- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 stycznia 2010, 15:38
Zainspirowana podobnym wątkiem na naszym forum chciałabym zachęcic wszystkich wegetarian i wegan (i nie tylko) do podzielenia się fajnymi przepisami. Jest kilka takich wątków na forum, ale wymarły one śmiercią naturalną. Może w tym wątku uda nam się systematycznie dodawac przepisy na smaczne bezmięsne potrawy.
SPIS TREŚCI:
Tarta ze szpinakiem - 1
Kalafior w bułce tartej - 1
Smakowa sałatka "Goście na zakręcie" - 1
Kasza gryczana z warzywami i wędzonym tofu - 1
Placki owsiane - 2
Placki z cukinii - 2
Kotlety z czerwonej fasoli - 2
Curry z soczewicą - 2
Kapusta z pieczarkami i ciecierzycą - 2
Omlety Ecopsycholki - 2
Maca z dynią i pieczarkami - 3
Boskie szpinakhetti - 3
Kulki serowo-szpinakowe - 3
Spaghetti z pesto pietruszkowym - 3
Pasztet z selera - 3
Pasta z czerwonej fasoli - 3
Majonez bezjajkowy - 4
Majonez sojowy - 4
Ruloniki szpinakowo-pieczarkowe - 4
Zielona sałatka - 5
Sałatka z ananasa i czosnku wg Lawry :) - 5
Zupa cebulowa - 5
Zupa-krem z tego co ma Lawra pod ręką :) - 5
Sałatka z zupek chińskich - 6
Bambusotto - 6
Papryka faszerowana - 6
Pasta chrzanowa - 6
Naleśniki z płatków owsianych - 7
Zupa-krem z soczewicy - 8
Pasta z żółtego sera - 9
Humus - 11
Sałatka brokułowa - 11
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowo-koperkowym - 11
Zajebiaszcza zupa z soczewicy - 11
Szanowny kalafior w zielonym sosie szpinakowym - 12
Kalafior w pomidorowej odsłonie - 12
Gryczana z serem feta - 13
Bigosik wegetariański - 13
Portabello zapiekane z serem - 14
Tortilla z kotletami sojowymi - 14
Mini-pizze - 14
Granola - 15
Lekko niebieska pasta z sera pleśniowego za przeproszeniem smakowa - 15
Warzywka na grilla - 15
Ziemniaczki z grilla - 15
Masło czosnkowe - 15
Przepisy twinsy - 15
Langosz - 15
Razowe naleśniki z jagodami - 16
Zapiekane owoce tropikalne - 16
Razowe gnocchi z pesto - 16
Placki bananowe - 16
Ziemniaki z pastą z cieciorki - 16
Ryż z warzywami i jajkiem - 16
Pita z warzywami i humusem - 17
Ziemniaki zapiekane z wędzonym serem - 17
Placki ziemniaczane z grzybami i twarogiem - 17
Placuchy - 17
Sałatka na gorąco - 17
Kulki czekoladowo-ryżowe - 17
Bigos jak prawdziwy - 18
Zupa z soczewicy z kokosem - 19
Kisiel domowy - 20
Pizza - 20
Panna cota - 20
Leniwe - 20
Kasza jaglana ze szpinakiem- 20
Czerwona sałatka - 21
Kotlety selerowe - 21
Muffinki - 21
Hreczniaki - 21
Warzywne placuszki - 21
Czipsy z krążków cebulowych - 22
Krokiety ziemniaczane z serem pleśniowym camembert - 22
Placki z brokułów - 22
Ananas w cieście - 22
Paluszki cebulowe - 23
Zupa kminkowa - 23
Gulasz sojowy Orico - 23
Kotlety selerowe - 23 te same co na stronie 21 :P
Zielony omlecik - 24
Zapiekanka z kaszy gryczanej i sera - 24
Sałatka kalafiorowa - 24
Amerykany - 24
Sałatka z kalafiora ze szczypiorkiem - 24
Pizza z bobem mojej radosnej twórczości - 24
