5 lipca 2013, 13:03
Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego jak ciasto na zimno. Na biszkopty wylewa się bitą śmietanę z galaretką, akurat trafiłam na ten przepis w jakimś programie kulinarnym.
Ubiłam śmietanę (nie na jakoś super sztywno, bo bałam się, że się zważy), dodałam tężejącą galaretkę i wyszło... rzadkie
![]()
Niestety zauważyłam to dopiero po wylaniu na biszkopty
![]()
Myślicie, że w lodówce do jutra do 15 stężeje? Czy mogę już wywalić do kosza ?
![]()
Ewentualnie jak to ratować? Nie jestem autorytetem w robieniu ciast, a akurat dzisiaj musiałam... Ratujcie
- Dołączył: 2012-08-06
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2843
5 lipca 2013, 13:09
zostaw do jutra, nie wyrzucaj bo może akurat stężeje :) zostaw w lodówce, a w między czasie zró coś innego :):)
- Dołączył: 2012-03-20
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 4105
5 lipca 2013, 13:09
powinno jeszcze stężęc, a do ubijania śmietany dodałaś taki specyfik, który zapobiega podchodzeniu wodą i sprawia, że jest dłużej sztywna taka ubita śmietana?
- Dołączył: 2005-12-13
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3048
5 lipca 2013, 13:10
jak w 2 godziny w lodówce nie stężeje, to potem raczej juz tez nie...
- Dołączył: 2012-10-06
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2158
5 lipca 2013, 13:11
Zostaw na razie, może się stężeje, ale radziłabym w razie W zrobić np sernik na zimno z proszku, tam masz przepis i w 99% się udaje :)
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
5 lipca 2013, 13:12
Miałam taka akcję :) Stężało po nocy. Tak na przyszłość - doaj do śmietany trochę mascarpone, swietnie wszystko tężeje.
- Dołączył: 2012-03-20
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 4105
5 lipca 2013, 13:12
a i galaretkę do takich ciast robi się z połowy wody z przepisu
- Dołączył: 2012-10-17
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 351
5 lipca 2013, 13:19
trochę stężeje na pewno, ale ciężko stwierdzić, czy do 15 da radę..
- Dołączył: 2012-02-22
- Miasto:
- Liczba postów: 640
5 lipca 2013, 13:35
To po 5 minutach w lodówce powinno zacząć tężeć :) Spokojnie.
- Dołączył: 2012-02-22
- Miasto:
- Liczba postów: 640
5 lipca 2013, 13:37
virginia87 napisał(a):
powinno jeszcze stężęc, a do ubijania śmietany dodałaś taki specyfik, który zapobiega podchodzeniu wodą i sprawia, że jest dłużej sztywna taka ubita śmietana?
O mój boże co ty wymyślasz...
Wystarczy galaretka. W mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, choć w sumie jedna na 500ml też powinna utrzymać się, choć będzie bardziej miękka.