Temat: prosze o przepisy na dobre i dietetycze zupki

od dawna chodzi za mna jakas zupa...pomidorowa, moze krupnik...ale ja nie wiem jak taka zupe zrobic.w internecie tyle przepisow ze czlowiek glupieje i w koncu nie wie co wybrac. prosze zatem Was o sprawdzone przepisy. dziękuje!

tarnish napisał(a):

Wrzucasz do wody kostkę rosołową i przyprawy. Czekasz aż się kostka rozpuści a woda zagotuje. Dodajesz koncentrat pomidorowy wg uznania. Tadaaaa. Makaron gotujesz oddzielnie, odcedzasz, przelewasz zimną wodą. Jeśli zawsze jesz zupę zabieloną śmietaną bardziej dietetycznie będzie dodać kefir lub jogurt naturalny.A najbardziej dietetyczna to jest chyba zupa kwaśniewskego. Na nią przepis na pewno znajdziesz na necie
nie jedzcie kostek roslowych to juz to w proszku jest zdrowsze taka oszczedna i uboga ta wersja 
Ja zawsze robię tak:
Myję mięso (porcja rosołowa)
Zalewam wodą
Gotuję, i jak widzę takie brudki które z mięsa się wydobywają to je zbieram na sitko
Dodaję kostkę rosołową i włoszczyznę
Solę pod koniec gotowania (około1,5godz)
Dodaję sok pomidorowy lub przecier pomidorowy
Gotuję jeszcze wszystko 5min i dodaję śmietany 18%,na koniec daję koperku;)
Pasek wagi

tarnish napisał(a):

Wrzucasz do wody kostkę rosołową i przyprawy. Czekasz aż się kostka rozpuści a woda zagotuje. Dodajesz koncentrat pomidorowy wg uznania. Tadaaaa. Makaron gotujesz oddzielnie, odcedzasz, przelewasz zimną wodą. Jeśli zawsze jesz zupę zabieloną śmietaną bardziej dietetycznie będzie dodać kefir lub jogurt naturalny.A najbardziej dietetyczna to jest chyba zupa kwaśniewskego. Na nią przepis na pewno znajdziesz na necie

Bleeee, nie uznaje zup na kostkach!!!

Wloszczyzna jest taniutka, a zupa dzieki warzywom wiele ( oj bardzo wiele) zyskuje! Zamiast  "wrzucasz kostke rosolowa i przyprawy" wstaw sobie "obierasz wloszczyzne i gotujesz bulion, przyprawiasz."... Pomidorowa robi sie bajecznie prosto :) Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy warzywne! Np brokulowy... pycha!!:)

Wykonczona napisał(a):

Ja zawsze robię tak:Myję mięso (porcja rosołowa)Zalewam wodąGotuję, i jak widzę takie brudki które z mięsa się wydobywają to je zbieram na sitkoDodaję kostkę rosołową i włoszczyznęSolę pod koniec gotowania (około1,5godz) Dodaję sok pomidorowy lub przecier pomidorowy Gotuję jeszcze wszystko 5min i dodaję śmietany 18%,na koniec daję koperku;)


Robię tak samo! :)

Syliar napisał(a):

tarnish napisał(a):

Wrzucasz do wody kostkę rosołową i przyprawy. Czekasz aż się kostka rozpuści a woda zagotuje. Dodajesz koncentrat pomidorowy wg uznania. Tadaaaa. Makaron gotujesz oddzielnie, odcedzasz, przelewasz zimną wodą. Jeśli zawsze jesz zupę zabieloną śmietaną bardziej dietetycznie będzie dodać kefir lub jogurt naturalny.A najbardziej dietetyczna to jest chyba zupa kwaśniewskego. Na nią przepis na pewno znajdziesz na necie
Bleeee, nie uznaje zup na kostkach!!!Wloszczyzna jest taniutka, a zupa dzieki warzywom wiele ( oj bardzo wiele) zyskuje! Zamiast  "wrzucasz kostke rosolowa i przyprawy" wstaw sobie "obierasz wloszczyzne i gotujesz bulion, przyprawiasz."... Pomidorowa robi sie bajecznie prosto :) Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy warzywne! Np brokulowy... pycha!!:)

