- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
10 września 2013, 19:23
co "najzdrowiej" dodać do ciasta drożdżowego (czy też kruchego): olej rzepakowy, masło czy margaryne?
dzieki
- Dołączył: 2007-04-27
- Miasto: Moje
- Liczba postów: 3983
10 września 2013, 19:56
Do tych ciast tylko maslo
Edytowany przez gosiuniaaa 10 września 2013, 19:57
- Dołączył: 2012-01-30
- Miasto: Santorini
- Liczba postów: 167
10 września 2013, 21:24
cokolwiek byle nie margarynę! z masłem będzie najsmaczniejsze, natomiast z olejem rzepakowym najzdrowsze (w przeciwieństwie do masła ma kwasy tłuszczowe omega 3)
11 września 2013, 09:11
Zdecydowanie masło. Nie zrobisz kruchego na oleju, bądź margarynie.
- Dołączył: 2010-11-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 1094
11 września 2013, 09:41
zrobisz spokojnie kruche na margarynie... kruche ciasto to chyba najczęściej robione przeze mnie ciasto i nigdy nie używałam w kuchni, pieczeniu, gotowaniu masła... więc da się ;)
- Dołączył: 2013-07-16
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1420
11 września 2013, 11:06
pasiastaaa napisał(a):
zrobisz spokojnie kruche na margarynie... kruche ciasto to chyba najczęściej robione przeze mnie ciasto i nigdy nie używałam w kuchni, pieczeniu, gotowaniu masła... więc da się ;)
oczywiscie ze sie da . i tak robia w piekarniach ale margaryna jest niezdrowa , tluszczow trans ma bardzo malo ale i ja mowie jej nie
- Dołączył: 2014-01-21
- Miasto: katowice
- Liczba postów: 4
21 stycznia 2014, 14:49
ciasto z mąki pełnoziarnistej i miodem zamiast cukru jest równie dobre, a przynajmniej trochę zdrowsze
- Dołączył: 2014-02-04
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 14
26 lutego 2014, 14:49
ja muszę masło ograniczać... więc do wypieków stosuję olej. ale nie byle jaki, tylko konkretny, który przy okazji stanowi substytut masła :) kupuję golden drop, bo ma maślany smak i zapach, jest bardzo zdrowy i super pasuje do wypieków. kiedyś tylko masło ;)