Temat: jogurt naturalny - sos na goraco

Mam pytanko, czy jogurt naturalny jest w stanie zastąpić mi śmietanę do zagęszczenia sosu. Planuje zrobić pulpety drobiowe w sosie jogurtowym i zapiec je.. Zastanawia mnie to czy jogurt się nie zważy, czy lepsze będzie mleko. Proszę o jakies rady co i jak. Bede wdzięczna. :)
Pasek wagi
sądzę, ze mozna ;)
najwyżej zrobisz drugi raz :D

właśnie robie sos na jogurcie naturalnym, wiec można:)


ja używam tylko jogurtu. i zawsze biorę mały słoiczek wlewam tam jogurt, troszkę wody, zakręcam i trzęsę aż to się wymiesza. nic się nie zważy:)
Pasek wagi
Ok ok tylko problem w tym czy obróbka termiczna temu niw zaszkodzi :)
Pasek wagi
jasne
to tak jak ze śmietaną "nie do zupy", wystarczy rozrobić z wodą i ma być ok, ewentualnie z odrobiną sosu a później dodać więcej i bedziesz widziała czy się coś dzieje czy nie
Pasek wagi
Żeby mieć pewność, że się nie zważy do jogurtu dodaj odrobinę sosu, tego który chcesz zagęścić i zmieszaj to :) Bo jeśli zimny jogurt/śmietanę wleje się do wrzątku/gorącego to może dostać szoku i powstaną grudki :)
Pasek wagi

publicM napisał(a):

ja używam tylko jogurtu. i zawsze biorę mały słoiczek wlewam tam jogurt, troszkę wody, zakręcam i trzęsę aż to się wymiesza. nic się nie zważy:)
W tym wypadku sie "nie zwarzy", takie meandry polskiego języka...
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.