To jest moja wersja studencka w 15 minut, na porcjach rosołowych jem w domu, na stancji na kostkach rosołowych, ale to jest raz na 2 tygonie jak nie rzadziej :P A o włoszczyźnie rzeczywiście zapomniałam o.O
duuzo przyjemnych odchudzonych i nie tylko znajdziesz tutaj-:)

http://www.schudnijmy.pl/przepisy/zupywarzywne/0

i taką znalazlam- połączenie fajne muszę zrobić sama
SKŁADNIKI:
1 mały brokuł
2-3 marchewki
1 kalarepa
pieprz, zioła
bulion drobiowy (użyłam 2 kostek bulionu Winiary)

Warzywa oczyść lub obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku zagotuj około 1l wody, rozpuść kostki rosołowe i wrzuć warzywa. 
Garnek przykryj i ugotuj warzywa do miękkości. 
Zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku pieprzem oraz ziołami.
Pasek wagi
dziekei dziewczyny!napewno skorzystam!

ja gotuje na kostkach bo szkoda mi wyrzucac wloszczyzne za ktora wydalam kase (chociaz jest tania)

ja zrobilam tak ze ugotowalam marchewki na kostke, jak byly miekkie to je wyciagnelam, z nich zrobilam marchewke z groszkiem ,  do wody daje koncentrat i smietane 

Moja zupa pomidorowa:

celuba, marchewka, pomidory (mogą być z puszki, teraz z puszki są lepsze - 1 puszka). Marchewkę w kostkę, cebulę w piórka - na patelnie, smażysz chwilę ze sobą. Wrzucasz do garnka, dodajesz pomidory + sok z puszki, dolewasz około szklanki wody, gotujesz jakieś 25 minut, przyprawiasz. Ja najczęściej daję zioła prowansalskie, pieprz i odrobinę soli. Żadnych kostek, żadnego mięsa, żadnej mąki i śmietany. Wychodzi genialna.

Pasek wagi
+ jak mi się chcę to na koniec blenderuję.
Pasek wagi
Zupa pomidorowa:
-porcja rosołowa/udko z kurczaka- z obydwu ściągnij skórę
-włoszczyzna (bez kapusty) lub po prostu marchewka (im więcej tym słodsza zupa, pietruszka-korzeń i trochę natki, kawałek pora, cebula)
- przecier pomidorowy taki z kartonika
- ulubione przyprawy

Mięcho myję, obcinam skórę, zalewam wodą i do gara na kuchenkę, dodaję warzywa, jak zaczną się zbierać szumowiny to trzeba je ściągać (to taka piana z ściętego białka), jak już się podgotuje i nie ma już szumowin to dodaję przecier pomidorowy oraz przyprawy wedle uznania (dobrze dać troszkę soli i pieprzu). Natkę pietruszki, z którą gotowałam wywalam bo nie lubię takich rozgotowanych chabazi w zupie. Nie daję śmietany, zupę jem z makaronem pełnoziarnistym:). Posypuję zieloną pietruszką.

Zupa warzywna:
- brokuł
- kalafior
- marchewka
- pietruszka (korzeń i natka)
- groszek
- zniemniaki
- i co tam jeszcze chcesz, można kupić gotową mieszankę
Podobnie jak wcześniej- porcja rosołowa/udko - przyrządzić podobnie, wsypać warzywa, zbierać szumowiny, na koniec przyprawić (troszkę soli do smaku) i najlepiej wlać trochę zupy do osobnego naczynia i zblenderować i zmieszać z powrotem z pozostałą zupą  wtedy będzie gęsta :). Można zjeść z własoręcznie przygotowanymi grzankami:). Posypuję zieloną pietruszką.

Jak gotowałaś na udku to zostaje Ci mięsko, które możesz potem poskubać do zupki albo zjeść osobno np. na kolację :D.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.