- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 stycznia 2013, 21:15
23 stycznia 2013, 10:33
ja gotuje na kostkach bo szkoda mi wyrzucac wloszczyzne za ktora wydalam kase (chociaz jest tania)ja zrobilam tak ze ugotowalam marchewki na kostke, jak byly miekkie to je wyciagnelam, z nich zrobilam marchewke z groszkiem , do wody daje koncentrat i smietane
23 stycznia 2013, 10:33
Ja robię tak (pomidorówkę) - w wersji chudej :)
1) myję, wrzucam do gara pierś w kurczaczka - lub inne chude mięsko w ilości np. 1/2 cycka lub 1 cycek :) i zalewam tylko trochę wodą, gotuję
2) gdy pojawią się szumy (biała piana) wylewam tę wodę, płuczę garnek i wlewam świeżą - tym razem już pełny gar, tyle ile trzeba do zupy - takie schizo, żeby była maksymalnie klarowna - najbardziej bawię się rosołem ;)
3) wrzucam włoszczyznę (zależy co mam) - marchewki, pietruszkę, seler, pora, kapustę, cebulę
4) wrzucam kostkę rosołową warzywną (taką z biedronki, jest genialna) i solą doprawiam
5) wrzucam zioła (w zależności od ilości wody): 1-2 kulki ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
6) gotuję do miękkości warzyw na małym ogniu
7) doprawiam lubczykiem, pieprzem, natką pietruszki
8) na koniec dodaję pomidory z puszki + sok z nich + czasem z pół łyżeczki cukru, jak jest za kwaśne :)
9) trzymam jeszcze chwilę, aż do ponownego zagotowania i wyłączam :)
makaron robię osobno, zabielam też dopiero na talerzu :)
Aa, oczywiście na takim wywarze, jak w punktach 1-7 można zrobić każdą zupę. Z punktów 1-7 robi się rosół, a potem w zależności od tego jaką chcesz zupę, dodajesz inne rzeczy ;)
Edytowany przez c2fe469cf0d76f47ca093dcec38b697e 23 stycznia 2013, 10:37
23 stycznia 2013, 10:41
Edytowany przez magdade 23 stycznia 2013, 10:41
23 stycznia 2013, 11:14
23 stycznia 2013, 11:33
Edytowany przez PsychotycznaSuka 23 stycznia 2013, 11:35
23 stycznia 2013, 11:56
hę? no warzywa się je, to po jakiego je wyrzucasz ???ja gotuje na kostkach bo szkoda mi wyrzucac wloszczyzne za ktora wydalam kase (chociaz jest tania)ja zrobilam tak ze ugotowalam marchewki na kostke, jak byly miekkie to je wyciagnelam, z nich zrobilam marchewke z groszkiem , do wody daje koncentrat i smietane
nie lubie takich warzyw, kawalek marchewki jeszcze da rade zjesc, ale co zrobie z selerem czy pietruszka czy rozgotowanym porem. raz na ruski rok moge zrobic salatke jarzynowa
23 stycznia 2013, 12:03
na kurczaku udko bez skory wkladasz do zimnej wody i gotujesz dodajesz warzywa , por seler pietruche marchew , zabek czosnku ,do tego puszke pomidorow gotujesz troche bazyli i oregano ale opcjonalnie ... miecho wyciagasz blendujesz zupe ... dodajesz miecho lub nie a i w zesniej sol i pieprz ja tez czesto daje cebule , a na koncu troche fety do talerza ok lyzeczki i skrapiam oliwa z oliwek smacznego
23 stycznia 2013, 12:08
Bez kitu nie wiesz jak pomidorową się robi?:D
23 stycznia 2013, 12:22
23 stycznia 2013, 12:24
Edytowany przez Nattina 23 stycznia 2013, 12:24