Temat: musli- jak zrobic ?

Witajcie, ponoć kupne musli, nawet to "nie chrupkie" jest fatalne na diecie bo itak napchane cukrem.. Jak zrobić domowe musli? Takie zdrowe i dietetyczne :)

Pasek wagi

-250 g płatków owsianych

-100 g orzechów laskowych

-50 g pestek dyni, pestek słonecznika, żurawiny suszonej, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów itp.

-3 łyżki miodu,

-50 ml oleju lub słonecznikowego

-250 ml soku jabłkowego, pomarańczowego lub przegotowanej wody

Włączyć piekarnik 160 stopni. Namoczyć rodzynki i żurawinę w 100 ml soku lub wody. Pozostałe składniki wymieszać w misce i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy nagrzał się piekarnikwłożyć  blachę i włączyć pieczenie góra- dół. Po 10 min musli wymieszać. Pieczemy aż składniki lekko się ze złocą i będą chrupiące. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Piec 10 -15 minut. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Można polewać jogurtem naturalnym polanym z miodem. 

Ja jadłam z mlekiem. Dobre jest te połączenie

dzięki za przepis

http://dietazdrowychkalorii.blogspot.com/2013/09/dietetyczne-domowe-musli.html

Pasek wagi

Pracuję w firmie, która produkuje musli i rzeczywiscie musli tropikalne czy crunchy nie sa dietetyczne, mimo że sama nazwa musli wszystkim kojarzy się właśnie ze zdrowym odzywianiem. Ale nie jest do końca tak, że każde musli jest neizdrowe. Kupuj po prostu Musli śniadaniowe, które składa się głownie ze zbóż, orzechów i rodzynek.

Pasek wagi

Pracuję w firmie, która produkuje musli i rzeczywiscie musli tropikalne czy crunchy nie sa dietetyczne, mimo że sama nazwa musli wszystkim kojarzy się właśnie ze zdrowym odzywianiem. Ale nie jest do końca tak, że każde musli jest neizdrowe. Kupuj po prostu Musli śniadaniowe, które składa się głownie ze zbóż, orzechów i rodzynek.

Pasek wagi

poza tym, nikt nie dorzuca do musli cukru ;) cukier jest w owocach tropikalnych czy kawałakach czekolady, albo w musli crunchy, ale na pewno nei w zwykłym ;)

Pasek wagi

Ja robiłam to i jest przepyszne, niby nazwali to granola a dla mnie to i tak Muesli :) Zwłaszcza jak dodasz więcej płatków.

przepis

Pasek wagi

ja zrobiłam sobie takie: płatki migdałowe, słonecznik, płatki owsiane, płatki żytnie, suszone: rodzynki, żurawina, śliwki, morele. Bardzo mi smakuje :) 

Generalnie składniki wrzucaj takie, jakie chcesz. Płatki, otręby, nasiona, pestki, orzechy, suszone i kandyzowane owoce - do wyboru do koloru. 

Pytanie czy chcesz bardziej wyraziste, czy też nie. Jeśli tak to albo dodaj miodu i piecz w piekarniku, albo praż na patelni do zbrązowienia.

Składniki:

szklanka płatków owsianych

szklanka otrębów owsianych

pół szklanki amarantusa

4 łyżki wiórek kokosowych

pół szklanki żurawiny

pół szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Płatki, otręby, amarantus i wiórka wsypuję do miski. Część żurawiny i rodzynek drobno kroję i dodaję do pozostałych składników. Mieszam wszystko dokładnie i gotowe! W sam raz do mleka lub jogurtu naturalnego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.