Temat: Jak odchudzić ten przepis?

Cześć kobietki. Bardzo Was proszę o pomoc. 
W ogródku rośnie mi dużo cukinii i bardzo lubię piec ciasto z cukinii. 
Jednak przepis, który mam jest bardzo kaloryczny:

3 szklanki cukinii - 96 kcal
130g mąki - ok 500 kcal
1/2 szkl. oleju - 1000 kcal
40g sera żółtego - 100 kcal (używam Hit z Ryk)
4 jajka - 300 kcal
sól, pieprz, czosnek, natka i przyprawy do smaku

w sumie - 2000 kcal

Co mogłabym zrobić aby obniżyć zawartość kaloryczną?
Na co można by mąkę zamienić? Otręby i inne mąki mają tyle samo kalorii....
Czy mogłabym zmniejszyć ilość oleju, bez szkody dla ciasta? Może wymieszać go z czymś, ale z czym?

nie do końca znam się na kuchni i po prostu jak mam przepis to z niego robię, nie umiem zamieniać składników. 

Mam nadzieje, że będzie mi mogły pomóc :)
Pasek wagi
wcale nie tak duzo kalori -przecie  calego nie zjesz

mysle ,ze jak zmniejszysz ilość oleju trochę-raczej sie nic nie stanie
dobre te ciasto-bo osttanio mam ochotę na cos z cukini;P
zalezy do czego ten olej jest potrzebny. Bo zawsze możesz dać o połowę mnie oleju lub zamienić go na oliwę z oliwek - jest zdrowa:)
A co do mąki, czasem nie da sie nic z nią zrobić, możesz tylko użyc mąki typu 2000 albo samej zmielic otręby
Według mnie to nie musisz wcale obniżać kaloryczności tego ciasta, raczej nie zjesz go całego sama lub naraz, a produkty z których jest zrobione są zdrowe.
Pasek wagi
oliwa z oliwek ok. 820 kcal
ser light ok. 110 kcal
mąka razowa ok. 360 kcal
2 jajka i 2 białka ok. 150 kcal

BTW to nie ciasto tylko pasztet z cukinii  ja daję tylko 1/4 szklanki oleju bo wychodzi jak dla mnie zbyt tłuste
Zamień mąkę na otręby, wtedy przepis będzie zgodny z dietą montignaca i jeśli nie zjesz do tego innych węglowodanów (nie wiem z czym sie to je) to gwarantuję Ci że nie przytyjesz nawet jak zjesz dużo:) A oleju użyj rzepakowego, unikaj słonecznikowego.
Pasek wagi
olej to lepiej z oliwek niz rzepakowy
Pasek wagi
Dzięki dziewczyny za rady 
Pasek wagi
ooch, to ja też go zrobie :D a ta cukinia w szklankach to jaka? surowa, starta i odsączona?

noc.nik napisał(a):

ooch, to ja też go zrobie :D a ta cukinia w szklankach to jaka? surowa, starta i odsączona?

starta cukinia, powinna być odsączona, ale ja jej nie odsączałam. 3 szklanki uzyskasz z dużej cukinii, takiej ok 600-700 gram, po obraniu i wydrążeniu środka zostaje jakieś 400g

Piekę w 180 stopniach na ustawieniu piekarnika góra + dół przez ok 50 minut. Wychodzi mi duża forma do tarty...
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.