- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
5 sierpnia 2013, 18:43
zaczyna się sezon na dynię :) jak lubicie ją jeść, znacie jakieś fajne przepisiki?
słyszałam o kaszy zapiekanej z dynią i rodzynkami, brzmi bardzo apetycznie ale nie znam szczegółów i chyba będę kombinować :)
- Dołączył: 2013-04-10
- Miasto:
- Liczba postów: 3026
5 sierpnia 2013, 18:44
ja lubie tylko pestki dyniowe
5 sierpnia 2013, 18:46
Nie lubię dyni, ale zupa-krem jest nawet ok ;)
- Dołączył: 2009-05-18
- Miasto: Rajskie Wyspy
- Liczba postów: 88313
5 sierpnia 2013, 18:46
Jadlam kiedys zupe-krem z dyni, i byla przepyszna!
- Dołączył: 2013-01-13
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 3329
5 sierpnia 2013, 18:48
Kocham zupę dyniową na mleku z zacierkami ♥ w sezonie jem codziennie
5 sierpnia 2013, 18:49
nigdy nie jadłam dyni (oczywiście poza pestkami). Raz piłam kompot i bardzo mi nie smakował, ale podejrzewam, że był nieumiejętnie przygotowany.
- Dołączył: 2009-05-18
- Miasto: Rajskie Wyspy
- Liczba postów: 88313
5 sierpnia 2013, 18:50
Bogini21 napisał(a):
Kocham zupę dyniową na mleku z zacierkami ? w sezonie jem codziennie
Podzielisz sie sprawdzonym przepisem?
- Dołączył: 2007-11-08
- Miasto: B
- Liczba postów: 11273
5 sierpnia 2013, 18:54
ja uwielbiam duszoną z czosnkiem i tymiankiem - chyba moje ulubione jedzenie :)
- Dołączył: 2013-02-08
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 920
5 sierpnia 2013, 18:59
Bogini21 i FabriFibra podajcie proszę przepisy :)
- Dołączył: 2012-07-07
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1044
5 sierpnia 2013, 19:01
chyba poza pestkami nic nie jadlam jeszcze, ale nabrałam ochoty na to
Życia od Kuchni, odc. 5. Zupa krem z dyni z imbirem i świeżo siekaną kolendrą
Składniki:
¼ obranej, oczyszczonej i umytej dyni
1 obrana, umyta marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml Rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 18%
100 ml soku pomarańczowego
2 łyżki prażonych pestek dyni
Kilka gałązek świeżej kolendry
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
Curry, Imbir, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku
Dynię i marchew pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek połączonej z masłem. Dodać posiekany czosnek, a następnie rosół, śmietanę i sok pomarańczowy. Całość gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.Zupę doprawić do smaku przyprawą Kucharek, curry, imbirem i chili, a następnie dokładnie zmiksować i przecedzić przez sito. Gorącą zupę przelać do bulionówek, posypać posiekaną kolendrą i pestkami dyni.
Edytowany przez agacik33 5 sierpnia 2013, 19:02