5 września 2013, 17:04
Jutro na sniadanie po raz pierwszy chce sobie zrobic owsianke, nigdy wczesniej jej nie przyrzadzalam...
Zamierzam zrobic ja tak; ok. 5 lyzek gorskich platkow owsianych zalac szklanka mleka i zagotowac tak zeby platki byly napeczniale i miekkie, oslodzic do smaku, potem do gotowej owsianki wkroic banana i ewentualnie dodac troszke cynamonu
Czy jesli zrobie to tak to wyjdzie smaczna? Czy moze powinnam cos zmienic, cos dodac lub odjac? ;)
- Dołączył: 2013-06-17
- Miasto: Katania
- Liczba postów: 6528
5 września 2013, 18:24
to ja jestem jakaś inna
![]()
nie gotuję ani nie zalewam wrzątkiem, mieszam z jogurtem naturalnym i zostawiam na jakieś 20-30 minut aż zmiękną
- Dołączył: 2009-05-05
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 4213
5 września 2013, 18:31
Ja tez zalewAm zimnym mlekiem na ok 30 min i da tez mieciutkie
- Dołączył: 2012-04-24
- Miasto: Meksyk
- Liczba postów: 189
5 września 2013, 18:53
A ja gotuję na mleku aż płatki zmiękną ;) Taką najbardziej lubię, od dziecka tylko tak przyrządzam, chyba ze nie mam wcześniej czasu to wieczorem zalewam i następnego dnia podlewam to mlekiem, chwilę gotuję i gotowe ;) mniam !
- Dołączył: 2012-11-09
- Miasto: Berlin
- Liczba postów: 507
5 września 2013, 19:23
ok 4 łyzki owsianki gotuję z wodą, dolewam trochę mleka do smaku + słodzik i cynamon. Potem wkrajam banana i jest pyyyszna :D
- Dołączył: 2013-09-05
- Miasto: Zakopane
- Liczba postów: 30
5 września 2013, 19:41
ja owsianki nie gotuję,wystarczy zalać mlekiem i odczekać :) ale to muszą być płatki owsiane błyskawiczne :)
- Dołączył: 2013-06-17
- Miasto: Katania
- Liczba postów: 6528
5 września 2013, 19:56
mamusiaAnitki napisał(a):
ja owsianki nie gotuję,wystarczy zalać mlekiem i odczekać :) ale to muszą być płatki owsiane błyskawiczne :)
nie muszą ja robię z jogurtem zwykłe
5 września 2013, 21:33
Ja owsiankę robię tak:
pół szklanki płatków owsianych i łyżkę otrąb zalewam na noc szklanką wody.
Rano zagotowuję szklankę mleka i wrzucam płatki z wodą i gotuję aż zgęstnieje dodając łyżeczkę siemienia lnianego.
Podaję z dodatkami.
- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
5 września 2013, 21:38
nie potrafię przełknąć owsianki zalanej na noc wodą lub mlekiem, bo według mnie robi się z tego papka
Moja idealna owsianka to: 5 łyżek płatków owsianych górskich + 1 łyżka otrębów owsianych + pestki słonecznika + pestki dyni - to wszystko wrzucam na gotujące się mleko z cynamonem i cukrem waniliowym, mieszkam i czekam aż wszystko razem się zagotuje, po czym natychmiast przelewam do miseczki :)
Płatki zdążą odpowiednio namoczyć się w mleku, ale pozostaną jędrne
![]()
5 września 2013, 22:12
owsianka na mleku sama w sobie jest słodka, jak dodasz banana to masz wtedy maksymalnie słodką a jak jeszcze do tego dosłodzisz to nie wiem czy przełkniesz ja bym nie dała rady
- Dołączył: 2012-05-04
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 4772
5 września 2013, 23:10
jest 100000000 sposobów, i najlepiej metodą prób i błędów znaleźć tą swoją ;)
ps. ja nigdy nie gotuje, zawzze zalewam wodą/mlekiem czekam chwile (w trakcie się kąpie czy coś :D ) i dodaje później jogurt, słonecznik, pestki dyni lub orzechy, obowiązkowo cynamon!! (zastepuje wszelkie cukry, słodziki itp) i jakis owoc, albo suszone owoce ;) aha no i oręby, zawsze pszenne prażone. Mam jedne ulubione tylko i takie jem ;) czasami tez takie "pałeczki" błonnikowe, z lidla lub biedronki (2,99zł za 250g, polecam ;)
Edytowany przez bedezdrowa 5 września 2013, 23:15