- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
10 września 2013, 19:23
co "najzdrowiej" dodać do ciasta drożdżowego (czy też kruchego): olej rzepakowy, masło czy margaryne?
dzieki
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
10 września 2013, 19:25
chyba masło...
Edytowany przez olgafigmat 10 września 2013, 19:25
- Dołączył: 2013-06-06
- Miasto:
- Liczba postów: 1478
10 września 2013, 19:29
nigdy nie robiłam drożdżowego z olejem o.O masło oczywiście
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
10 września 2013, 19:30
a do kruchego tez maslo? a zamiast cukru to lepiej: słodzik czy miód (chodzi o drożdżowe i kruche)
- Dołączył: 2011-07-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 1374
10 września 2013, 19:36
Nie wiem, czy w ogóle Ci cokolwiek wyjdzie przy takich zmianach.
Kruche to mąka+masło+cukier i koniec, przynajmniej według mojej wiedzy.
- Dołączył: 2010-04-12
- Miasto: Liverpool
- Liczba postów: 1415
10 września 2013, 19:43
sprobuj wszystkie opcje inam powiedz co wyszlo
- Dołączył: 2011-03-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 2337
10 września 2013, 19:43
chce jakoś "uzdrowić" te przepisy:P a drożdzowe?:P w necie widziałam przepis na drożdzowe z miodem i wlasnie raz byl olej raz masło i zastanaiwam się co zdrowsze;P
10 września 2013, 19:45
Z tłuszczy które podałaś najzdrowsze jest masło, potem olej i margaryna, ale robiąc np. kruche ciasto nie możesz dodać oleju. Tak samo robiąc ciasto drożdżowe nie możesz dodać kostki margaryny! Wyjdzie co bądź. Lepiej zajrzyj sobie na przepisy a nie wymyślaj. Każde udziwnianie i odchudzanie wypieków prowadzi do ich gorszej jakości i tego że po prostu nie będą się nadawały do spożycia. Słodycze są nie zdrowe więc co byś nie dodała do tego wypieku to i tak zdrowiej nie będzie bo w wysokiej temperaturze witaminy giną.
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
10 września 2013, 19:50
słodycze mają być smaczne a nie zdrowe...
ja wychodzę z tego założenia
wolę rzadziej zjeść coś dobrego (ciasto na maśle i z cukrem, lody na śmietanie, prawdziwą czekoladę) niż codziennie jakiś badziew czy podróbę