- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 115
18 sierpnia 2013, 12:59
Mam pytanko, czy jogurt naturalny jest w stanie zastąpić mi śmietanę do zagęszczenia sosu. Planuje zrobić pulpety drobiowe w sosie jogurtowym i zapiec je.. Zastanawia mnie to czy jogurt się nie zważy, czy lepsze będzie mleko. Proszę o jakies rady co i jak. Bede wdzięczna. :)
Edytowany przez dreamfuture 18 sierpnia 2013, 13:22
18 sierpnia 2013, 13:09
najwyżej zrobisz drugi raz :D
- Dołączył: 2013-03-27
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 440
18 sierpnia 2013, 13:10
właśnie robie sos na jogurcie naturalnym, wiec można:)
- Dołączył: 2010-11-25
- Miasto:
- Liczba postów: 2514
18 sierpnia 2013, 13:18
ja używam tylko jogurtu. i zawsze biorę mały słoiczek wlewam tam jogurt, troszkę wody, zakręcam i trzęsę aż to się wymiesza. nic się nie zważy:)
- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 115
18 sierpnia 2013, 13:21
Ok ok tylko problem w tym czy obróbka termiczna temu niw zaszkodzi :)
- Dołączył: 2013-08-07
- Miasto: Będzin
- Liczba postów: 3829
18 sierpnia 2013, 13:42
to tak jak ze śmietaną "nie do zupy", wystarczy rozrobić z wodą i ma być ok, ewentualnie z odrobiną sosu a później dodać więcej i bedziesz widziała czy się coś dzieje czy nie
- Dołączył: 2013-07-09
- Miasto: Bahamy
- Liczba postów: 318
18 sierpnia 2013, 14:24
Żeby mieć pewność, że się nie zważy do jogurtu dodaj odrobinę sosu, tego który chcesz zagęścić i zmieszaj to :) Bo jeśli zimny jogurt/śmietanę wleje się do wrzątku/gorącego to może dostać szoku i powstaną grudki :)
- Dołączył: 2008-06-12
- Miasto: Labirynt
- Liczba postów: 3356
18 sierpnia 2013, 19:03
publicM napisał(a):
ja używam tylko jogurtu. i zawsze biorę mały słoiczek wlewam tam jogurt, troszkę wody, zakręcam i trzęsę aż to się wymiesza. nic się nie zważy:)
W tym wypadku sie "nie zwarzy", takie meandry polskiego języka...