Sałatka pyrkowa - 25
Sałatka brokułowa wg mojej koncepcji - 25
Zapiekanka z kaszy jaglanej, brokułów i tofu - 25
Bób smażony z miętą - 26
Bób duszony z warzywami - 26
Kotlety z jajek - 26
Kotleciki z cukinii - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i ziemniaków - własna inwencja twórcza - 27
Koktajl kawowo-bananowy - 27
Chińszczyzna - 27
Kotleciki z soczewicy - 27
Sałatka z surowego kalafiora = oszukany kuskus - 27
Sałatka z kapusty pekińskiej i pora - 28
Różyczki szpinakowe - 28
Ulubione przepisy falivrin69 - 29
Sałatka jajeczno-ziemniaczana - 29
Zupa kapuściana - 29
Suflety ze śliwek - 29
Sałatka AuxCoquillettes - 30
Sałatka makaronowa - 30
Sajgonki wegetariańskie w papierze ryżowym na parze - 30
Ryż z pomidorami - 30
Ryż, warzywa i sałatka - 30
Tofucznica - 30
Kasza gryczana z warzywami - 31
Ciecierzyca z morelami - 31
Zupa z soczewicy pani chce56 - 31
Makaron ryżowy z warzywami - 31
Frittata ze szpinakiem - 31
Gorące warzywa z tofu - 32
Placuszki serowe z sosem borówkowym - 32
Pasztet sojowy - 32
Sałatka brokułowa - 32
Kalafior z cebulą - 32
Ratatouille - 32
Leczo z cukinii i marchewki - 32
Frytki z selera - 32
Sałatka z selera naciowego i awokado - 32
Sałatka z pora i ziemniaków - 33
Sałatka z pora i ryżu - 33
Rokpol w zalewie - 33
Kasza jaglana wg magdalenki91 - 33
Sałatka z tofu - 33
Zapiekane serniki - 33
Sałatka z kiełkami - 33
Zapiekanka z makaronu żytniego - 33
Placuszki z cukini z miętą - 33
Pizza ziemniaczana - 34
Danie nibychińskie - 34
Lasagne z serkiem homo i jabłkami - 34
Ryż, brokuły i pomidor w wykonaniu Kamaelki - 34
Imbirowe tofu w sosie różanym - 34
Sernik pieczony w kąpieli wodnej - 35
Pasztet z soczewicy - 35
Krem z pomidorów i papryki - 35
Pieczone placki ziemniaczane -36
Placki z cukinii i szpinaku - 36
Pieczone pierożki z boczniakami - 36
Baklażan nieźle nafaszerowany czerwoną fasolą z ryżem - 37
Kotlety z soczewicy - 37
Pieczarki faszerowane jajecznicą - 37
GEMMER - napój imbirowy na sposób południowoafrykański - 37
Tofurnik - sernik z tofu - 38
Racuszki z jabłkami i otrębami - 38
Frytki z batatów - 39
Kotleciki z pieczarek i sera żółtego - 39
Kotlety z pieczarek - 39
Smażone kuleczki ryżowe i sos pomidorowy z soczewicą - 39
Kotleciki z soczewicy z sosem pieczarkowym - 39
Sos z soczewicy z pieprzem ziołowym - 39
Samosy (po indyjsku, włosku, polsku, angielsku) - 40
Pasztet soczewicowo-pieczarkowy - 40
Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem - 40
Sałatka z kiełkami sojowymi - 40
Pikantny ryż z tofu, zielonym groszkiem i pieczarkami - 40
Curry z soczewicy i cukinii - 40
Sałatka ziemniaczana z kiełkami sojowymi - 40
Sałatka ziemniaczana z niebieskim serem - 40
Szpinak z makaronem - 41
Szpinak z ryżem - 41
Szpinak, ryż i fasola - 41
Lazania ze szpinakiem - 41
Szpinak z ciecierzycą - 41
Zapiekanka ze szpinaku - 41
