Temat: do ciasta: masło, margaryna, olej?

co "najzdrowiej" dodać do ciasta drożdżowego (czy też kruchego): olej rzepakowy, masło czy margaryne?
dzieki
Masło.
Do tych ciast tylko maslo
masło
cokolwiek byle nie margarynę! z masłem będzie najsmaczniejsze, natomiast z olejem rzepakowym najzdrowsze (w przeciwieństwie do masła ma kwasy tłuszczowe omega 3)
Zdecydowanie masło. Nie zrobisz kruchego na oleju, bądź margarynie.
zrobisz spokojnie kruche na margarynie... kruche ciasto to chyba najczęściej robione przeze mnie ciasto i nigdy nie używałam w kuchni, pieczeniu, gotowaniu masła... więc da się ;)
Pasek wagi

pasiastaaa napisał(a):

zrobisz spokojnie kruche na margarynie... kruche ciasto to chyba najczęściej robione przeze mnie ciasto i nigdy nie używałam w kuchni, pieczeniu, gotowaniu masła... więc da się ;)
oczywiscie ze sie da . i tak robia w piekarniach ale margaryna jest niezdrowa , tluszczow trans ma bardzo malo ale  i ja mowie jej nie 
ciasto z mąki pełnoziarnistej i miodem zamiast cukru jest równie dobre, a przynajmniej trochę zdrowsze
ja muszę masło ograniczać... więc do wypieków stosuję olej. ale nie byle jaki, tylko konkretny, który przy okazji stanowi substytut masła :) kupuję golden drop, bo ma maślany smak i zapach, jest bardzo zdrowy i super pasuje do wypieków. kiedyś tylko masło ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.