Temat: szpinak! help

Hej, kupiłam mrożony szpinak. Chciałabym cos z niego zrobic i pomyslałam o naleśnikach ze szpinakiem. Placki na nalesniki zrobię bez problemu ;D gorzej z farszem do środka...Macie jakies sprawdzone przepisy na ten farsz? Z góry dzięki za odp.
Na łyżce masła podsmaż szpinak, dodaj pokrojoną w kosteczkę fetę i duuuużo startego czosnku - pycha! Można do naleśnika włożyć jeszcze po paseczku sera żółtego, który się rozpuści (ale to mało dietetyczne;))
Ja ogólnie jak robie szpinak to wygląda to tak: rozmrażam go na patelnii na której wcześniej rozgrzałam oliwę/ masło, dodaję ser żółty i śmietane/jogurt i.....voila, gotowe :) DO naleśników możesz dorzucić więcej sera, żeby się nie rozlewało
Do naleśników proponuję zeszklić cebulkę (opcjonalnie z pieczarkami), dodać szpinak, aby odparował, dorzucić śmietanę, roztopić serek topiony, polecam śmietanowy, albo gouda - dobrze sprawdza się z biedronki, albo hochland, z doświadczenia wiem, że tescowy czy realowy nie rozpuszczą się. Można zamiast serka dać jajko, ale serek daje dużo smaku (; Na to wszystko drobno posiekany czosnek, pietruszka, sól pieprz i gotowe! palce lizać (; mój P. często do szpinaku dorzuca kostkę rosołową. Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, ale dopiero po wyłączeniu ognia, bo się porobią grudy a nie sos. 
Inna opcja to z fetą, jakimś serem pleśniowym, albo szpinak przyprawiony położony na naleśniku na plastrze sera żółtego. 

Taki sos z serkami topionymi dorzucamy do makaronu i też jest pysznie. (;
a ze szpinaku z fetą można zrobić kieszonki z kurczaka na obiad (;
Pasek wagi
ja robie kaloryczny, na maśle ziołowym, dodaje do szpinaku mozzarelle i duuużo czosnku. czasem dodam też troche śmietany, albo dodatkowo ser żółty z ziołami ;P oczywiście sól i pieprz do smaku. Ja dużo pieprze :P
Szpinak dobrze komponuje się z serem feta.
sprawdzony i wg mnie najlepszy: na patelni szklisz cebulkę i czosnek drobno posiekane, dodajesz mrożony szpinak, sól, pieprz, inne przyprawy jakie lubisz. Jak wszystko się roztopi dodajesz potarty ser i gotowe! :) aż smaka mi narobiłas tymi nalesnikami :)
Pasek wagi
aha, i ja dodaję zwykły żółty ser :)
Pasek wagi
podsmażasz czosnek na maśle, dodajesz szpinak i na koniec fetę.
Ja również proponuję szpinak z fetą i oczywiście dużą ilością czosnku  żeby całość zagęścić rozpuszczam mąkę kukurydzianą w odrobinie wody i dodaję do szpinaku. Natomiast zamiast śmietany polecam jogurt grecki  Do naleśników dodaję łyżkę mąki pełnoziarnistej dla lepszego trawienia. Smacznego!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.