- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
31 lipca 2013, 10:26
Witam Was. Jak wyżej w temacie. Potrzebuję pomocy w wyborze idealnego tortu ;P Moja mama obchodzi 50-tkę za 2 dni i nie mam kompletnie pomysłu na tort. Znacie jakieś sprawdzone przepisy? Zależy mi żeby był wilgotny, smaczny, ale nie za słodki. I żeby było to coś więcej niż biszkopt przełożony śmietaną, co najczęściej robię ;) W końcu to 50-tka więc musi to być coś wyjątkowego i pysznego :)
31 lipca 2013, 10:50
tiramisu to raczej nie tort ale..... boże idealne
A masz sprawdzony przepis na tiramisu? Ja robiłam kilka razy z różnych przepisów znalezionych w internecie i za każdym razem wychodził mi za słodki...
31 lipca 2013, 10:52
31 lipca 2013, 10:53
Edytowany przez wikiaaa 31 lipca 2013, 10:57
31 lipca 2013, 10:55
Polecam: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/tort_stracciatella/przepis.html Piekłam go na swoje dwie osiemnastki i za każdym razem wszyscy byli zachwyceni, jest przepyszny
Faktycznie, wygląda pięknie. Tylko zastanawiam się czy dostanę jeszcze gdzieś truskawki...
31 lipca 2013, 11:01
31 lipca 2013, 11:04
Brzmi wspaniale i smacznie. Powiedz mi tylko czy ta ciemna masa nie wychodzi trochę gorzka? A wiśnie nasączone alkoholem są obowiązkowe, bo moja mama je uwielbia ;)domowy czarny las ;)upiecz ciasto czekoladowe xxl dr etkera według przepisu w tortownicy. Ciasto to jest wilgotne i pyszne - moim zdaniem lepsze niż biszkopt - no i zawsze wychodzi.zamiast samej bitej śmietany zrób dwie warstwy:na spód krem czekoladowy - np ten dr etkera - tyle, że ja dolewam kieliszek wódki lub jakiegoś takiego alkoholu bo wtedy smak jest lepszy i dosypuje jeszcze kakao naturalne aby był bardziej czekoladowy. Najlepiej schłodź krem w lodówce przed nakładaniem na ciasto.na drugą warstwę bitą śmietanę- tą prawdziwą. Dużą ilość - tak samo jak kremu - więc też musi się wcześniej schłodzić by była gęsta i łatwo się nakładało.Z zewnątrz posmaruj bitą śmietaną i obsyp dużą ilości startej na wiórki na dużych oczkach gorzkiej czekolady. Jeśli twoja mama lubi możesz do masy czekoladowej dodać wiśnie lub rodzynki nasączone alkoholem ;) Ja nie dodaje bo jada z nami dziecko ale bardzo lubię taki dodatek (moja mama macza rodzynki w czerwonym winie i takie doaje do bitej śmietany :D).Smacznego
31 lipca 2013, 11:05
Edytowany przez siczma 31 lipca 2013, 11:06
31 lipca 2013, 11:06
Ja robiłam ostatnio to Ludzie byli zachwyceni i zamiast biszjoptu jest kruche ciasto( to można oczywiście zamienić) ale jest pyszny
31 lipca 2013, 11:30
http://ibelieveinfood.blogspot.com/2012/10/jak-co-roku-przysza-jesien-wraz-z-nia.htmlPrzepis na szarlotkehttp://ibelieveinfood.blogspot.com/2012/12/tort-kokosowo-czekoladowy.htmlNa tort kokosowo czekoladowy( zastąpiłabym ganache kremem z gellwe czekoladowym zrobionym na maśle) jeśli chcesz by był mniej słodki
Ten torcik kokosowo-czekoladowy wygląda bardzo apetycznie ;) Kurczę teraz to się w ogóle nie mogę zdecydować ;p