Ryż zapiekany z pomidorami i fetą - 42
Żółta sałatka - 43
a'la pizza na spodzie tortilli - 43
Kulebiak - staropolski pieróg z farszem z kapusty i grzybów - 43
Sos beszamelowy - 44
Sałatka z selera naciowego - 44
Lody owocowe - 44
Zapiekanka warzywna - 44
Ciasteczka owsiane - 44
Brokuły w sosie pomidorowym - 44
Domowy chleb razowy - 44
Krem z pomidorów - 45
Tagiatelle z pomidorami - 45
Zupa kalafiorowa - 45
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi - 45
Ratatuja - 45
Rurki z rukolą i serem feta - 45
Ciasto cytrynowe - 45
Taco z "mięsnym" farszem na ostro z salsą - 45
Penne pesto z brokułami i cukinią i orzechami nerkowca - 45
Spaghetti z cukinii - 45
Zapiekanka z łazanek i kapusty - 46
Pyszna surowa zupa dyniowa - 46
Krem z nerkowca - 46
Serowa zapiekanka z bakłażanem w pomidorach - 46
Zapiekanka z bakłażanem - 46
Bakłażan zapiekany z pomidorami - 46
Wakacyjne ratatouille - 46
Curry z bakłażanem - 46
Bakłażan w sosie słodko-kwaśnym - 46
Sernik z bakłażanem - 46
"WEGE CYTATY" - str. 8
WWW:
- wege blog: http://syracuse.blox.pl/html
- http://www.primavika.pl/
- http://vitalia.pl/forum22,72924,0_Pizza_dietetyczna_-_wlasny_przepis_-_polecam.html
- strona z przepisami na sałatki: http://www.salatkowo.pl/
- tabele kalorii: http://www.ile-kalorii.pl/index.html
- http://wegetarianka.blox.pl/html
- http://zwegowani.pl/
-http://smakocie.blogspot.com/
-www.puszka.pl
-www.szpinak.prv.pl
Edytowany przez Diamandka 27 lipca 2012, 20:24
28 października 2011, 18:03
Krem z pomidorów (2 porcje) - 1
łyżka oliwy z oliwek, średnia posiekana cebula, 1 puszka pomidorów bez
skórki (tylko proszę sprawdzić czy nie mają one w swym składzie dodatku
glutenu bądź białka mleka krowiego), 1-1,5 szklanki wody, ½ szklanki
mleka koziego lub jogurtu koziego, sól, pieprz, tymianek, dowolne zioła
(np. świeża bazylia). Podgrzać oliwę z oliwek w garnku i podsmażyć lekko
cebulę przez 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i dowolne zioła do
przyprawienia. Gotować około 15 minut. Całość zmiksować, dodać mleko i
wstawić jeszcze na chwilkę na mały ogień. Ozdobić liśćmi bazylii. Dodać
po 1 łyżce na porcję grzanek z chleba z ziarnami lub groszku ptysiowego i
łyżce tartej lub krojonej mozzarelli.
Tagliatelle z brokułami (1 porcja) - makaron razowy wstążki lub „Pełne Ziarno” LUBELLI (około 50g na sucho) ugotować al dente. 2 róże brokułu wielkości pięści ugotować w wodzie. Dodać do tego 2 ząbki czosnku, przepuszczonego przez praskę lub drobno posiekanego. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, dodać czosnek i brokuł, łyżeczkę zielonego pesto (lub łyżkę gęstego jogurtu naturalnego) oraz łyżkę nasion słonecznika. Chwilę poddusić i wymieszać z makaronem. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami. Po wierzchu posypać łyżeczką tartego sera żółtego (np. parmezan) i posiekaną zieleniną (koperkiem lub kiełkami).
