Temat: smaczny szpinak

Macie jakies przepisy na smaczny szpinak?:) z czym do czego?:)
Pasek wagi
Ja robię sos szpinakowy co makaronu pelnoziarnistego, pycha :P
- Podsmażam trochę cebulki, zalewam wodą, gotuję, dodaje kostkę rosołową i wkładam mrożony szpinak
- kiedy się rozmrozi dodaję ze 3 zmiażdżone ząbki czosnku, biały pieprz, pietruszkę, inne przyprawy według uznania
- jak trochę się podgotuje zabielam śmietaną, czasem dodaję trochę białego sera, czekam aż woda trochę odparuje
-  próbuję i ewentaulnie dosalam (nie wiem czy jest takie słowo) i doprawiam

dodać do makaronu i gotowe :)

Ja robię szpinak do makaronu też:
- podsmażam trochę cebulki i rozmiażdżonego czosnku na oliwie 
- dodaję szpinaku i czekam aż zrobi się gorący*
- dodaję pokrojonego sera feta
- czekam aż ser się rozpuści, wtedy doprawiam (akurat ja: wegetą i pieprzem ziołowym)
- dodaję na patelnię makaron ugotowany al dente (czyli dosyć twardy, ale już ugotowany) i mieszam na tej patelni ze 2 minuty jedno z drugim
- gotowe

* - mowa o szpinaku mrożonym. Jeżeli masz natomiast szpinak naturalny, w liściach, to weź te liście, pokrój blaszki na drobno, wrzuć wszystko do blendera, dodaj ciut wody i wyblenderuj. Żeby wyszła Ci z tego taka ciapa. 
Czosnek + masło + śmietana, niedietetyczne ale przepyszne! :)
A ja uwielbiam nalesniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomorowym
Farsz do nalesnkow (przepis podkradlam z biowaya a tam maja najlepszy szpinak na swiecie!): szpiank wrzucamy na patelnie, dodajemy starta marchewke i troche twarogu. Doprawiamy sola, piieprzem, sosem sojowym, slodka papryka i odrobina czosnku. Moj ukochany chlebek szpinakowy: 4lyzki maki zytniej, 1lyzka maki ziemniaczanej, 110g szpinaku (mrozonego), proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy, doprawiamy i wrzucamy na mocno rozgrzana patelnie, smazymy na malutkim ogniiu pod przykryciem
Pasek wagi
do szpinaku pasuje śmietana, czosnek, sól i pieprz
śmietana, czosnek, gorgonzola albo inny ser pleśniowy, sól, pieprz
Pasek wagi
Pierogi ze szpinakiem. Ale tak jak dziewczyny mówią - szpinak podsmażam z czoosnkiem i serem, do tego go doprawiam ;)
Pasek wagi
Makaron rurki bądź świderki i do tego szpinak rozmrażamy na patelni dodajemy troszke czosnku i serek topiony(trójkąciki) oraz przyprawę vegeta. PYCHA!!! To nadzienie szpinakowe może być też do krokietów lub omletu, też jest bardzo smaczne :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.