- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
10 grudnia 2012, 21:45
Jak robicie? Bo ja nawet takich zwykłych, zasmażanych nie umiem zrobić. Nie mowiac juz o dietetycznych :P
- Dołączył: 2012-02-06
- Miasto: Chełm
- Liczba postów: 9990
10 grudnia 2012, 22:56
mritula napisał(a):
Uwielbiam, kocham buraczki i bez przepisu mojej mamy ani rusz :) i wcale nie są jakoś mega kaloryczne, bo robię bez zasmażki :)
TO moze bys sie podzieliła? ![]()
- Dołączył: 2012-10-11
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 191
10 grudnia 2012, 22:56
ja najpierw gotuje, potem obieram i ścieram na tarce. Potem dokładnie miksuje na papkę, robię zasmażkę, dodaję do gotujących się buraczków potem cukier (można słodzik), i zakwaszam kwaskiem lub cytryną. Cukier i kwasek do smaku. Dla mnie to najlepsze buraczki na świecie :)
10 grudnia 2012, 23:01
z masłem !!
cebulkę podsmażyć na oleju pieprzu odrobinkę, soli do smaku i ugotowane starte buraki. Podsmażyć wszystko i już.
Są pyszne.
- Dołączył: 2012-03-29
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2673
10 grudnia 2012, 23:05
ja lubie na zimno takie starte na papkę z chrzanem
- Dołączył: 2012-11-19
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1404
10 grudnia 2012, 23:07
przepis mojej mamy na najlepsze buraczki na świecie
![]()
( na zimno)
ugotowane buraczki ścieramy na tarce, dodajemy drobno pokrojona cebulkę, 2 łyżki chrzanu, łyżkę musztardy, szczyptę cukru, łyżkę octu, sol i pieprz do smaku
- Dołączył: 2007-11-17
- Miasto: Lublin Dartford Uk
- Liczba postów: 3084
10 grudnia 2012, 23:10
minutka3 napisał(a):
mritula napisał(a):
Uwielbiam, kocham buraczki i bez przepisu mojej mamy ani rusz :) i wcale nie są jakoś mega kaloryczne, bo robię bez zasmażki :)
TO moze bys sie podzieliła?
no baaa :) Mówisz i masz :
Gotuję buraczki, następnie na tarce ścieram je na dużych oczkach. wrzucam do rondelka, zalewam wodą tak aby lekko je przykryć (właściwie woda ma być równo z zawartością). Dodaję przyprawy i tu co kto woli :) Ja lekko solę, pieprzę i dodaje cukru, soku z cytryny lub kwasku cytrynowego .... jeśli jest oki dodaję jogurt naturalny . smakuje i ewentualnie znów doprawiam. są mega przepyszne!!!! Choć nie powiem, że te na zasmażce na masełku są pyszniejsze :P
- Dołączył: 2007-11-17
- Miasto: Lublin Dartford Uk
- Liczba postów: 3084
10 grudnia 2012, 23:16
Aaaaa zapomniałabym, po przerzuceniu do rondelka chwilę je gotuję .... chwila to tyle, co optycznie się wydaje, że buraczki lekko zgęstniały :P
- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 4437
10 grudnia 2012, 23:26
uwielbiam na cieplo, moja mama robi
- Dołączył: 2012-05-01
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 2098
10 grudnia 2012, 23:26
buraczki na zimno - najlepszy przepis ever!
buraczki ugotować i zetrzeć na tarce, dodać posiekaną cebulkę, łyżkę oleju i octu, sól, pieprz, cukier pyychaa! Ja zawsze gotuje zamykam w słoiki i potem robi do obiadu :)
Edytowany przez Andala 10 grudnia 2012, 23:27
- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Panama
- Liczba postów: 10736
10 grudnia 2012, 23:33
Gotuję buraczki bez wcześniejszego obierania. Widelcem kontroluję miękkość. Po ugotowaniu czekam aż przestygną. W jednorazowych rękawiczkach je obieram, ścieram na tarce (najdrobniejsze oczka) dodaję soli, pieprzu, drobno skrojonej cebulki. Czasem trzeba lekko dosłodzić. Dolewam odrobinę wody i podgrzewam na małym gazie - trzeba często mieszać.
Są pyszne i niskokaloryczne :)