Temat: Tort na 50 urodziny. Polecicie coś?

Witam Was. Jak wyżej w temacie. Potrzebuję pomocy w wyborze idealnego tortu ;P Moja mama obchodzi 50-tkę za 2 dni i nie mam kompletnie pomysłu na tort. Znacie jakieś sprawdzone przepisy? Zależy mi żeby był wilgotny, smaczny, ale nie za słodki. I żeby było to coś więcej niż biszkopt przełożony śmietaną, co najczęściej robię ;) W końcu to 50-tka więc musi to być coś wyjątkowego i pysznego :)

Pasek wagi
Mój ulubiony to biszkopt z galaretką i owocami;) Może nie jest aż taki wyjątkowy ale za to jaki pyszny:)
domowy czarny las ;)

upiecz ciasto czekoladowe xxl dr etkera według przepisu w tortownicy. Ciasto to jest wilgotne i pyszne - moim zdaniem lepsze niż biszkopt - no i zawsze wychodzi.

zamiast samej bitej śmietany zrób dwie warstwy:

na spód krem czekoladowy - np ten dr etkera - tyle, że ja dolewam kieliszek wódki lub jakiegoś takiego alkoholu bo wtedy smak jest lepszy i dosypuje jeszcze kakao naturalne aby był bardziej czekoladowy. Najlepiej schłodź krem w lodówce przed nakładaniem na ciasto.

na drugą warstwę bitą śmietanę- tą prawdziwą. Dużą ilość - tak samo jak kremu - więc też musi się wcześniej schłodzić by była gęsta i łatwo się nakładało.

Z zewnątrz posmaruj bitą śmietaną i obsyp dużą ilości startej na wiórki na dużych oczkach gorzkiej czekolady.

Jeśli twoja mama lubi możesz do masy czekoladowej dodać wiśnie lub rodzynki nasączone alkoholem ;) Ja nie dodaje bo jada z nami dziecko ale bardzo lubię taki dodatek (moja mama macza rodzynki w czerwonym winie i takie doaje do bitej śmietany :D).

Smacznego
Pasek wagi

MojAzyl podobny torcik dostał mój tata 2 miesiące wcześniej ;) była tam jeszcze dodatkowo bita śmietana. Teraz poszukuję czegoś innego, ale równie smacznego ;)

Pasek wagi
Rafaello albo tort makowy z czekoladą i karmelem?:)

zapomnij1986 napisał(a):

domowy czarny las ;)upiecz ciasto czekoladowe xxl dr etkera według przepisu w tortownicy. Ciasto to jest wilgotne i pyszne - moim zdaniem lepsze niż biszkopt - no i zawsze wychodzi.zamiast samej bitej śmietany zrób dwie warstwy:na spód krem czekoladowy - np ten dr etkera - tyle, że ja dolewam kieliszek wódki lub jakiegoś takiego alkoholu bo wtedy smak jest lepszy i dosypuje jeszcze kakao naturalne aby był bardziej czekoladowy. Najlepiej schłodź krem w lodówce przed nakładaniem na ciasto.na drugą warstwę bitą śmietanę- tą prawdziwą. Dużą ilość - tak samo jak kremu - więc też musi się wcześniej schłodzić by była gęsta i łatwo się nakładało.Z zewnątrz posmaruj bitą śmietaną i obsyp dużą ilości startej na wiórki na dużych oczkach gorzkiej czekolady. Jeśli twoja mama lubi możesz do masy czekoladowej dodać wiśnie lub rodzynki nasączone alkoholem ;) Ja nie dodaje bo jada z nami dziecko ale bardzo lubię taki dodatek (moja mama macza rodzynki w czerwonym winie i takie doaje do bitej śmietany :D).Smacznego

Brzmi wspaniale i smacznie. Powiedz mi tylko czy ta ciemna masa nie wychodzi trochę gorzka? A wiśnie nasączone alkoholem są obowiązkowe, bo moja mama je uwielbia ;)

Pasek wagi

sacria napisał(a):

Rafaello albo tort makowy z czekoladą i karmelem?:)

A czy Rafaello nie jest słodkie? Bo tak mi się wydaje, chociaż nigdy nie robiłam ;) Tort makowy niestety odpada, gdyż mama za makiem nie przepada w przeciwieństwie do mnie :)

Pasek wagi
tiramisu to raczej nie tort ale..... boże idealne
Przejrzyj sobie mojewypieki  - kupa pomyslow.

Polecam: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/truskawki/tort_stracciatella/przepis.html 
Piekłam go na swoje dwie osiemnastki i za każdym razem wszyscy byli zachwyceni, jest przepyszny 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.