- Dołączył: 2012-01-08
- Miasto: Warka
- Liczba postów: 2017
16 listopada 2012, 22:52
Hej, kupiłam mrożony szpinak. Chciałabym cos z niego zrobic i pomyslałam o naleśnikach ze szpinakiem. Placki na nalesniki zrobię bez problemu ;D gorzej z farszem do środka...Macie jakies sprawdzone przepisy na ten farsz? Z góry dzięki za odp.
17 listopada 2012, 10:35
Na łyżce masła podsmaż szpinak, dodaj pokrojoną w kosteczkę fetę i duuuużo startego czosnku - pycha! Można do naleśnika włożyć jeszcze po paseczku sera żółtego, który się rozpuści (ale to mało dietetyczne;))
- Dołączył: 2007-12-06
- Miasto: Thehell
- Liczba postów: 4622
17 listopada 2012, 10:56
Ja ogólnie jak robie szpinak to wygląda to tak: rozmrażam go na patelnii na której wcześniej rozgrzałam oliwę/ masło, dodaję ser żółty i śmietane/jogurt i.....voila, gotowe :) DO naleśników możesz dorzucić więcej sera, żeby się nie rozlewało
- Dołączył: 2012-05-04
- Miasto:
- Liczba postów: 328
17 listopada 2012, 12:00
Do naleśników proponuję zeszklić cebulkę (opcjonalnie z pieczarkami), dodać szpinak, aby odparował, dorzucić śmietanę, roztopić serek topiony, polecam śmietanowy, albo gouda - dobrze sprawdza się z biedronki, albo hochland, z doświadczenia wiem, że tescowy czy realowy nie rozpuszczą się. Można zamiast serka dać jajko, ale serek daje dużo smaku (; Na to wszystko drobno posiekany czosnek, pietruszka, sól pieprz i gotowe! palce lizać (; mój P. często do szpinaku dorzuca kostkę rosołową. Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, ale dopiero po wyłączeniu ognia, bo się porobią grudy a nie sos.
Inna opcja to z fetą, jakimś serem pleśniowym, albo szpinak przyprawiony położony na naleśniku na plastrze sera żółtego.
Taki sos z serkami topionymi dorzucamy do makaronu i też jest pysznie. (;
a ze szpinaku z fetą można zrobić kieszonki z kurczaka na obiad (;
- Dołączył: 2010-05-04
- Miasto: Hamak Na Drzewie
- Liczba postów: 1147
17 listopada 2012, 12:10
ja robie kaloryczny, na maśle ziołowym, dodaje do szpinaku mozzarelle i duuużo czosnku. czasem dodam też troche śmietany, albo dodatkowo ser żółty z ziołami ;P oczywiście sól i pieprz do smaku. Ja dużo pieprze :P
- Dołączył: 2011-11-15
- Miasto: Pod Poziomkowym Krzaczkiem
- Liczba postów: 14712
17 listopada 2012, 12:17
Szpinak dobrze komponuje się z serem feta.
- Dołączył: 2012-06-12
- Miasto:
- Liczba postów: 469
17 listopada 2012, 13:02
sprawdzony i wg mnie najlepszy: na patelni szklisz cebulkę i czosnek drobno posiekane, dodajesz mrożony szpinak, sól, pieprz, inne przyprawy jakie lubisz. Jak wszystko się roztopi dodajesz potarty ser i gotowe! :) aż smaka mi narobiłas tymi nalesnikami :)
- Dołączył: 2012-06-12
- Miasto:
- Liczba postów: 469
17 listopada 2012, 13:03
aha, i ja dodaję zwykły żółty ser :)
- Dołączył: 2012-09-19
- Miasto:
- Liczba postów: 4151
17 listopada 2012, 13:11
podsmażasz czosnek na maśle, dodajesz szpinak i na koniec fetę.
- Dołączył: 2012-11-17
- Miasto: Tamten Koniec
- Liczba postów: 2103
17 listopada 2012, 15:38
Ja również proponuję szpinak z fetą i oczywiście dużą ilością czosnku
![]()
żeby całość zagęścić rozpuszczam mąkę kukurydzianą w odrobinie wody i dodaję do szpinaku. Natomiast zamiast śmietany polecam jogurt grecki
![]()
Do naleśników dodaję łyżkę mąki pełnoziarnistej dla lepszego trawienia. Smacznego!