Temat: do ciasta: masło, margaryna, olej?

co "najzdrowiej" dodać do ciasta drożdżowego (czy też kruchego): olej rzepakowy, masło czy margaryne?
dzieki
chyba masło...
Pasek wagi
Masło.
nigdy nie robiłam drożdżowego z olejem o.O masło oczywiście
a do kruchego tez maslo? a zamiast cukru to lepiej: słodzik czy miód (chodzi o drożdżowe i kruche)
Nie wiem, czy w ogóle Ci cokolwiek wyjdzie przy takich zmianach.
Kruche to mąka+masło+cukier i koniec, przynajmniej według mojej wiedzy. 
sprobuj wszystkie opcje inam powiedz co wyszlo
Pasek wagi
chce jakoś "uzdrowić" te przepisy:P a drożdzowe?:P w necie widziałam przepis na drożdzowe z miodem i wlasnie raz byl olej raz masło i zastanaiwam się co zdrowsze;P
Z tłuszczy które podałaś najzdrowsze jest masło, potem olej i margaryna, ale robiąc np. kruche ciasto nie możesz dodać oleju. Tak samo robiąc ciasto drożdżowe nie możesz dodać kostki margaryny! Wyjdzie co bądź. Lepiej zajrzyj sobie na przepisy a nie wymyślaj. Każde udziwnianie i odchudzanie wypieków prowadzi do ich gorszej jakości i tego że po prostu nie będą się nadawały do spożycia. Słodycze są nie zdrowe więc co byś nie dodała do tego wypieku to i tak zdrowiej nie będzie bo w wysokiej temperaturze witaminy giną.
słodycze mają być smaczne a nie zdrowe...
ja wychodzę z tego założenia
wolę rzadziej zjeść coś dobrego (ciasto na maśle i z cukrem, lody na śmietanie, prawdziwą czekoladę) niż codziennie jakiś badziew czy podróbę
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.