doświadczeniami w walce z anemią itp. :) Trzymam kciuki za poprawę wyników! :D

Pasek wagi

Bardzo dziękuję! :) Swoją drogą, jesteś z mojego miasta ;) 

Wątróbka drobiowa z jabłkami, w occie balsamicznym

Składniki:

  • ok. 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2 średnie winne jabłka
  • mała cebula (najlepiej cukrowa)
  • spory chlust octu balsamicznego
  • sól
  • 1-2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • olej do smażenia

 

Wątróbkę oczyścić i umyć. Następnie włożyć ją na sitko. Osuszoną obsypać mąką. Tak przygotowaną wątróbkę podsmażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie przełożyć ją do  innej dużej patelni lub sporego garnka żeliwnego. Na tym samym tłuszczu zrumienić lekko cebulę - uprzednio pokrojoną w piórka. Przełożyć podsmażoną do garnka z wątróbką. Na patelnię z tłuszczem wrzucić jabłka (ze skórką, ale wydrążone) pokrojone w ćwiartki. Smażyć na dużym ogniu ok 1 min., aż się zrumienią z każdej strony., a następnie dołożyć do wątróbki i cebuli. 

Całość podlać octem balsamicznym, lekko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut (8-10) pod przykryciem, co jakiś czas lekko mieszając. Pod koniec posolić do smaku, a następnie zdjąć pokrywkę,  aby ocet balsamiczny się zredukował. Pyszna z ziemniakami z wody, posypana natka pietruszki.

Wątróbka faszerowana pieczarkami - SKŁADNIKI:

  • wątróbka wieprzowa- 0,5 kg
  • cebula - 2 szt
  • pieczarki -5 szt dużych
  • sól i pieprz
  • tłuszcz
  • mąka do obtoczenia
  • DEKORACJA
  • rzodkiewka
  • natka pietruszki

Wątróbka faszerowana pieczarkami - PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę umyć , osuszyć, oczyścić z błonek. Następnie zrobić nożem w wątróbce głęboką kieszeń. FARSZ Pieczarki umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić , udusić na tłuszczu z pieczarkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzony farsz nakładać do wątróbki, spinać wykałaczkami. Panierować wątróbkę w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Wątróbka powinna być lekko krwista. Na samym końcu wątróbkę opruszyć solą i pieprzem. Podawać do pieczywa lub z ziemniakami.

Uwielbiam wątróbkę, ale czy można ją jeść podczas odchudzania? Wiem, że w nadmiarze nic nie szkodzi, ale wątróbka z cebulą to niezbyt zdrowe połączenie. Znacie przepisy na jej bardziej dietetyczną wersję?

wątrubka

Składniki

0,5 kg wątróbki drobiowej

1 cebula

3 ząbki czosnku

troszke maki do posypania wątróbki

1 łyżka maki

3 łyżki śmietany

sól

zoele angielskie

liść laurowy

kostka rosołowa

pieprz czarny

maggi

Puściutki garnek po obiadku gwarantowany!!!

Etapy przygotowania

Wątróbkę opłukać na sitku. Gdy obcieknie układamy na rozgrzanej patelni.

Wczrśniej rozpuszczamy na niej tłuszcz. Smazymy 5 minut obracając.

Wkrajamy cebulkę, czosnek. Solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. 

Smażymy ok. 10 minut. Następnie posypujemy maką, mieszamy.

Wszystko przekładamy go garnka. Patelnię po smżeniu polewamy wodą i wlewamy ją do wątróbki.

( wtedy jest bardzo aromatyczny smak sosu).

Dodajemy kostkę rosołową i dusimy 10 minut.

Mąkę ze śmietana i odrobinka soli mieszamy i wlewamy do gotującej się już wątróbki. 

Wlewamy maggi, doprawiamy wg własnego gustu.

Wątróbka pasuje nietylko do ziemniaków, dodatkiem mągą być kopytka, kluski śląskie,

makaron, ryż, frytki.

PALCE  LIZAĆ!!!!!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.