- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
5 sierpnia 2013, 19:03
Cześć kobietki. Bardzo Was proszę o pomoc.
W ogródku rośnie mi dużo cukinii i bardzo lubię piec ciasto z cukinii.
Jednak przepis, który mam jest bardzo kaloryczny:
3 szklanki cukinii - 96 kcal
130g mąki - ok 500 kcal
1/2 szkl. oleju - 1000 kcal
40g sera żółtego - 100 kcal (używam Hit z Ryk)
4 jajka - 300 kcal
sól, pieprz, czosnek, natka i przyprawy do smaku
w sumie - 2000 kcal
Co mogłabym zrobić aby obniżyć zawartość kaloryczną?
Na co można by mąkę zamienić? Otręby i inne mąki mają tyle samo kalorii....
Czy mogłabym zmniejszyć ilość oleju, bez szkody dla ciasta? Może wymieszać go z czymś, ale z czym?
nie do końca znam się na kuchni i po prostu jak mam przepis to z niego robię, nie umiem zamieniać składników.
Mam nadzieje, że będzie mi mogły pomóc :)
5 sierpnia 2013, 19:08
wcale nie tak duzo kalori -przecie calego nie zjesz
mysle ,ze jak zmniejszysz ilość oleju trochę-raczej sie nic nie stanie
dobre te ciasto-bo osttanio mam ochotę na cos z cukini;P
- Dołączył: 2012-09-03
- Miasto: Rumia
- Liczba postów: 2051
5 sierpnia 2013, 19:08
zalezy do czego ten olej jest potrzebny. Bo zawsze możesz dać o połowę mnie oleju lub zamienić go na oliwę z oliwek - jest zdrowa:)
A co do mąki, czasem nie da sie nic z nią zrobić, możesz tylko użyc mąki typu 2000 albo samej zmielic otręby
- Dołączył: 2013-01-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 3329
5 sierpnia 2013, 19:08
Według mnie to nie musisz wcale obniżać kaloryczności tego ciasta, raczej nie zjesz go całego sama lub naraz, a produkty z których jest zrobione są zdrowe.
- Dołączył: 2012-11-17
- Miasto: Tamten Koniec
- Liczba postów: 2103
5 sierpnia 2013, 19:09
oliwa z oliwek ok. 820 kcal
ser light ok. 110 kcal
mąka razowa ok. 360 kcal
2 jajka i 2 białka ok. 150 kcal
BTW to nie ciasto tylko pasztet z cukinii
![]()
ja daję tylko 1/4 szklanki oleju bo wychodzi jak dla mnie zbyt tłuste
Edytowany przez MilKot 5 sierpnia 2013, 19:11
- Dołączył: 2013-07-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 103
5 sierpnia 2013, 19:12
Zamień mąkę na otręby, wtedy przepis będzie zgodny z dietą montignaca i jeśli nie zjesz do tego innych węglowodanów (nie wiem z czym sie to je) to gwarantuję Ci że nie przytyjesz nawet jak zjesz dużo:) A oleju użyj rzepakowego, unikaj słonecznikowego.
- Dołączył: 2012-10-24
- Miasto: Zielonka
- Liczba postów: 675
5 sierpnia 2013, 19:27
olej to lepiej z oliwek niz rzepakowy
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
5 sierpnia 2013, 19:29
Dzięki dziewczyny za rady
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
5 sierpnia 2013, 20:44
ooch, to ja też go zrobie :D a ta cukinia w szklankach to jaka? surowa, starta i odsączona?
- Dołączył: 2009-11-29
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 4223
5 sierpnia 2013, 22:42
noc.nik napisał(a):
ooch, to ja też go zrobie :D a ta cukinia w szklankach to jaka? surowa, starta i odsączona?
starta cukinia, powinna być odsączona, ale ja jej nie odsączałam. 3 szklanki uzyskasz z dużej cukinii, takiej ok 600-700 gram, po obraniu i wydrążeniu środka zostaje jakieś 400g
Piekę w 180 stopniach na ustawieniu piekarnika góra + dół przez ok 50 minut. Wychodzi mi duża forma do tarty...