Temat: Tak się robi owsiankę?

Jutro na sniadanie po raz pierwszy chce sobie zrobic owsianke, nigdy wczesniej jej nie przyrzadzalam...

Zamierzam zrobic ja tak; ok. 5 lyzek gorskich platkow owsianych zalac szklanka mleka i zagotowac tak zeby platki byly napeczniale i miekkie, oslodzic do smaku, potem do gotowej owsianki wkroic banana i ewentualnie dodac troszke cynamonu

Czy jesli zrobie to tak to wyjdzie smaczna? Czy moze powinnam cos zmienic, cos dodac lub odjac? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=jqMqTDMXo3Q
W tym filmiku dietetyczka tłumaczy, dlaczego powinno zalewać się owsiankę wrzątkiem, a nie gotować.
Smaczniejsza będzie na mleku  Do tych napęczniałych płatków wlej sobie szklankę mleka np.2% i wtedy pogotuj chwilę.

MysiaPysia000 napisał(a):

Smaczniejsza będzie na mleku  Do tych napęczniałych płatków wlej sobie szklankę mleka np.2% i wtedy pogotuj chwilę.

Czyli namoczyc w wodzie a potem odlac ta wode i wlac mleko?
Ja bym nie dosładzała, płatki owsiane same w sobie są bardzo słodkie. Mleko też jest słodkie przecież. I jeszcze banan... Ja uwielbiam słodycze, ale takiej owsianki z cukrem i słodkimi dodatkami to bym chyba nie przełknęła. ;)
Ja płatki górskie zalewam gorącą wodą - ale wieczorem. Przez noc porządnie nasiąkną - nic nie trzeba odlewać. Ja mieszam z jogurtem plus owocami ( maliny, borówki, banan ) , a mąż zalewa mlekiem plus cukier.
a ja troszkę inaczej przygotowuję owsianke.
otóż wieczorkiem wsypuje sobie do miseczki płatki owsiane (40g) do tego dodaje migdały (13g), miód - 1 łyżeczka płaska (6g) i jogurt naturalny (180g) - 1 opakowanie
i odstawiam na noc na blacie kuchennym

rano jest pyszna i napęczniała :D
Pasek wagi
Ja zalewAm mlekiem na pól godz przed zjedzeniem, wkrajam owoc, wyciskam cała cytryne, dodaje trosze miodu, orzechów, zorawine i kilka rodzynek. Pycha
Pasek wagi
dzieki dziewczyny, juz wiem jak zrobie.. wieczorem 5 lyzek platkow zaleje woda, zostawie na noc, rano zaleje szklanka mleka, dodam jeszcze lyzeczke siemienia lnianego mielonego, chwile pogotuje, wyleje na miseczke, dodam troche cynamonu (na jedna polowe, zeby zobaczyc jak smakuje bez cynamonu), jesli bedzie za malo slodkie dodam troche stewii, wkroje banana i dodam troche malin :)

healthylife napisał(a):

dzieki dziewczyny, juz wiem jak zrobie.. wieczorem 5 lyzek platkow zaleje woda, zostawie na noc, rano zaleje szklanka mleka, dodam jeszcze lyzeczke siemienia lnianego mielonego, chwile pogotuje, wyleje na miseczke, dodam troche cynamonu (na jedna polowe, zeby zobaczyc jak smakuje bez cynamonu), jesli bedzie za malo slodkie dodam troche stewii, wkroje banana i dodam troche malin :)

Nie gotuj - nie ma takiej potrzeby - będzie mięciutka.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.