5 września 2013, 17:04
Jutro na sniadanie po raz pierwszy chce sobie zrobic owsianke, nigdy wczesniej jej nie przyrzadzalam...
Zamierzam zrobic ja tak; ok. 5 lyzek gorskich platkow owsianych zalac szklanka mleka i zagotowac tak zeby platki byly napeczniale i miekkie, oslodzic do smaku, potem do gotowej owsianki wkroic banana i ewentualnie dodac troszke cynamonu
Czy jesli zrobie to tak to wyjdzie smaczna? Czy moze powinnam cos zmienic, cos dodac lub odjac? ;)
5 września 2013, 17:08
http://www.youtube.com/watch?v=jqMqTDMXo3QW tym filmiku dietetyczka tłumaczy, dlaczego powinno zalewać się owsiankę wrzątkiem, a nie gotować.
- Dołączył: 2010-10-25
- Miasto: Wyspy Kokosowe
- Liczba postów: 1107
5 września 2013, 17:08
Smaczniejsza będzie na mleku
![]()
Do tych napęczniałych płatków wlej sobie szklankę mleka np.2% i wtedy pogotuj chwilę.
5 września 2013, 17:11
MysiaPysia000 napisał(a):
Smaczniejsza będzie na mleku Do tych napęczniałych płatków wlej sobie szklankę mleka np.2% i wtedy pogotuj chwilę.
Czyli namoczyc w wodzie a potem odlac ta wode i wlac mleko?
- Dołączył: 2013-04-09
- Miasto: A
- Liczba postów: 805
5 września 2013, 17:18
Ja bym nie dosładzała, płatki owsiane same w sobie są bardzo słodkie. Mleko też jest słodkie przecież. I jeszcze banan... Ja uwielbiam słodycze, ale takiej owsianki z cukrem i słodkimi dodatkami to bym chyba nie przełknęła. ;)
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
5 września 2013, 17:29
Ja płatki górskie zalewam gorącą wodą - ale wieczorem. Przez noc porządnie nasiąkną - nic nie trzeba odlewać. Ja mieszam z jogurtem plus owocami ( maliny, borówki, banan ) , a mąż zalewa mlekiem plus cukier.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 775
5 września 2013, 17:49
a ja troszkę inaczej przygotowuję owsianke.
otóż wieczorkiem wsypuje sobie do miseczki płatki owsiane (40g) do tego dodaje migdały (13g), miód - 1 łyżeczka płaska (6g) i jogurt naturalny (180g) - 1 opakowanie
i odstawiam na noc na blacie kuchennym
rano jest pyszna i napęczniała :D
- Dołączył: 2009-05-05
- Miasto: Zabrze
- Liczba postów: 4213
5 września 2013, 17:50
Ja zalewAm mlekiem na pól godz przed zjedzeniem, wkrajam owoc, wyciskam cała cytryne, dodaje trosze miodu, orzechów, zorawine i kilka rodzynek. Pycha
5 września 2013, 17:51
dzieki dziewczyny, juz wiem jak zrobie.. wieczorem 5 lyzek platkow zaleje woda, zostawie na noc, rano zaleje szklanka mleka, dodam jeszcze lyzeczke siemienia lnianego mielonego, chwile pogotuje, wyleje na miseczke, dodam troche cynamonu (na jedna polowe, zeby zobaczyc jak smakuje bez cynamonu), jesli bedzie za malo slodkie dodam troche stewii, wkroje banana i dodam troche malin :)
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 11119
5 września 2013, 18:06
healthylife napisał(a):
dzieki dziewczyny, juz wiem jak zrobie.. wieczorem 5 lyzek platkow zaleje woda, zostawie na noc, rano zaleje szklanka mleka, dodam jeszcze lyzeczke siemienia lnianego mielonego, chwile pogotuje, wyleje na miseczke, dodam troche cynamonu (na jedna polowe, zeby zobaczyc jak smakuje bez cynamonu), jesli bedzie za malo slodkie dodam troche stewii, wkroje banana i dodam troche malin :)
Nie gotuj - nie ma takiej potrzeby - będzie mięciutka.