Temat: zupka :)

nie wiem, czy odnosze dobre wrazenie, ale wydaje mi sie, ze zupka pelna warzyw to IDEALNY posilek, zarówno na obiad, jak i na kolację
ja na przyklad uwielbiam ogórkową - ziemniaczki, marchewka, por, seler, ogorki (luuubie mocno kwasna) koperek i zabielam jedynie odrobiną jogurtu naturalnego :) robię na kostce, nie jest tak tłusta jak na mięsie - moja dietetyczna wersja ogókowej

jem samą albo z kromką chleba razowego
w zamrażarce mam też mieszankę do zupy warzywną na kalafiorową, też zamierzam w tym tygodniu zrobić sobie peełen gar zdrowia, zawsze do lodówki i na kilka dni mam spokój


a wy jakie zupki sobie gotujecie na dietce?
Pasek wagi
Brokułowa moja ulubiona :)

chromolee napisał(a):

a wy jakie zupki sobie gotujecie na dietce?

Zupka na dietce na kosteczce rosołkowej - bardzo zdrowiutkie to.

Jeśli już gotuję zupę to właśnie na mięsie, włoszczyźnie, ile to jest na cały garnek zupy? A kostka to pełno soli, jeden wielki zlepek chemii...i zazwyczaj staram się, jeśli mam zupę na obiad, żeby miała tyle kalorii co drugie danie, czyli dodaję tam ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty i dużo warzyw. A jeśli jest to krem to czasami też ser feta/kozi, itp.

ataanvarne napisał(a):

chromolee napisał(a):

a wy jakie zupki sobie gotujecie na dietce?
Zupka na dietce na kosteczce rosołkowej - bardzo zdrowiutkie to.Jeśli już gotuję zupę to właśnie na mięsie, włoszczyźnie, ile to jest na cały garnek zupy? A kostka to pełno soli, jeden wielki zlepek chemii...i zazwyczaj staram się, jeśli mam zupę na obiad, żeby miała tyle kalorii co drugie danie, czyli dodaję tam ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty i dużo warzyw. A jeśli jest to krem to czasami też ser feta/kozi, itp.


A ja jem zupę i wówczas nie jem już drugiego dania. I mimo, ze niezdrowe - odpowiada mi to, ze robię je na kostce, co kto lubi. Niewiele produktow jest teraz tak w 100% zdrowych, nie dajmy się zwariować.. ;)

Pasek wagi
Kostka kostką, w kwadrans po takim "obiedzie" z ugotowanych warzyw w słonej wodzie zabielonej jogurtem byłabym znów głodna, więc bez sensu. :P A dwudaniowych obiadów robić mi się nie chce, więc jak już robię zupę, to bardziej przypomina ona gulasz czy leczo i ma dobre 400kcal w porcji.
Pasek wagi

LadyKrowka napisał(a):

Kostka kostką, w kwadrans po takim "obiedzie" z ugotowanych warzyw w słonej wodzie zabielonej jogurtem byłabym znów głodna, więc bez sensu. :P A dwudaniowych obiadów robić mi się nie chce, więc jak już robię zupę, to bardziej przypomina ona gulasz czy leczo i ma dobre 400kcal w porcji.


A moglabys podać jakis przepis na taką zupke? :)

Pasek wagi
krupnik,brokułowa,pomidorowa,z kalarepki,ogórkowa,kapuśniak,z fasolki ,praktycznie wszystkie - ale zawsze gotowane na kurczaku - chyba że grochówka lub fasolowa to na kościach wędzonych + boczek wędzony dla męża
Pasek wagi
zgadzam się!! też tak robię biorę garnek, wrzucam tam pełno warzyw i to za każdym razem co innego, to co jest ładne w sklepie, woda, trochę soli, trochę pieprzu i ugotować taki warzywny wywar, do gotowego jeszcze dorzucić świeżą natkę pietruszki, pysznie smakuje, ma mało kalorii i się można pięknie najeść. Zupa jest jak owsianka, cudo i najlepsza

chromolee napisał(a):

A moglabys podać jakis przepis na taką zupke? :)


Nie ma dokładnego przepisu, wrzucam co mam/ na co mam ochotę. Podstawa to zwykle rozebrane udko z kurczaka (kość też) lub jakieś nietłuste okrawki wołowe. Warzywa jakie lubisz, przyprawy dowolne, kasza wg uznania, trochę oliwy jeśli mięso jest bardzo chude.

W zasadzie jedyne niezmienne składniki to kurkuma (bo ma właściwości antyrakowe) i lubczyk (bo ładnie podkreśla smak wywaru).
Pasek wagi
Ja jem zupę na łyżce oliwy z oliwek + warzyw aż łycha stoi ;] i to uwazam za iscie dietetyczną i zdrową zupę ;]
oczywiście poza warzywami typu brokuły/kalafior/buraki etc dodaje duzo włoszczyzny .. uwielbiam pietruchę,zarowno korzeń jak i natkę ;]
kostka rosolowa to czysta chemia ... pffff,nigdy bym nikomu nie podala takiej zupy.

ps. jeśli gotuje pomidorową dodaje kapusty .... dzieki temu zupka jest gęsta i nie wymaga zadnego zabielania.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.