Zupa kalafiorowa (2 porcje) – 4-6 róży kalafiora wielkości pięści, 2 średnie marchewki, 2 duże ziemniaki, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki posiekanego koperku, ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego, zioła do smaku. Bulion wlać do garnka i zagotować. Włożyć pokrojone marchewki i ziemniaki. Gotować około 20 min. Dodać kalafior bez uprzedniego rozmrażania. Gotować jeszcze około 10 minut. Kilka kawałków marchwi i kalafiora wyjąć, chwilę ostudzić zupę, a następnie dodać jogurt i zmiksować wszystko, doprawić do smaku ziołami. Odłożone warzywa z powrotem włożyć do zupy i zagotować. Przed podaniem zupę posypać posiekanym koperkiem
Placuszki cukiniowe z płatkami owsianymi (2 porcje) – około 300g cukinii (1 duża sztuka), 5-6 łyżek płatków owsianych, 3 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, zioła, sos ziołowo-czosnkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego, wyciśnięty ząbek czosnku, bazylia, oregano, koperek, pieprz i ewentualnie sól do smaku. Cukinię zetrzeć na tarce z grubymi oczkami – następnie dokładnie wycisnąć cukinię na ręczniku papierowym by wyciekł sok, dodać szczyptę soli i płatki owsiane, mąkę, rozgnieciony czosnek, szczyptę majeranku i łyżką nakładać placki na patelnię z rozgrzaną łyżką oliwy. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Podawać z sosem ziołowo-czosnkowym. - PYSZNE
Ratatuja (2 porcje) - 2 średnie cukinie, 2 pomidory, 1 duża papryka, 1 cebulka, 3 łyżki oliwy. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać przyprawy, bazylię,
oregano, zioła prowansalskie, pieprz. Dodać pomidora bez skórki i paprykę (pokrojone w kostkę), chwilę dusić aż pomidor się rozpadnie. Dodać odrobinę
koncentratu pomidorowego i resztę warzyw: cukinię (pokrojoną w plasterki lub grubą kostkę), dorzucić do pomidorów i papryki i dusić jeszcze chwile ale tak aby się nie rozpadły.
Rurki z rukolą i serem feta (1 porcja) - 50g makaronu rurki, np. „Pełne Ziarno” LUBELLI, łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ½ małej cebuli czerwonej, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczka suszonego oregano, 5-6 pomidorków koktajlowych, kilka czarnych oliwek, garść rukoli bez ogonków, sól, pieprz, 40g sera feta. Makaron ugotować al'dente, odcedzić. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekana drobno cebulę i czosnek, dodać oregano, całe pomidorki i oliwki, wymieszać i chwile podsmażyć. Dorzucić rukolę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dodać ugotowany makaron. Przełożyć na talerz i posypać fetą i rukolą.
wszystko w granicach 350-400kcal
Przepisy od Kluski :)
28 października 2011, 19:30
28 października 2011, 19:45
28 października 2011, 23:58
Ciasto cytrynowe
Składniki na ciasto:
Syrop do polania:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Zmiksować
masło, cukier puder, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sól, jajka i
skórkę cytrynową. Masę przelać do formy i piec ok. 30 minut, aż wierzch był
rumiany.
W międzyczasie przygotować syrop: sok z cytryn i cukier puder podgrzać w
garnuszku na małym ogniu aż do zagotowania. Odstawić. Ciasto wyjęte z
piekarnika polać jeszcze gorącym syropem. Przestudzić.
10 listopada 2011, 21:08
Taco
Liście sałaty romańskiej lub pekińskiej
Farsz
Zmielony kminek
Kolendra lub pietruszka
Sos tamari
Składniki zmiksować w blenderze. Wyłożyć na umytych liściach sałaty. Można dołożyć pociętą w paski paprykę, cebulkę i polać wymieszanym sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny zmiksowanej z czosnkiem i ulubioną ostrą przyprawą.
Salsa
Pietruszka
Czerwona cebulka
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny
Ulubiony zimnotłoczony olej
Składniki zmiksować na drobno w blenderze.
13 listopada 2011, 16:19
Edytowany przez krowa84 13 listopada 2011, 16:18
13 listopada 2011, 18:33