- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
29 października 2014, 09:37
Witajcie, ponoć kupne musli, nawet to "nie chrupkie" jest fatalne na diecie bo itak napchane cukrem.. Jak zrobić domowe musli? Takie zdrowe i dietetyczne :)
29 października 2014, 09:51
-250 g płatków owsianych
-100 g orzechów laskowych
-50 g pestek dyni, pestek słonecznika, żurawiny suszonej, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów itp.
-3 łyżki miodu,
-50 ml oleju lub słonecznikowego
-250 ml soku jabłkowego, pomarańczowego lub przegotowanej wody
Włączyć piekarnik 160 stopni. Namoczyć rodzynki i żurawinę w 100 ml soku lub wody. Pozostałe składniki wymieszać w misce i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy nagrzał się piekarnikwłożyć blachę i włączyć pieczenie góra- dół. Po 10 min musli wymieszać. Pieczemy aż składniki lekko się ze złocą i będą chrupiące. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Piec 10 -15 minut. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Można polewać jogurtem naturalnym polanym z miodem.
Ja jadłam z mlekiem. Dobre jest te połączenie
29 października 2014, 10:04
http://dietazdrowychkalorii.blogspot.com/2013/09/dietetyczne-domowe-musli.html
29 października 2014, 10:46
Pracuję w firmie, która produkuje musli i rzeczywiscie musli tropikalne czy crunchy nie sa dietetyczne, mimo że sama nazwa musli wszystkim kojarzy się właśnie ze zdrowym odzywianiem. Ale nie jest do końca tak, że każde musli jest neizdrowe. Kupuj po prostu Musli śniadaniowe, które składa się głownie ze zbóż, orzechów i rodzynek.
29 października 2014, 10:46
Pracuję w firmie, która produkuje musli i rzeczywiscie musli tropikalne czy crunchy nie sa dietetyczne, mimo że sama nazwa musli wszystkim kojarzy się właśnie ze zdrowym odzywianiem. Ale nie jest do końca tak, że każde musli jest neizdrowe. Kupuj po prostu Musli śniadaniowe, które składa się głownie ze zbóż, orzechów i rodzynek.
29 października 2014, 10:47
poza tym, nikt nie dorzuca do musli cukru ;) cukier jest w owocach tropikalnych czy kawałakach czekolady, albo w musli crunchy, ale na pewno nei w zwykłym ;)
29 października 2014, 11:29
Ja robiłam to i jest przepyszne, niby nazwali to granola a dla mnie to i tak Muesli :) Zwłaszcza jak dodasz więcej płatków.
29 października 2014, 13:02
ja zrobiłam sobie takie: płatki migdałowe, słonecznik, płatki owsiane, płatki żytnie, suszone: rodzynki, żurawina, śliwki, morele. Bardzo mi smakuje :)
29 października 2014, 18:36
Generalnie składniki wrzucaj takie, jakie chcesz. Płatki, otręby, nasiona, pestki, orzechy, suszone i kandyzowane owoce - do wyboru do koloru.
Pytanie czy chcesz bardziej wyraziste, czy też nie. Jeśli tak to albo dodaj miodu i piecz w piekarniku, albo praż na patelni do zbrązowienia.
2 listopada 2014, 11:59
Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka otrębów owsianych
pół szklanki amarantusa
4 łyżki wiórek kokosowych
pół szklanki żurawiny
pół szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Płatki, otręby, amarantus i wiórka wsypuję do miski. Część żurawiny i rodzynek drobno kroję i dodaję do pozostałych składników. Mieszam wszystko dokładnie i gotowe! W sam raz do mleka lub jogurtu naturalnego.